Tüp Mide Sonrası Beslenme

Çağımızın hastalığı obezite ile mücadelede ilaç, diyet, egzersiz gibi yöntemler işe yaramadığında ve gerekli koşullar sağlandığında obezite cerrahisi kurtarıcı bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Obezite cerrahisinde tüp mide ameliyatı, gastrik bypass, mide balonu gibi kişinin sağlık durumu ve tercihine göre farklı yöntemler bulunmaktadır. Genellikle bu yöntemlerde mide küçültme yapılarak kişinin daha az gıda tüketip zayıflaması amaçlanır. Özellikle son yıllarda tercih edilen cerrahi yöntemlerden tüp mide ameliyatı ile obezite tedavisinde başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Tüp mide ameliyatının yapılma süreci kadar ameliyat sonrası süreçte tedavinin başarısı için büyük önem taşımaktadır. Ameliyat sonrasında midenin büyük bir kısmı alındığı için bu süreçte beslenme düzeni de değişecektir. Kişinin ameliyat sonrasında doktoru tarafından oluşturulan beslenme programına uyması gerekmektir. Bu, kişinin kilo vermesini kolaylaştırırken sağlığı açısından da büyük önem taşımaktadır.
Mide ameliyatı sonrası genel olarak belirli zaman periyotlarına bölünmüş bir beslenme programı verilmektedir.
Bu periyodlar ve beslenme şekilleri;
1.SIVI DİYETİ (İLK 2 HAFTA)
Ameliyat olup hastaneden taburcu olduktan sonraki ilk iki haftayı kapsar. Bu diyet “berrak sıvı” ve “sıvı” olmak üzere ikiye ayrılır. Hastaneden taburcu olmadan ameliyattan sonraki ilk üç gün berrak sıvı diyeti uygulanır. Bu diyette, et suyu, tanesiz komposto, su, açık çay, ev yapımı ayran, tavuk suyu gibi sıvılar tercih edilir.
Mide ameliyatı sonrası 4. Günden itibaren ise sıvı diyetine geçilir. Bu süreçte kas kaybı yaşanmaması önemlidir. Bunun için kişiye sıvı gıdalar ile protein takviyesinde bulunulur. Yine sadece sıvı şeklinde tüketilecek besinler verilir. Berrak sıvı diyetinde alınan gıdalara ek olarak tarhana, domates gibi tanesiz çorbalar (ezogelin ve mercimek hariç), çok az şeker konularak yapılmış tatlılar, sebze suları, meyvenin etli kısmını içinde bulunduran meyve suları ve süt ürünlerinin laktozsuz ve az yağlı olanları tüketilebilir. Kesinlikle katı gıda alımı yapılmamakla birlikte gazlı, şekerli, baharatlı, kalorisi yüksek sıvı gıdalar da tüketilmemelidir.
2. SULU YUMUŞAK DİYET (3. VE 4. HAFTA)
Sıvı döneminden sonra 3. ve 4. haftalarda uygulanan diyettir. Bu süreçte sıvı diyetine ek olarak gıdalar daha çok püre şeklinde alınır. Yine bu süreçte kişi kasları ve vücudu için gerekli olan protein miktarını (günlük 60-80gr) almalıdır. Bunun için gıdalar püre yapılırken tavuk ya da et suyu kullanılması tavsiye edilir. Diyette sıvı diyete ek yenilebilecek gıdalar rafadan yumurta, yağsız süt ürünleri (lor, peynir, yoğurt vb), meyve ve sebze püresi (asit içermeyenleri), yağsız balık püresi vb.
Sıvılar kesinlikle püreler ile birlikte tüketilmemeli ve en az 30 dk ara verilmelidir. Gıdalar hızlı değil olabildiğince yavaş ve iyice çiğnenerek tüketilmelidir. Yine kesinlikle katı ve yüksek kalorili gıdalar tüketilmemelidir. Asitli, gazlı, şekerli gıdalar da diyet dışıdır.
3. KATI GIDALARA GEÇİŞ (2. AY)
Mide ameliyatı sonrası 5. Haftadan başlar ve 2 ayı kapsar. Kişi artık katı gıdalara geçiş yapabilir. Ancak burada gıdalara tolerans, kişiden kişiye göre değiştiği için aynı anda birden fazla değişik gıda tüketimine başlanmamalıdır. Bu şekilde, başlanan gıdalardan hangisinin tolere edilebildiği de rahatlıkla anlaşılabilir. Burada altın kural acele etmeden, yavaş ve iyi çiğneyerek, ufak porsiyonlar şeklinde yenilmesidir. Gıdaların pişirme şekilleri de önemlidir ve yağda kızartmak yerine buğulama, haşlama tercih edilmelidir. Yine protein içerikli besinlere öncelik verilmeli, ara öğünler ihmal edilmemeli ve yüksek kalorili gıdalar alınmamalıdır. Beslenme sırasında katı sıvı ayrımı uygulanmalı, yemekten 30 dk önce ve 30 dk sonra sıvı alınmamasına dikkat edilmelidir.
Ameliyat sonrası uzun beslenme dönemi ise aslında kişinin hayatı boyunca oluşturması gereken beslenme düzenidir. Tüp mide ameliyatı kişinin hızlı bir şekilde kilo vermesini sağlar. Ancak istenilen düzeyde kilo vermek ve verilen kiloların tekrar geri alınmaması ise sağlıklı beslenme ve egzersizlerden oluşturulan bir yaşam tarzına bağlıdır. Kişi ameliyatla birlikte artık eski beslenme alışkanlıklarından kurtulup yeni ve sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmalıdır. Yemeklerde yüksek kalorili gıdalardan uzak durulmalı, özellikle şekerli, aşırı yağlı “boş kalorili” olan gıdalar yerine sağlıklı ve düşük kalorili gıdalar tüketilmelidir. Yemek yerken iyi çiğnemeli, sıvı tüketmemeli, porsiyonların miktarı uygun şekilde ayarlanmalıdır. Uzun beslenme sürecinde en sağlıklı beslenme şekli, diyetisyen kontrolünde hazırlanmış kişiye uygun oluşturulan ve takibi sağlanan beslenme programlarıdır.
Tüp mide ameliyatı obezite tedavisi için büyük bir adımdır. Ancak ameliyat sonrası beslenme alışkanlıkları tedavinin sürekliliği ve sağlık için büyük önem taşımaktadır.