Çağımızın hastalığı obezite dünya genelinde artmaya devam ederek insan sağlığını tehdit ediyor. Vücut, ihtiyacından fazla kalori alındığında harcayamadığı kaloriyi yağ olarak depolamaya başlar. Bu da zamanla aşırı kilo problemine yol açar ve yağ oranı belirli bir sınırı geçtiğinde kişi obezite hastası olur. Obezite ile birlikte aşırı kiloya bağlı yandaş hastalıklar ve tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Diyet, spor, ilaç gibi yöntemler kilo vermek için uygulansa da özellikle obezite hastalarında başarılı sonuçlar alınamayabilmektedir. Bu durumda obezite cerrahisi yöntemlerine başvurularak hastaların kısa süre içerisinde sağlıklarına kavuşmaları sağlanabilmektedir.
Obezite cerrahisinde en çok tercih edilen yöntemlerden biri olan tüp mide ameliyatı ile obezite tedavisinde başarılı ve etkili sonuçlar alınabilmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
Tüp mide ameliyatı, midenin büyük bir kısmının alınarak mide hacminin küçültülmesi işlemidir. Adından da anlaşılacağı gibi hacmi küçülen mide tüp şeklini alır. Bu sayede hasta daha az gıda alır ve hızlı bir şekilde kilo vermeye başlar. Ayrıca ameliyat sırasında midenin fundus kısmı da çıkarıldığı için iştahta azalma meydana gelir. Böylece kişide daha az yeme isteği olacağı için yine daha az gıda alımı yapar.
Tüp mide ameliyatında midenin ne kadarı alınır?
-Tüp mide ameliyatı ile midenin yaklaşık % 75-80’lik kısmı alınır.
Tüp mide ameliyatında mide ne kadar zamanda iyileşir?
Mide küçültme ameliyatından sonra hasta ortalama 4 gün sonra taburcu edilebilmektedir. Kişi yürür, hareket eder kısacası kendini zorlamadan günlük yaşamına devam edebilmektedir. Ancak ameliyat sırasında atılan dikişler de dâhil iyileşme süreci ortalama 10 günü bulabilmektedir. Yine buradaki verilen zaman aralığının yaş, yandaş hastalık, ameliyat süreci gibi değişkenlerden dolayı kişiden kişiye değişiklik gösterdiği unutulmamalıdır.
Mide küçültme ameliyatında ayda kaç kilo verilir?
Tüp mide ameliyatında ilk 3 ay en hızlı kilo verildiği dönemdir. Sonraki aylarda yavaşlayarak devam eder ve yaklaşık 12-18 ay sonunda kişi ideal kilosuna ulaşmış olur. İlk ay ortalama 12-20 kilo verilirken 3. Ayın sonunda yaklaşık 30-40 kilo arası verilmiş olur. 1 yıl içerisinde fazla kiloların ortalama %50’si, 18.ay sonunda ise yaklaşık %70-80’i verilmiş olur. Her ay aynı hızda ve oranda kilo verilemeyebilir ve verilen kilo kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Kişinin yaşı, metabolizma hızı, beslenme şekli, ameliyat süreci ve sonrası yaşanan süreç kilo verme hızı ve verilen kilonun miktarını etkilemektedir.
3 – Mide küçültme ameliyatı sonrası ne yenir?
Ameliyat sonrası beslenme belirli dönemlere ayrılır. Hastaya taburcu olana kadar ilk 3 gün berrak sıvı diyeti uygulanır. Berrak sıvı diyetinde et suyu, tanesiz komposto, su, açık çay, ev yapımı ayran, tavuk suyu tüketilir ve taburcu olduktan sonra 4. günden itibaren sıvı diyetine geçilir.
Sıvı diyetinde berrak sıvı diyetine ek olarak tarhana, domates gibi tanesiz çorbalar (ezogelin ve mercimek hariç), çok az şeker konularak yapılmış tatlılar, sebze suları, meyvenin etli kısmını içinde bulunduran meyve suları ve süt ürünlerinin laktozsuz ve az yağlı olanları tüketilebilir. İki hafta süren bu diyette özellikle kas kaybının yaşanmamasına dikkat edilmeli ve daha çok protein ağırlıklı gıdalar tüketilmelidir. Taneli, gazlı, şekerli, baharatlı ve katı yiyeceklerin tüketiminden kesinlikle uzak durulmalıdır.
İki haftanın sonunda sulu yumuşak diyete geçiş yapılır. İki hafta sürecek bu diyette sıvı diyetine ek olarak rafadan yumurta, yağsız süt ürünleri (lor, peynir, yoğurt vb), meyve ve sebze püresi (asit içermeyenleri), yağsız balık püresi gibi püre ağırlıklı beslenme yapılır. Burada yine acı, asitli, şekerli, katı yiyeceklerin tüketilmemesine ve sıvı alımlarının yemekten 30 dk önce ve sonra olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Sulu yumuşak diyetin ardından katı gıdalara geçiş yapılır. Ameliyattan yaklaşık 2 ay sonra kişi artık katı gıda tüketimine başlayarak normal yaşantısına dönmeye başlar. Ancak bu dönemde yiyeceklerin iyi çiğnenmesi, küçük parçalar şeklinde yenmesi, porsiyonların küçük olması, az kalorili olmasına dikkat edilmelidir. Yine gazlı, şekerli , yüksek kalorili gıdalardan uzak durulup sıvı alımlarının öğünlerden en az yarım saat önce ve sonra yapılmasına dikkat edilmelidir. Tüp mide ameliyatından sonra doktorun verdiği beslenme programına mutlaka uyulmalıdır.
Tüp mide ameliyatı diğer tüm tedavi yöntemleri gibi tek başına hastalığın tedavisi için yeterli olmaz. Kişinin ameliyat sonrası doğru beslenme, egzersiz gibi sağlıklı yaşam alışkanlıklarını kazanarak hayatını bu doğrultuda sürdürmesi gereklidir. Böylece hem tedavinin başarı hem de kalıcılık şansı arttırılmış olur.
- Tüp mide ameliyatı - 26 Haziran 2024
- Zayıflatan yiyecekler - 16 Şubat 2024
- Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme - 16 Şubat 2024