Günümüzde kilo vermede en etkili ve en çok tercih edilen yöntemlerden biri tüp mide ameliyatıdır. Bu ameliyatta midenin iştah hormonu salgılayan fundus dâhil büyük bir kısmı çıkarılmaktadır. Sindirim sistemine doğrudan yapılan bir müdahale olan bu uygulamanın öncesi ve sonrasında beslenme alışkanlıklarında değişiklikler olmaktadır. Operasyona karar verildiğinde en önemli sorulardan biri de “Tüp mide ameliyatı öncesi beslenme nasıl olmalı?” sorusudur. Operasyona hazırlanmak için çok önemli olan bu soru ameliyat başarısını da etkilemektedir.
İşte “Tüp mide ameliyatı öncesi beslenme nasıl olmalı?” sorusunun cevabı:
Yapılan bir araştırmaya göre ameliyat öncesi kilonuz ve vücut kitle indeksiniz (VKİ) tüp mide ameliyatı başarısını etkileyebilir. Araştırmacılar, vücut kitle indeksi 50’nin altında olan hastaların tüp mide ameliyatından bir yıl sonra fazla kilolarının büyük bir kısmını verebildiklerini gözlemlemişlerdir. Bu yüzden ameliyat öncesi beslenme, operasyonun başarısı açısından çok önemlidir.
Hasta, operasyondan önce iki hafta diyete girer. Bu diyet ameliyatın daha kolay ve başarılı geçmesini, ameliyat sonrası komplikasyonları en aza indirmeyi amaçlamaktadır. Özellikle obez kişilerde karaciğerde yağlanma aşırı olduğu için hedef öncelikle bu yağlanmanın azaltılmasıdır. Karaciğer aynı zamanda midenin yanında olan bir organdır. Büyük ve yağlı bir karaciğer, ameliyatı da zorlaştıracaktır.
Ameliyat öncesinde iki haftalık beslenme programı şu şekildedir:
- Karbonhidrat, şeker, makarna, unlu mamulleri gibi yüksek kalorili gıdaların alımı kesilir.
- Yağsız protein, sebze ve düşük kalorili veya kalorisiz sıvılar tüketilir.
- Doktorunuz gerek duyarsa günlük kalori hedefi koyabilir.
Ameliyattan iki gün önce ise; berrak, sıvı bir diyete geçilir. Bu diyet, et suyu, su, kafeinsiz kahve veya bitki çayı, protein içecekleri gibi kalorisiz içecekleri içerebilir. Kafeinli ve gazlı içeceklerden kaçınılmalıdır.
Ameliyat öncesi diyet, ameliyatı kolaylaştırmaktadır. Aynı şekilde ameliyat sonrası midenin küçülmesi ile birlikte farklı bir diyet uygulanmaktadır.
Mide küçültme ameliyatı olanlar nasıl beslenmeli?
Mide küçültme ameliyatı sonrası vücudun iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır. Özellikle mideye yapılan cerrahi müdahale, mide hacminin küçülmesi gibi nedenlerden dolayı bu iyileşme ve adaptasyon süresince mutlaka verilen diyet programına uyulması gerekir.
Ameliyat sonrası beslenme 4 kısma ayrılır.
İlk İki Hafta: Berrak sıvı-sıvı diyeti
Bu dönemde ilk 3 gün ameliyat öncesinde uygulanan berrak sıvı diyetine devam edilir. Ardından sıvı diyete geçilir. Bu diyet, bağırsak tıkanıklığı, mide kaçağı, ishal, kabızlık ve dehidrasyon gibi komplikasyonları önlemeye yardımcı olur.
Sıvı diyette tüketilecek besinler şunlardır:
- Et ve tavuk suyu
- Tanesiz komposto
- Açık çaylar
- Su
- Ev yapımı ayran gibi sadece sıvı besinler tüketilmelidir.
Bu dönemde kesinlikle tüketilmemesi gereken besinler;
- Katı, çiğneme gerektiren,
- Alkol,
- Şekerli ve bol kalorili,
- Baharatlı, acılı,
- Asitli, gazlı ve kafeinli içecekler ve yiyeceklerdir.
3.ve 4. Hafta Püre Dönemi
Bu dönemde sıvı diyetine ek olarak püre şekline getirilmiş çeşitli gıdalar tüketilebilir.
