Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kaçak Neden Olur?

Tüp mide ameliyatı, obezitenin tedavisinde sıklıkla başvurulan, genel sağlığa ve yaşam kalitesine büyük katkı sağlayan popüler bir cerrahi uygulamadır. Midenin kapasitesini yaklaşık %80-90 azaltma prensibi ile yapılır. Ameliyat, midenin küçültülmesini takiben kesilen kenarın zımba ile kapatılmasını içerir. Tüp mide, düşük komplikasyon oranı nedeniyle diğer obezite cerrahi tedavi yöntemlerine göre büyük bir avantaja sahiptir. Bununla birlikte, tüp mide ameliyatının en korkulan komplikasyonlarından biri kapatılan bölümde meydana gelen bir delik sebebiyle oluşan mide kaçağı/sızıntısıdır. Tüp mide ameliyatından sonra mide kaçağı riski yaklaşık %5’tir. Bununla birlikte, bu oran cerrahın deneyimi arttıkça azalmaktadır.

Tüp Mide Kaçak Belirtileri Nelerdir?

Tüp mide kaçağı, midenizden sindirim sıvılarının sızmasına neden olduğu için, en belirgin semptomlardan biri ağrıdır. Belirtiler arasında karın ağrısı, göğüs ağrısı ve hatta omuz ağrısı bulunur. Bu ağrılar kendi kendine düzelmek yerine her gün yoğunlaşacaktır. Tüp mide ameliyatınızdan sonra böyle bir ağrı hissederseniz, hemen doktorunuzla veya cerrahınızla konuşmanız gerekir.

Tüp mide ameliyatı sonrası görülen kaçağın tek belirtisi ağrı değildir; Aşağıdakiler de dahil olmak üzere dikkat etmeniz gereken başka işaretler de bulunmaktadır:

  • Baş dönmesi
  • Ateş
  • Nefes darlığı
  • Hızlı kalp atış hızı

Kaçak, ameliyattan kısa bir süre sonra ortaya çıkma eğilimindedir. Sızıntı ya da kaçak durumu yeni mide kesesinin dikişinde oluşan bir delik nedeniyle oluşacağından, bu komplikasyon tipik olarak ameliyattan sonra ilk 48 saat içerisinde hasta halen hastanede iken ortaya çıkar. Daha uzun süreli ortaya çıkma eğiliminde olanlar ise iki ila dört hafta içerisinde oluşur. Bu nedenle tüp mide ameliyatınız bir aydan daha kısa bir süre önce olduysa ve bu belirtileri yaşıyorsanız, ameliyattan kaynaklanan bir komplikasyon yaşıyor olabilirsiniz.

Tüp mide ameliyatı oldukça güvenli olsa da bazı riskler taşımaktadır. Tüp mide ameliyatı sonrası görülen sızıntı ya da kaçak, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden ancak nadir görülen bir komplikasyondur ve mideden gelen sindirim sıvılarının yeni mide kesesindeki bir delikten veya dikişten dışarıya (vücudun geri kalanına) sızması anlamına gelir. Bu sızıntılar yaşamı tehdit edebilir, çünkü sindirim sıvıları yiyecekleri parçalayan maddeler içerir. Bu sıvılar kaçtıktan sonra vücuttaki diğer organlara, kaslara ve dokulara büyük zarar verebilir.

Bu nedenle, ameliyat sonrası bu komplikasyon olasılığının farkında olmak ve tüp mide sızıntısının göstergelerini fark edebilmek oldukça önemlidir. Nadir görülüyor olsa da bu riskin farkında olup ameliyat sonrası belirtileri gözlemlemek ve gerçekleşmesi durumda derhal tıbbi yardım almak atılacak en doğru adımlar olacaktır.

Tüp Mide Kaçak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tüp mide ameliyatı sonrası kaçak meydana geldiğinde hastanın acilen ameliyata alınması gerekir. Operasyon sırasında cerrahınız deliği bulup mühürleyecek ve ardından çevredeki doku ve organları hasar açısından inceleyecektir. Sızıntının ciddiyetine ve hacmine bağlı olarak, sindirim sıvılarının neden olduğu hasarı onarmak için ek çalışma gerekebilir. Yetenekli ve kalifiye cerrahlar, ameliyat sonrası hastaları ameliyatı takip eden günlerde yakından izleyecek ve sızıntıları ve diğer komplikasyonları tespit etmek için tetkiklerde bulunacaktır.

Tüp mide ameliyatı sonrası kaçak komplikasyonu nadir de olsa mümkündür; bu nedenle, kendinizi güvende ve sağlıklı tutabilmek için belirti ve semptomları bilmek çok önemlidir.

Tüp mide ameliyatınız sonrası bu yazıda bahsedilen semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, seçenekleri tartışmak ve bilgi almak için yoğun bir endişe duygusuna kapılmadan doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir. Doktorunuz ameliyat sonrası iyileşme sürecinizi mercek altına alacak, herhangi bir komplikasyon tespit ederse gerekli müdahaleyi yaparak sizi sağlığınıza kavuşturacaktır.

Tüp Mide Kaçak Olasılığını Azaltma

Hastalarımızın mide kaçağı olma olasılığını en aza indirmek için aşağıdaki yaklaşımları benimseyerek riski ve endişeyi azaltmaya yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Ekibimizin deneyimi ve uzmanlığı sayesinde nadiren de oluşabilecek ameliyat sonrası komplikasyonların izlenmesi, tespiti ve düzeltilmesi konusunda dikkatle ve özenle çalışıyoruz.

Mide kaçaklarını en aza indirmeye yönelik yaklaşımımız gereği;

  • Ameliyat esnasında ve sonrasında sızıntı testleri yapıyoruz. Bu testler, ameliyattan sonra ortaya çıkan veya oluşabilecek sızıntıları tespit etmemize yardımcı oluyor.
  • Midenin düzgün şekilde kapatılmasını sağlamak için zımba hattını dikiyoruz.
  • Gerekli görülmesi durumunda hemen düzeltici ameliyat yapıyoruz.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Dr. Ergenç, 20 yıllık tecrübesiyle bugüne kadar sıfır komplikasyon ve %100 memnun hasta oranı ile binlerce başarılı ameliyat gerçekleştirmiştir.

2021 yılında dünyaca bilinen kurum SRC tarafından metabolik ve bariatrik cerrahi alanında Master Surgeon (Usta Cerrah) ünvanını kazanmıştır. Aynı zamanda dünyaca bilinen Obezite Topluluğunun (The Obesity Society) ve Amerikan Metabolik ve Bariatrik Topluluğunun (American Society for Metabolic & Bariatric Surgery) üyesidir.
Op. Dr. Tufan ERGENÇ
Latest posts by Op. Dr. Tufan ERGENÇ (see all)