Vücut kitle indeksi nasıl hesaplanır Vücudumuz belirli bir ağırlığa sahiptir. Bu ağırlık; kas, yağ, kemik, organlar, vücut sıvısı ve adipoz dokunun toplamından oluşmaktadır. Bu bileşenlerin miktarlarında; büyüme, üreme, fiziksel aktivite, beslenme, hastalık ve yaşlanma gibi etkiler normal ve anormal değişime sebep olabilmektedir. Obezite de vücut ağırlığına sebep olan etkenlerden biridir. Obezite hastalığı ile birlikte vücuttaki yağ oranı da artmaktadır. Kişinin obezite olup olmadığını hesaplamak için birçok yöntem olsa da genellikle Dünya Sağlık Örgütü tarafından tavsiye edilen vücut kitle indeksi diğer adıyla da BMI (Body mass index) ile belirlenebilmektedir. Peki, vücut kitle indeksi nasıl hesaplanır?
İşte obez olup olmadığınızı belirlemenize yardımcı olacak “Vücut kitle indeksi nasıl hesaplanır?” sorusunun cevabı:
Vücut kitle indeksi nasıl hesaplanır
Vücut kitle indeksinin hesaplanmasının temeli vücut ağırlığıdır. Vücut ağırlığımızın ideal olup olmadığını anlamamıza yardımcı olur. Özellikle yağ oranının artmasına bağlı kilo alımı zamanla çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilmektedir.
Vücudumuza ihtiyacından fazla enerji (kalori) alındığında harcanamayan kalori yağ olarak depolanır. Bu da zamanla aşırı kilo problemine yol açabilmektedir. Obezite dediğimiz aşırı kilo problemi vücudun fonksiyonlarını bozarak çeşitli hastalıklara zemin hazırlayabilmektedir. Tip 2 diyabet, bazı kanser türleri, metabolik sendrom, inme gibi yandaş hastalıklara yol açarak tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir.
Kişinin obez olup olmadığını anlamak için vücut kitle indeksi (VKİ) kullanılmaktadır. VKİ kişinin kg cinsinden kilosunun metre cinsinden boyunun karesine bölünmesiyle bulunur. Örneğin 56 kg ağırlığında, 160 cm boyunda birinin VKİ: 56/1.60×1.60 çıkan sonuç ile kişinin obez olup olmadığı belirlenebilmektedir.
Vücut kitle indeksi kaç olmalı?
VKİ aralığı ile ideal kiloda olup olmadığınızı yapılan sınıflandırmadan karşılaştırabilirsiniz.
VKİ sınıflandırması şu şekildedir:
VKİ Oranı Sınıflandırma
- < 18 Çok Zayıf
- 18-25 Sağlıklı
- 25-30 Fazla Kilolu
- 30-35 1. Derece Obezite
- 35-40 2. Derece Obezite
- 40 ve obezite 3. Derece (Morbid) Obezite
Yukarıdaki aralıklardan da görüldüğü gibi ideal VKİ 18-25 arasında olandır. Buradaki önemli nokta VKİ vücuttaki yağ oranını ölçmez. Sadece normal kiloda olup olmadığınızı gösterir. Daha detaylı ölçümler uzman tarafından yapılmaktadır.
Çocuklarda vücut kitle indeksi nasıl hesaplanır?
Günümüzde obezitenin çocuklarda görülme sıklığı giderek artmaktadır. Özellikle sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı gibi sebepler bu artışın en önemli sebepleri arasındadır. Bu yüzden mutlaka çocuğun gelişim döneminde kilo takibi yapılmalıdır.
Çocuklarda VKİ, cinsiyet, yaş, boy, kilo gibi değişkenlere göre hesaplanmaktadır. Örneğin 8 yaşında 126,9 cm boyunda bir erkek çocuğunun 25,89 kg olan kilosu ideal iken bu kilo 4 yaş bir erkek çocuğu için fazladır.
Örneğin:
Erkek için ideal BMI (Body mass index):
- 16 yaş 173,4 cm 66,2 kg
- Kız için ideal BMI (Body mass index):
- 16 yaş 162,4 cm 56,3 kg
Bu aralıklar ortalama değerler alınarak belirlenmiştir. Yine ölçümler çocuğun özelliklerine göre değişebilmektedir.
- Tüp mide ameliyatı - 26 Haziran 2024
- Zayıflatan yiyecekler - 16 Şubat 2024
- Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme - 16 Şubat 2024