Tüp mide ameliyatı obezite tedavisinde başarılı sonuçlar veren yöntemlerden biridir. Ameliyat sonrası hasta, hızlı bir şekilde kilo vererek tedavi olabilir. Ancak obezite hastalarının en önemli kaygılarından biri tüp mide ameliyatı sonrası mide yeniden büyür mü sorusudur. Bunun için öncelikle midenin yapısını bilmek gerekir.
Midenin Yapısı
Mide, sindirim sistemi organlarından biridir. Kaslardan oluşur ve genişleyebilen bir yapıya sahiptir. Ağızda çiğnenen yiyecekler mideye gönderilir. Bu yiyecekler midede fiziksel ve kimyasal olarak parçalanır. Midenin iç yüzeyini kaplayan mukozadan salgılanan sindirim sıvıları yiyeceklerin parçalanmasını sağlayan mide sıvısını oluşturur. Bununla birlikte mide kendini salgıladığı asitten korumak için mukus üretir.
Midede iki kapakçık bulunur. Bunlardan biri üst kapakçık olup yiyeceklerin yemek borusuna kaçmasını önler. Diğer kapakçık da altta bulunur ve mide içindeki yiyeceklerin bağırsaklara kontrolsüz geçişini önler.
Mide içerisinde önemli salgı bezleri bulunur. Bu bezlerden sindirim enzimleri, hormonlar, asit ve B12 vitaminin emiliminde önemli rol oynayan intrinsik faktör üretilmektedir.
Mide ve Obezite Cerrahisi
Kaslı bir yapıya sahip olan mide, yemek yerken genişler ve sindirim işleminden sonra tekrar kasılır. Ancak eğer çok aşırı miktarda yemek yenirse mide daha fazla genişler. Sindirimden sonra eski haline dönse de bu durum sürekli olduğunda kaslar gevşer ve midenin alabileceği yiyecek kapasitesi de artar.
Obezite hastalığında kişi vücudun ihtiyacından fazla kaloriyi yiyecekler yoluyla alır. Aşırı gıda tüketimi mide hacmini genişletir ve daha geç tokluk hissi yaşanır. Buna bağlı olarak daha fazla yemek yeme devam eder ve bu bir kısır döngüye sebep olur. Besinler ile alınan fazla kalori de vücutta yağ olarak depolanır. Bu da kişinin obez olmasında neden olur.
Obezite cerrahisi, obezite tedavisinde özellikle morbid obezite olan veya obez olup yandaş hastalıkları olan kişilere uygulanmaktadır. Tüp mide ameliyatı da (sleeve gastrektomi) obezite cerrahisi yöntemlerinden biridir. Midenin büyük bir kısmı cerrahi işlem uygulanarak kesilir ve çıkarılır. Bu şekilde mide hacmi küçültülür. Ayrıca çıkarılan kısımda iştah hormonu salgılanan fundus kısmı da bulunur. Operasyon sonrasında mide hacmi küçülür. Bu da kişinin daha az gıda almasına, daha hızlı tokluk hissi yaşamasında ve az yeme isteği duymasına neden olur. Bu şekilde hızlı ve etkili kilo verebilir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Mide Büyümesi
Tüp mide ameliyatı sonrası mide yeniden büyür mü sorusu operasyonu yapan doktor ve hastaya bağlıdır. Mide küçültme ameliyatı sonrası midede büyüme gözlemlenebilir.
Operasyon sonrası mide büyümesine neden olan etkenler şunlardır:
Ameliyat sırasında midenin olması gerektiği kadar küçültülmemesi:
Mide ameliyatı kolay ve düşük riskli bir ameliyattır. Son yıllarda çok fazla tercih edilmesi uzman olmayan kişiler tarafından yapılmasına neden olabilmektedir. Bu durumda istenmeyen sonuçlar doğurabilmektedir. Bunlardan biri de ameliyat sırasında midenin alınması gereken kısmından daha azının alınması. Bu durumda ameliyat sonrasında yeteri kadar küçültülmeyen mide tekrar eski haline dönebilmektedir. Kişi beklenildiği kadar kilo vermemekle birlikte midenin büyümesine bağlı olarak kilo alabilmektedir.
Hastanın sağlıksız beslenme alışkanlıklarına geri dönmesi:
Mide küçültme ameliyatı tedavi için çok önemli bir adım olup tek başına yeterli değildir. Operasyon sonrası kişinin eski sağlıksız yeme alışkanlıklarına dönmesi kilo almasına neden olabilmektedir. Yukarıda belirtildiği gibi mide kaslı bir yapıya sahiptir. Ameliyat sonrası kişi yine gazlı içecek, aşırı yemek yemeye devam ederse zamanla mide kasları genişler ve mide eski haline geri dönebilir. Bu yüzden operasyon sonrası kişi, verilen diyet programına uymaya dikkat etmeli ve sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmelidir.
Tufan Ergenç Obezite Kliniğinde tüp mide ameliyatı ile obezite hastaları sağlıklarına kavuşabilmektedir. Dr. Tufan Ergenç binden fazla başarılı mide küçültme operasyonu ile yurt içi ve yurt dışından hastaları tedavi etmektedir. Başarılı operasyon, sonrasında hastayı takip ve destek ile sağlıklı bir tedavi süreci sağlayabilmektedir.
- Tüp mide ameliyatı - 26 Haziran 2024
- Zayıflatan yiyecekler - 16 Şubat 2024
- Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme - 16 Şubat 2024