Tüp mide ameliyatı son yıllarda obezite tedavisinde en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Mide küçültme ameliyatında midenin büyük bir kısmı laparoskopik (kapalı) yöntemle çıkarılıp alınmaktadır. Tüp mide ameliyatı sonrasında mide hacminin küçülmesiyle birlikte operasyon sonrası beslenme ve ilaç kullanımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken süreçler bulunmaktadır. Bu süreçlerde özellikle tüp mide ameliyatı sonrası mide koruyucu neden kullanılır sorusu midenin yeni durumuna alışması ve korunması açısından önemlidir.
İşte tüp mide ameliyatı sonrası beslenme ve ilaç kullanımı:
Mide küçültme ameliyatından sonra nasıl beslenmeli?
Mide küçültme ameliyatından sonra cerrahi işlem yapılan midenin kendini toparlayabilmesi için zamana ihtiyacı vardır. Ayrıca hacmi küçültülen midede hemen normal yeme düzenine geçilemez. Bu sebeple ameliyat sonrası kademeli bir diyet programı uygulanarak hem midenin iyileşmesi hem de kişinin normal yeme düzenine geçmesi sağlanabilmektedir. Bununla birlikte ameliyat sonrası kaçak, kanama gibi komplikasyon riskini önlemeye de yardımcı olabilmektedir.
Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme dönemleri şunlardır:
1.Sıvı Dönemi (İlk İki hafta)
Bu dönemde tüketilecek besinler şunlardır:
- Et ve tavuk suyu
- Tanesiz komposto
- Açık çaylar
- Su
- Ev yapımı ayran gibi sadece sıvı besinler tüketilmelidir.
Bu dönemde kesinlikle tüketilmemesi gereken besinler;
- Katı, çiğneme gerektiren,
- Alkol,
- Şekerli ve bol kalorili,
- Baharatlı, acılı,
- Koyu kahve ve çay,
- Asitli, gazlı içecekler ve yiyeceklerdir.
2. Püre Dönemi (3. ve 4. hafta)
- Yumuşak sebze ve meyveler,
- Tercihen et suyu ile inceltilmiş patates,
- Çok pişmemiş yumurta,
- Tanesiz çorbalar,
- Peynir, yoğurt gibi süt ürünleri,
- Bebek mamaları,
- Kılçıksız yumuşak balık eti gibi yiyecekler tüketilir.
Bu dönemde kesinlikle tüketilmemesi gereken besinler;
- Boş ve yüksek kalorili,
- Alkollü,
- Gazlı, asitli, kafeinli,
- Katı ve çiğneme gerektiren,
- Baharatlı acılı yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısınız.
3. Katı/Normal Yeme Düzenine Geçiş Dönemi (1. aydan itibaren)
Ameliyat sonrası genellikle 1.aydan itibaren normal yeme düzenine geçilmektedir. Katı gıdalara geçişin yapıldığı bu dönemde en önemli nokta eski sağlıksız yeme alışkanlıklarını sürdürmemektir. Hastanın doktorun verdiği diyet listesine uygun şekilde gıda tüketimi kilo verme hızını ve tedavinin kalıcılığını etkilemektedir.
Ameliyat sonrası beslenme alışkanlıklarında kişi:
- Düşük kalorili ve sağlıklı gıdalar tüketmeli,
- Yemeklerden en az 30 dk. önce ve sonra sıvı tüketimi gerçekleştirmeli,
- Öğünleri küçük porsiyonlar şeklinde yavaş yavaş ve çok çiğneyerek yemelidir.
Mide küçültme ameliyatı sonrasında hızlı kilo verilmesine bağlı olarak kas kaybı yaşanabilmektedir. Bunu önlemek için; protein ağırlıklı gıdaların tüketimi ve gerekirse doktorun önerdiği protein takviyeleri kullanılması önemlidir.
Mide küçültme ameliyatından sonra mide tekrar büyür mü?
