Beslenme, yaşamsal öneme sahip bir faaliyettir. Vücudumuzun ihtiyacı olan bileşenlerin çok büyük bir kısmını gıdalar yoluyla alabilmekteyiz.  Bunu da sindirim sistemimiz sağlamaktadır. Son yıllarda obezite tedavisinde en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden biri olan ın tüp mide ameliyatının sindirim sistemi ile ilişkisi nedir sorusu merak edilmektedir. Özellikle obezitenin sindirim sistemi üzerindeki etkileri bu ilişkiyi önemli kılmaktadır.

Sindirim sistemi nasıl çalışır?

Sindirim sistemi vücuttaki 11 sistemden biridir. Ağızdan alınan besinlerin içerisindeki bileşenlere çeşitli organlarda farklı işlemler uygulanması sonucu vücuda alınmasını sağlar. Sindirim sistemi sırayla ve basamaklar şeklinde gerçekleşmektedir.

İşte vücuda alınan bir gıdanın sindirim süreci:

  1. Gıda; ağızda tükürük yardımıyla dişler tarafından çiğnenip fiziksel parçalanmaya uğrar. Çiğnenen parçalar tükürüğün kayganlaştırıcı etkisiyle kolaylıkla yutulur.
  2. Yutak yutulan parçaları peristalsi (gıdanın içeri doğru ilerlemesini sağlayan kasılma hareketleri) ile yemek borusuna oradan da mideye gönderir.
  3. Mide gelen parçaları mide özsuyu ile parçalar. Mide öz suyu asidik olduğu için burada gıdalar kimyasal parçalanmaya uğrar ve sıvı hale gelir. Ardından bağırsaklara gönderilir.
  4. İnce bağırsağa giden sıvı; pankreas, karaciğer ve safra kesesinden salgılanan enzimlerle kolayca emilebilen ve vücut tarafından kullanılabilen daha küçük elementlere parçalanır.
  5. İnce bağırsaklarda bulunan parmak benzeri kıvrımlar ve çıkıntılar sindirilen gıdanın kan dolaşımına girmesini sağlar. İnce bağırsak tüm vitamin ve minerallerin emildiği yerdir. Burada emilmeyenler kalın bağırsağa gönderilir.
  6. Kalın bağırsağa giden kısım vücuttan atılacak işe yaramayan kısımdır. Burada çok az sindirim gerçekleşir ve atık katılaşır. Çünkü sürekli olarak içerisindeki su emilmektedir. Vücuttan atılmak için hazır hale getirilir. Beyinden komut gelene kadar rektum ya da kalın bağırsağın ucunda bekletilir.

Sindirim sürecinin sonunda gıdalardan işe yarayacak olanlar alınıp yaramayan kısmılar vücuttan atılmaktadır. Bu şekilde vücut ihtiyacı olan bileşenleri alabilmektedir.

Vücudun ihtiyacı olmayanlar dışarı atılsa da bazı bileşenler depolanabilmektedir. Özellikle vücuda alınan fazla enerji (kalori) yağ olarak depolanmaktadır. Belirli bir oranı aştığında ise kişide aşırı kilo problemi olan obezite hastalığına neden olabilmektedir.

Obezite hastalığı vücutta fazla yağ birikmesi sonucunda ortaya çıkan kilo problemidir. Ancak sadece aşırı kilo problemi değil kalp-damar, inme, metabolik sendrom, bazı kanser türleri gibi hastalıkları da beraberinde getirebilmektedir. Tedavi edilmediğinde ise ölümcül sonuçlara neden olup kişinin yaşam süresini kısaltabilmektedir.

 

Tüp mide ameliyatı ve sindirim sistemi

Tüp mide ameliyatının sindirim sistemi ile ilişkisi nedir sorusunun cevabı için öncelikle tüp mide ameliyatının nasıl gerçekleştirildiğine bakmak gerekir.

Tüp mide ameliyatı (sleeve gastrektomi) laparoskopik bir ameliyat olup kişinin vücuduna mm’lik kesiler açılar gerçekleştirilir. Operasyon sırasında midenin içerisinde iştah hormonu salgılayan fundus kısmının da olduğu  %75-80 gibi büyük bir kısmı alınır. Bu şekilde mide hacmi küçültülüp iştahın azaltılması amaçlanır. Böylece hasta daha az besin tüketip daha hızlı tokluk hissi yaşayabilmektedir. Bu durum da ameliyat sonrasında kişinin hızlı ve etkili bir şekilde kilo vermesini sağlayabilmektedir.

Tüp mide ameliyatında;

  • Kişinin sindirim organlarından biri olan mideye cerrahi işlem uygulanmaktadır. Bu işlem sonucunda midenin hacmi küçülmektedir.
  • Gastrik bypass ameliyatı yönteminde yapıldığı gibi bağırsaklara dokunulmamaktadır. Böylece uzun vadede bağırsaklarda emilim problemi yaşanmamaktadır. Bu şekilde kişi ömür boyu vitamin ve mineral takviyesine ihtiyaç duymamaktadır. Kısacası mide küçültme ameliyatında sadece mideye müdahale edilmektedir.
  • Mide ameliyatı sonrası verilen kilolar vücut fonksiyonlarının sağlıklı çalışmasına da yardımcı olabilmektedir. Bunlardan biri de sindirim sistemidir. Aşırı kilo problemi sonucunda karaciğerde yağlanma, safrada taş oluşumu, pankreasta kanser riski, mide problemleri vb. problemlerin tedavisine yardımcı olarak sindirim sistemi organlarının sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayabilmektedir.

Tüp mide ameliyatı ile sindirim sistemine cerrahi müdahale yapılarak obezite hastalığı tedavi edilmektedir. Aynı zamanda tedavi ile sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması da sağlanabilmektedir.

Tufan Ergenç Obezite Kliniğinde obezite tedavisinde tüp mide ameliyatları ile başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Binden fazla benzer operasyon gerçekleştirmiş olan Dr. Tufan Ergenç ve deneyimli ekibi obez kişilerin sağlıklarına tekrar kavuşmalarına yardımcı olabilmektedir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Dr. Ergenç, 20 yıllık tecrübesiyle bugüne kadar sıfır komplikasyon ve %100 memnun hasta oranı ile binlerce başarılı ameliyat gerçekleştirmiştir.

2021 yılında dünyaca bilinen kurum SRC tarafından metabolik ve bariatrik cerrahi alanında Master Surgeon (Usta Cerrah) ünvanını kazanmıştır. Aynı zamanda dünyaca bilinen Obezite Topluluğunun (The Obesity Society) ve Amerikan Metabolik ve Bariatrik Topluluğunun (American Society for Metabolic & Bariatric Surgery) üyesidir.
Op. Dr. Tufan ERGENÇ
Latest posts by Op. Dr. Tufan ERGENÇ (see all)