Bunlar:
- Yumuşak sebzeler ve meyveler,
- Çorbalar,
- Peynir, yoğurt gibi süt ürünleri,
- Rafadan yumurta gibi gıdalar tüketilebilmektedir. Ancak bunları tüketirken blenderdan geçirerek püre halinde tüketmeye özen göstermelisiniz. Bu dönemde de katı yiyeceklerden uzak durmalısınız.
Bununla birlikte uzak durmanız gereken diğer gıdalar;
- Alkollü,
- Gazlı, asitli, kafeinli,
- Boş ve yüksek kalorili,
- Katı ve çiğneme gerektiren,
- Baharatlı, acılı yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısınız.
Tüm bu aşamalarda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta; protein ağırlıklı beslenmedir. Vücut hızlı bir şekilde kilo kaybettiği için kasların zarar görmemesi ve kas kaybını önlemek için sıvı ya da püre şeklindeki besinlerden protein ihtiyacını mutlaka karşılamalısınız.
4.Hafta ve Sonrası Katı Yiyeceklere Geçiş
Ameliyattan ortalama 4 hafta sonra hastaların büyük çoğunluğu normal beslenme düzenine geçebilmektedir. Ancak burada geçmişteki beslenme alışkanlıkları bırakılarak daha sağlıklı bir beslenme düzenine geçilmektedir. Kişi yine doktorunun verdiği diyet listesini uygulamalıdır. Kişinin beslenme düzeni kilo verme hızını ve miktarını etkilemektedir.
Ameliyat sonrası yeni beslenme alışkanlıklarında kişi:
- Düşük kalorili ve sağlıklı gıdalar tüketmeli,
- Yemeklerden en az 30 dk. önce ve sonra sıvı tüketimi gerçekleştirmeli,
- Öğünleri küçük porsiyonlar şeklinde yavaş yavaş ve çok çiğneyerek yemelidir.
Tüp mide ameliyatı sonrası mide ne zaman iyileşir?
Mide küçültme ameliyatı laparoskopik (kapalı) bir operasyondur. Bu yüzden kişinin iyileşme süresi açık ameliyatlara göre daha hızlıdır. Midenin içerisine atılan iç dikişler ortalama 15 gün içerisinde iyileşir. Tamamen iyileşme ise yaklaşık 1 ay içerisinde gerçekleşir. Bu zaman aralığı, kişinin verilen diyete uyması, sağlık durumu vb. etkenlere göre değişebilmektedir.
Mide küçültme ameliyatı riski var mı?
Mide küçültme ameliyatı laparoskopik (kapalı) bir operasyondur. Tüp mide ameliyatı, yapılan birçok büyük operasyona göre (kalp, beyin vb.) düşük risk grubunda olan operasyonlara girer. Risk oranı yapılan ameliyatlarda binde bir oranındadır. Tüm ameliyatlarda olduğu gibi mide küçültme ameliyatlarında da komplikasyon oluşma riskleri vardır. Bunlar; kanama, kaçak, emboli, solunum problemleri, anestezi alınmasına bağlı risklerdir. Ancak burada risk faktörünü artıran en önemli etkenlerden biri ameliyatı yapan doktordur.
Tüp mide ameliyatının çok fazla tercih edilmesi daha fazla uzmanı bu tür ameliyatları yapmaya yönlendirmiştir. Ancak bu ameliyatları her doktor yapamaz. Obezite cerrahisi alanında uzman ve deneyimli bir doktor tarafından donanımlı bir merkezde yapılmalıdır. Tam tersi durumlarda ölüme varan ciddi problemler yaşanabilmektedir.
Tufan Ergenç Obezite Kliniğinde obezite hastaları sağlıklarına kavuşabilmektedirler. Alanında uzman ve birçok başarılı operasyon gerçekleştirmiş olan Doktor Tufan Ergenç ve ekibi hastalarına ameliyat öncesinden başlayarak tüm aşamalarda destek olmaktadır. Yurt içi ve dışından birçok hasta sağlıklı ve güvenli bir şekilde zayıflayarak yaşam kalitelerini artırabilmektedir.
- Tüp mide ameliyatı - 26 Haziran 2024
- Zayıflatan yiyecekler - 16 Şubat 2024
- Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme - 16 Şubat 2024