Tüp mide ameliyatı tedavi için çok önemli bir adım olup tek başına kilo vermek için yeterli değildir. Mide hacminin küçülmesi ve iştahın azalmasına bağlı olarak kişi kilo verir. Ancak eğer kişi, yüksek ve boş kalorili alımına, aşırı gıda tüketimine devam ederse bir süre sonra mide tekrar büyümeye başlayabilmektedir. Buna bağlı olarak hasta tekrar obez olma riskiyle karşı karşıya kalabilmektedir. Maalesef bazı hastalar eskisinden daha kilolu hale gelebilmektedir. Kısacası tüp mide ameliyatının başarısı ameliyat sonrası yeme alışkanlıklarına bağlıdır.
Mide küçültme ameliyatı sırasında midenin alınması gerekenden daha az kısmının alınması da tekrar büyümesine neden olabilmektedir. Bu sebeple ameliyatı yapan doktorun alanında uzman olması bu tarz komplikasyonların yaşanmaması açısından önemlidir.
Tüp mide ameliyatı sonrası mide eski haline döner mi?
Ameliyat sonrasında iyileşme süreci kişiye göre değişebilse de mide iyileştikten sonra eski haline dönebilmektedir.Hatta eğer yeme alışkanlıklarına dikkat edilmezse de mide, ameliyat öncesi haline de dönebilmektedir.Ayrıca tüp mide ameliyatında sadece mideye cerrahi işlem uygulanıp herhangi başka bir işlem uygulanmamaktadır.
Tüp mide ameliyatı sonrası mide ne zaman iyileşir?
Tüp mide ameliyatı cerrahi bir işlem olup mide stapler adlı bir aletle kesilip zımbalanmaktadır. Eğer ihtiyaç duyulursa dikiş de atılabilmektedir. Bu sebeple midede ameliyat yarası oluşmaktadır. Kişinin sağlık durumuna göre mide iç dikişler ortalama 15 gün içerisinde, tamamen iyileşme ise 1 ay sonunda gerçekleşebilmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası İlaç Kullanılabilir Mi?
Ameliyat sonrasında ilaç kullanımı en çok merak edilen konulardan biridir. Ameliyat sonrasında bir süre düzenli kullanılması gereken ilaçlardan biri mide koruyucu ilaçlardır. Peki, tüp mide ameliyatı sonrası mide koruyucu neden kullanılır?
Mide koruyucu ilaçlar daha çok ülser, gastrit gibi mide problemlerinde asit düzeyini düşürmek için kullanılmaktadır. Mide küçültme ameliyatından sonra iyileşme süreci ve oluşabilecek reflü gibi rahatsızlıklardan mideyi koruyabilmek için ortalama 3 ay boyunca kullanılmaktadır. Ayrıca operasyon sonrası ilaç kullanımının mideye zarar vermesini önlenmeye de yardımcı olabilmektedir.
Bununla birlikte;
- Ameliyat sonrasında ilk 4 hafta kan sulandırıcı kullanılmaktadır. Operasyon sonrasında hastanın kan değerleri düzenli olarak ölçülüp takip edilmektedir. Kan sulandırıcı hastaya enjeksiyon şeklinde verilmektedir.
- Mide hacmi küçüldüğü için daha az gıda tüketimi yapılabilmektedir. Buna bağlı olarak vitamin ve mineral eksikliği ortaya çıkabileceği için hasta bir süre takviye almaktadır. Ancak tüp mide ameliyatı gastrik bypass gibi emilim bozucu bir operasyon olmadığı için ömür boyu vitamin ve mineral takviyesi gerekmemektedir.
Bunların dışında eğer ağrı durumu olursa genellikle dil altına konulan ağrı kesicilerin kullanılması tavsiye edilmektedir. Mide küçültme ameliyatından 1 ay sonra her ilaç bol su ile tüketilmelidir. Ancak ameliyat sonrasında özellikle ilk 1 yıl içerisinde ilaç kullanımı gerekirse sağlık açısından mutlaka doktorunuza danışarak kullanmanız tavsiye edilmektedir.
Tufan Ergenç Obezite Merkezi birçok başarılı tüp mide ameliyatı gerçekleştirmektedir. Dr. Tufan Ergenç ve ekibi hastaları tüm süreçlerde destekleyerek sağlıklı ve güvenli şekilde tedavi olmalarını sağlayabilmektedirler.
- Tüp mide ameliyatı - 26 Haziran 2024
- Zayıflatan yiyecekler - 16 Şubat 2024
- Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme - 16 Şubat 2024