Tüp mide ameliyatı (sleeve gastrektomi) obezite tedavisinde en çok tercih edilen uygulamalardan biridir. Midenin iştah hormonu salgılayan kısmı da dâhil büyük bir bölümünün alındığı bu ameliyattan sonra kişinin beslenme alışkanlıklarında değişiklikler olmaktadır. Özellikle ortalama ilk 1 aylık süreçte kademeli olarak normal yeme düzenine geçiş sağlanır. Geçiş aşamalarından biri de püre dönemidir. Peki, tüp mide ameliyatı sonrası püre beslenme dönemi nedir?
Tüp mide ameliyatı sonrası püre beslenme dönemi nedir?
Mide küçültme ameliyatı sonrasında midenin kendini toparlaması, yeni duruma alışması ve iyileşmesi için zamana ihtiyacı vardır. Ayrıca kaçak riski ve ameliyat sonrası komplikasyon riskini azaltmak için de doktorun verdiği diyete uymak gerekir. Bu süre içerisinde hemen normal yemek yeme düzenine geçilmemektedir.
Ameliyat sonrası ilk 4 gün sıvı berrak ardından ek olarak sıvı beslenme dönemine geçilir. İlk 15 günü kapsayan, et suyu, tanesiz komposto, açık çaylar, su, ev yapımı ayran, tavuk suyu gibi gıdaların tüketildiği bu süreçten sonra püre dönemine geçiş yapılır.
İşte ameliyat sonrası merak edilen tüp mide ameliyatı sonrası beslenme dönemi nedir sorusunun cevabı:
Püre; Meyve, sebze veya baklagillerin kremalı macun veya sıvı kıvamına kadar öğütülmesi, preslenmesi, süzgeçten ya da elekten geçirilmesi sonucu elde edilen pişmiş gıdadır. Adından da anlaşılacağı bu süreçte gıdalar püre haline getirilerek tüketilmektedir. Ameliyat sonrası 3. ve 4. Haftaları kapsar.
Tüp mide püre dönemi
Burada en önemli nokta; tüm gıdaların püre kıvamında tüketilmesidir. Sıvıda tüketilen gıdalara ek besinler ile normal yeme düzenine mide hazırlanmaktadır.
İşte tüketilecek besinler:
- Yumuşak sebze ve meyveler,
- Tanesiz çorbalar,
- Peynir, yoğurt gibi süt ürünleri,
- Çok pişmemiş yumurta,
- Bebek mamaları,
- Tercihen et suyu ile inceltilmiş patates,
- Kılçıksız yumuşak balık eti gibi yiyecekler tüketilir.
Ayrıca mutlaka gıdaları blenderdan geçirerek püre halinde tüketmelisiniz.
Tüp mide ameliyatı sonrası püre dönemi beslenmede nelere dikkat edilmelidir?
Bu süreçte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Öğünlerden en az yarım saat önce ve sonra arayla sıvı tüketimi yapmalısınız.
- Kesinlikle katı yiyecekler tüketmemelisiniz.
- Öğünlerinizi küçük porsiyonlar halinde yavaş yavaş tüketmelisiniz.
- Ameliyat sonrası hızlı kilo verme kas kayıplarına yol açabilir. Bu yüzden protein ağırlıklı gıda ve takviye alımına dikkat etmelisiniz.
- Sıvı tüketimine devam etmeli günde en az 2 litre su içmelisiniz.
- Şekerli, yağlı ve bol kalorili gıdalardan uzak durmalısınız.
- Gıdaları yavaş yavaş denemelisiniz. Hangi gıdanın midenizi rahatsız ettiğini, ağrı yaptığını hangisini rahatlıkla tüketebildiğinizi belirlemelisiniz.
- Ameliyat sonrasında bir süre ek vitamin ve mineral desteği almanız gerekebilir. Bunlar doktorunuz tarafından yapılan testler ile belirlenir. Ancak burada çoğunlukla gastric bypass ya da duodenal switch ameliyatlarında olduğu gibi ömür boyu kullanım söz konusu olmamaktadır.
- Doktorunuzun size verdiği diyet listesine mutlaka uymalısınız.
Püre döneminde ne yenir
Bununla birlikte uzak durmanız gereken diğer gıdalar;
- Alkollü,
- Gazlı, asitli, kafeinli,
- Boş ve yüksek kalorili,
- Katı ve çiğneme gerektiren,
- Baharatlı acılı yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısınız.
Ayrıca çorbalarda; mercimek, ezogelin gibi çorbalar midede gaz yapabileceği için dikkatli tüketmelisiniz. Eğer gaz yapma durumu olursa ara verip sonra tekrar deneyebilirsiniz.
Tüp mide ameliyatı sonrası mide ne zaman iyileşir?
Tüp mide ameliyatı laparoskopik (kapalı) bir ameliyattır. Bu yüzden kısa sürede hızlı bir şekilde iyileşmektedir. Midenin içerisine atılan iç dikişler ortalama 15 gün içerisinde iyileşir. Tamamen iyileşme ise yaklaşık 1 ay içerisinde gerçekleşir. Bu zaman aralığı, kişinin verilen diyete uyması, sağlık durumu vb. etkenlere göre değişebilmektedir.
- Tüp mide ameliyatı - 26 Haziran 2024
- Zayıflatan yiyecekler - 16 Şubat 2024
- Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme - 16 Şubat 2024