Ameliyat sonrası uzun vadeli bakım gereksinimi ve uzun dönem komplikasyon oranı düşük olan tüp mide ameliyatı (ya da sleeve gastrektomi), diğer mide küçültme veya bariatrik cerrahi prosedürlerine kıyasla daha kolay uygulanan tekniği sayesinde aşırı kilolu veya obez hastalar için popüler bir obezite cerrahisi seçeneği haline gelmiştir. Tüp mide ameliyatına hazırlık, tüm sürecin hayati bir parçasıdır. Ameliyat öncesi yapılması gerekenler, yeni beslenme alışkanlıklarının oluşmasından yaşam tarzı değişikliklerine, egzersizden ilaç ayarlamasına kadar bir dizi önemli adımı içerecektir.

Unutmayın ki, bu yazıdaki gibi genel bazı ameliyat öncesi talimatlardan bahsedilecek olsa da her bir hasta için özel bir hazırlık planı oluşturulabilir. Prosedürünüzün başarısı ise büyük ölçüde cerrahınızın sizinle paylaştığı ameliyat öncesi ve sonrası öneri ve talimatları ne kadar iyi uyguladığınıza bağlıdır.[/vc_column_text]

İçerikler

[/vc_column][/vc_row]

Tüp Mide Ameliyatı Öncesi Nelere Dikkat Etmeliyim?

Ameliyatı bekleyen hastalar genellikle ameliyat esnasında yaşayacaklarını ve sonrasını çok düşünürler, ancak hazırlanma aşamasına çok fazla odaklanamazlar. Tüp mide ameliyatınızdan önce ne yapmanız gerektiğini bilmek, komplikasyon riskinizi azaltmanıza ve ameliyat sonrası iyileşmenizi kolaylaştırmanıza yardımcı olacaktır. Yeterli bir hazırlıkla hem iyileşmenize hem de yeni yaşam tarzınıza başlamanıza yardımcı olacak talimatları daha iyi anlayıp uygular hale gelebilirsiniz.

Kliniğimizdeki deneyimli cerrahi ekibimiz, size ameliyatınıza hazırlanmanıza yardımcı olacak çeşitli talimatlar verecektir.

Bu talimatlar şunları içerebilir:

Bir Egzersiz Rutinine Başlamak

Kilo verme hedeflerinize ulaşmak ve bunu sürdürmek için tüp mide ameliyatınızdan önce bir egzersiz rutinine başlamak ve bunu sürdürmek oldukça önemlidir. Düzenli spor veya fiziksel egzersiz gibi alışkanlıklar, pek çok hastalığa karşı vücudun direncini, gücünü ve esnekliğini artırmayı sağlar. Amerikan Metabolik ve Bariatrik Cerrahi Derneği (ASMBS), kardiyorespiratuar kondisyonu iyileştirmek, cerrahi komplikasyon riskini azaltmak ve iyileşmeyi kolaylaştırmak için ameliyattan önce günde 20 dakika ve haftada 3-4 gün hafif egzersiz yapılmasını önermektedir. Yapılacak egzersizler ve yoğunluklarıyla ilgili detaylı bilgiyi doktorunuz sizinle detaylı şekilde paylaşacaktır.

Kalori Alımınızı Azaltmak

Ameliyatınızdan 2-3 hafta önce yüksek proteinli, çok düşük kalorili bir ameliyat öncesi diyete başlamanız istenecektir. Ameliyat öncesi diyet, karaciğerinizin içindeki ve etrafındaki yağı azaltır ve ameliyatınızın kolaylığını ve güvenliğini artırır.

Ameliyat öncesi diyet sırasında günlük kalori alımınızı doktorunuzun önerdiği miktara göre sınırlamanız gerekecektir.

Diyetinizde yer almaması gereken besinler:

  • Yağlar; tereyağı, yağlı etler, kızarmış yiyecekler, tam yağlı süt ürünleri
  • Yüksek şekerli yiyecekler
  • Karbonatlı içecekler
  • Muz gibi şeker oranı yüksek meyveler
  • Kafeinli içecekler

Sigarayı Bırakmak

Ameliyattan en az dört hafta önce sigara içmeyi ve / veya her türlü tütün ürününü kullanmayı bırakmalısınız. İlk görüşmenizde sigarayı bırakmak ve bir daha başlamamak en iyisidir. Ameliyat tarihinizden önceki dört haftalık süre içinde herhangi bir tütün ürünü içtiyseniz ameliyatınız iptal edilecektir. Sigara içmek, iyileşme sürecinizi ve ameliyatınızın başarılı sonucunu olumsuz etkileyebilir. Ayrıca pulmoner (akciğerlerle ilgili) komplikasyonlarınızı da artırabilir.

İlaç Kullanımınızı Düzenlemek

Ameliyattan 1 hafta öncesinde aspirin, kan sulandırıcı ilaçlar veya NSAIDS (Ibuprofen vs.) kullanmayı bırakmanız gerekir. Bu ilaçların kullanımı için özel bir ihtiyaç varsa ve kan sulandırıcı ilaç kullanmanız gerekiyorsa bunu doktorunuzla paylaşmalısınız.

Gerekli Test ve Tetkikleri Tamamlamak

Ameliyattan önce sağlığınızın doğru bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Komplikasyonlardan kaçınmanın en iyi yolu, ilk etapta gerçekleşme potansiyellerini anlamaktır. Tiroit fonksiyonunuzun yeterli olup olmadığını bilmek önemlidir çünkü hipotiroidizm ameliyat sonrası ciddi sorunlara yol açabilir. Şeker hastasıysanız kan şekerinizi kontrol altına almak için özel önlemler alınmalıdır. Gerektiğinde psikiyatrik değerlendirme de istenebilir. Ameliyat kardiyak stresi artırdığı için kalbiniz de ameliyat öncesinde derinlemesine değerlendirilecektir.

Ameliyattan önce bazı temel testler yapılır, bunlar:

  • Tam kan sayımı
  • EKG (Elektrokardiyografi)
  • SFT (Solunum Fonksiyon Testi)
  • Akciğer grafisi
  • Detaylı endoskopi
  • Alt batın ultrasonografi
  • Safra kesesi ultrasonudur.

Bu testler şunlara sahip olup olmadığınızı belirleyecektir:

  • Karaciğer yetmezliği
  • Nefes darlığı
  • Dokularda aşırı sıvı birikmesi
  • Vücut sıvılarındaki tuz-mineraller dengesizlikleri ve anormallikleri
  • Anormal kan yağı seviyeleri
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Dr. Ergenç, 20 yıllık tecrübesiyle bugüne kadar sıfır komplikasyon ve %100 memnun hasta oranı ile binlerce başarılı ameliyat gerçekleştirmiştir.

2021 yılında dünyaca bilinen kurum SRC tarafından metabolik ve bariatrik cerrahi alanında Master Surgeon (Usta Cerrah) ünvanını kazanmıştır. Aynı zamanda dünyaca bilinen Obezite Topluluğunun (The Obesity Society) ve Amerikan Metabolik ve Bariatrik Topluluğunun (American Society for Metabolic & Bariatric Surgery) üyesidir.
Op. Dr. Tufan ERGENÇ
Latest posts by Op. Dr. Tufan ERGENÇ (see all)