Obezite, aşırı kilo probleminin yanında beraberinde tip 2 diyabet, metabolik sendrom, uyku apnesi, bazı kanser türleri, inme gibi birçok yandaş hastalığı getiren ve kişinin yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Dünya genelinde giderek artan obezite tedavi edilmediğinde kişinin yaşam süresini kısaltarak ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Diyet, spor, ilaç, psikolojik destek gibi yöntemler tedavi için uygulansa da başarılı sonuçlar alınamayabilmektedir.  Bu durumda obezite cerrahisine başvurularak hasta tedavi edilip sağlığına kavuşabilmektedir.

Obezite cerrahisi yöntemleri;

Tüp mide ameliyatı (sleeve gastrektomi)

Gastrik bypass

Mide balonudur.

Tüp mide ameliyatı son yıllarda obezite tedavisinde en fazla tercih edilen cerrahi yöntemlerden biridir. Midenin büyük bir kısmıyla birlikte iştah hormonun (Ghrelin) salgılandığı fundus kısmı çıkarılır. Ameliyat sonrasında küçülen mide hacmi ve azalan iştahla birlikte daha az gıda alımı gerçekleşir. Bu şekilde kişi hızlı ve etkili bir şekilde kilo verebilmektedir.

Tüp mide ameliyatı laparoskopik (kapalı) olarak yapılan cerrahi bir işlemdir. Bu yüzden hastanın iyileşme süreci daha hızlı gerçekleşerek kısa süre içerisinde normal yaşantısına dönebilmektedir.

Mide küçültme ameliyatı ne kadar sürede iyileşir?

Mide küçültme ameliyatı sonrasında hasta ortalama 4. günde taburcu olur. Dikişlerinin olduğu kısımlar ise ortalama 10 gün içerisinde iyileşmektedir. Bu zaman aralıkları ameliyat süreci, ameliyat sonrası komplikasyonlar, yaş, yandaş hastalık gibi değişkenlerden dolayı kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca  laparoskopik bir ameliyat olduğu için iyileşme süreci açık ameliyatlara göre daha kısadır.

Tüp mide ameliyatı sonrası ağrı olur mu?

Mide küçültme ameliyatı laparoskopik (kapalı) bir ameliyattır. Bu yüzden  sonrasında hissedilen ağrı çok azdır. Ameliyat sırasında karna verilen gazdan ve minik kesilerden dolayı hafif ağrı hissedilebilir. Ancak ağrı kesiciler ile bu ağrılar giderilebilmektedir. İlk 6 ila 12 saat içerisinde hafif basınç hissedilebilir. Yine ilk 1-2 gün hastaların yaklaşık %20 ‘sinde bulantı şikâyetleri görülebilir. Bu şikâyetler ise en fazla 3 gün sürer.  Yine 2. günde kalın ve ince bağırsaklar çalışmaya başladığı için hafif şişkinlik hissedilebilir ve 3. gün bu durum ortadan kalkar. Genellikle tüp mide ameliyatı sonrasında çok az ağrı olur ve bu da ağrı kesiciler ile giderilebilir. Ancak acı eşiği, ilaçlardan biyoyararlanım oranı gibi değişkenlerden dolayı hissedilen ağrı şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.

Mide ameliyatından kaç gün sonra yemek yenir?

Mide küçültme ameliyatından sonra beslenme belirli dönemlere ayrılmaktadır. Hastalar ilk 3 gün berrak sıvı diyeti ile beslenirler.  4. günden itibaren iki hafta sıvı diyeti ve sonraki iki hafta da püre diyeti uygulanır. Bu süreçlerde asitli, gazlı, acı, yüksek kalorili ve katı yiyecekler tüketilmez.  Ameliyattan ortalama 2 ay sonra ise katı beslenmeye geçiş yapılır. Katı beslenme döneminde gıdalar küçük porsiyonlar şeklinde iyice çiğnenerek yavaş yavaş tüketilir. Sıvı tüketimi ise yemeklerden en az 30 dk önce ve 30 dk sonra yapılmalıdır.

Tüp mide ameliyatlarında sonda takılıyor mu?

Mide küçültme ameliyatında nazogastrik (ağızdan ve burundan mideye uzanan hortum) sonda her hasta için kullanılmayabilir. Genellikle ameliyatı yapan cerrah duruma göre karar verebilmektedir. Eğer takılmışsa da ameliyat bitiminde hasta uyanmadan çıkarılır.

İdrar sondası ise hasta uyutulduğunda sıvı takibi ve böbreklerin kontrolü için takılır ve hasta uyanmadan çıkarılır. Ancak bazı durumlarda ameliyat sonrasında çıkarılmaktadır. Böyle durumlarda hasta ayağa kalkıp yürüyene kadar takılı kalabilir ve hasta yürümeye başladığında çıkarılır.

Mide küçültme ameliyatında sonda takılacak ise genellikle hastalar uyutulduktan sonra takılıp uyandıktan sonra çıkarılarak rahatsızlık hissi yaşanması önlenmektedir.

Tüp mide ameliyatı kilo vermek için büyük bir adımdır ancak tek başına yeterli değildir. Tedaviden istenilen sonucu almak için ameliyat sonrası doğru beslenme, egzersizin olduğu sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesi çok önemlidir. Diğer önemli nokta ise ameliyatı yapan doktordur. Obezite cerrahisi genel cerrahinin içerisinde yer alır. Doktor seçiminde özellikle obezite cerrahisinde deneyimli ve birçok ameliyat yapmış bir doktorla çalışmak başarı şansını arttırırken riskleri de en aza indirir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Dr. Ergenç, 20 yıllık tecrübesiyle bugüne kadar sıfır komplikasyon ve %100 memnun hasta oranı ile binlerce başarılı ameliyat gerçekleştirmiştir.

2021 yılında dünyaca bilinen kurum SRC tarafından metabolik ve bariatrik cerrahi alanında Master Surgeon (Usta Cerrah) ünvanını kazanmıştır. Aynı zamanda dünyaca bilinen Obezite Topluluğunun (The Obesity Society) ve Amerikan Metabolik ve Bariatrik Topluluğunun (American Society for Metabolic & Bariatric Surgery) üyesidir.
Op. Dr. Tufan ERGENÇ
Latest posts by Op. Dr. Tufan ERGENÇ (see all)