Obezite aşırı kilo problemi ile birlikte neden olduğu yandaş hastalıklarla kişinin yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Aynı zamanda tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlar doğurabilmek ve yaşam süresini de kısaltabilmektedir. Son yıllarda en çok tercih edilen tüp mide ameliyatı (sleeve gastrektomi) ile obezite tedavisinde başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Tüp mide ameliyatında, operasyon kadar sonrası süreçler de sağlıklı zayıflama ve tedavinin kalıcılığı için çok önemlidir. Operasyon sonrasında ortaya çıkabilecek komplikasyon riskini de en aza düşürmek için belirli önlemler alınmaktadır. Tüp mide ameliyatı sonrası neden vitamin takviyesi yapılır sorusu da bu önlemler arasındadır.
Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Mide küçültme ameliyatı laparoskopik (kapalı) gerçekleştirilmektedir. Mideye cerrahi işlem uygulanarak yaklaşık %75-80’lik bir kısmı alınır. Stapler denilen bir alet ile midenin çıkarılacak kısmı kesilir ve çıkarılır. Aynı aletle mide zımbalanır, gerekirse ek dikiş atılabilir. Ayrıca çıkarılan kısım içerisinde fundus denilen iştah hormonun salgılandığı kısım da bulunmaktadır. Tüp mide ameliyatında sadece mideye işlem uygulanmaktadır ancak bağırsaklara dokunulmamaktadır.
Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Zayıflatıyor?
Ameliyatla birlikte midenin fundus dâhil büyük bir kısmının çıkarılması; kişinin daha az gıda tüketmesine, daha hızlı tokluk hissetmesine ve daha az yeme isteği duymasına neden olmaktadır. Buna bağlı olarak kişi hızlı ve etkili bir şekilde kilo verebilmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Zararlı Mı?
Tüp mide ameliyatı obezite tedavisinde etkili sonuçlar verebilen kolay ve düşük riskli bir ameliyattır. Tam donanımlı bir hastanede uzman doktor ile yapılan tüp mide ameliyatı yüksek başarı oranına sahip ve düşük riskli bir tedavidir. Bununla birlikte obezite, tip 2 diyabet, kalp-damar hastalıkları, metabolik sendrom, bazı kanser türleri gibi yandaş hastalıklara neden olabilmektedir. Ayrıca ölümcül sonuçlar doğurabilen bu hastalık insan yaşamını da kısaltabilmektedir. Bu sebeple obezite hastalığı sağlık açısından çok daha zararlıdır.
Bununla birlikte tüp mide ameliyatı gastrik bypass gibi emilim bozucu bir ameliyat olmadığı için ömür boyu vitamin ve mineral takviyesine devam edilmesine de gerek yoktur. Peki, o zaman tüp mide ameliyatı sonrası neden vitamin takviyesi yapılır?
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Vitamin Takviyesi
Mide küçültme ameliyatı sonrasında kişiden kişiye göre değişiklik göstermekle birlikte 6 ay ila 1 yıl arasında vitamin ve mineral desteği alınabilmektedir. Bunun sebebi ise küçülen mide hacmine bağlı olarak çok daha az yemek yenilmesidir. Ameliyat sırasında küçülen mideden dolayı kişi daha az besin tüketebilmekte ve bu durum vitamin ve mineral eksikliğine neden olabilmektedir. Bunu önlemek ve müdahale edebilmek için operasyon sonrası hastaya vitamin ve mineral desteği sağlanmaktadır.
Ameliyat sonrasında genellikle hastaya vitamin olarak; B12, B1, D vitamini ve mineral olarak; kalsiyum ve demir takviyesi yapılmaktadır. Ancak bazı hastalarda ihtiyaca göre içerisinde birden fazla vitamin bulunan multivitamin de kullanılabilmektedir. Hastanın kullanması gereken takviyeleri belirlemek için test yapılmaktadır. Test sonuçlarına göre vücudun ihtiyacı olan vitamin ya da mineral varsa desteklenir. Böylece vücutta yetersiz olması ya da aşırı depolanmasının önüne geçilebilmektedir. Ayrıca bazı hastalarda bu tür takviyelere ihtiyaç duyulmayabilir.
- Tüp mide ameliyatı - 26 Haziran 2024
- Zayıflatan yiyecekler - 16 Şubat 2024
- Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme - 16 Şubat 2024