Tüp Mide Ameliyatı (Mide Küçültme Ameliyatı) Kaçak Testi Nasıl Yapılır?
Obezite cerrahisi uygulamalarının en sık yapılan şekli olan Tüp Mide Ameliyatı (Mide Küçültme Ameliyatı) kaçak testi nasıl yapılır ve bu uygulamanın doğrusu nedir? Tüp Mide Ameliyatı (Mide Küçültme Ameliyatı) Kaçak Testi Nasıl Yapılır?
Tüp Mide Ameliyatı midenin uzunlamasına bölünerek adeta bir boru haline getirilmesi işlemidir. Bu işlem sayesinde besin geçişi yavaşlatılır. Bunu yoğun trafik yükü altındaki dört şeritli bir yolun tek şeride düşürülmesi gibi düşünebilirsiniz. Neticede beyin az besin tüketimine rağmen erken doyma hissine kavuşacak ve etkin kilo kaybı sağlanacaktır.
Mide küçültme Ameliyatı da denilen tüp mide ameliyatının zaman zaman olumsuz haberleri ile basında da yer alan en çok korkulan komplikasyonu kaçak gelişimidir.
Kaçak gelişimi, ayrılan mide hattından mide sıvılarının karın içine sızması ve bu sızıntı içinde enfeksiyon oluşmasını içeren bir tablodur. Oluşan enfeksiyon yaşamı tehdit edecek düzeyde olabilmektedir.
Tüp Mide Operasyonu Sonrasında Oluşan Kaçak Nedir? Tüp Mide Ameliyatı (Mide Küçültme Ameliyatı) Kaçak Testi Nasıl Yapılır?
Kaçak komplikasyonundan kaçınmak için, ameliyat sırasında ve sonrasında çeşitli önlemler almak gerekir.
Ameliyat sırasında alınacak önlemlerin başında doğru tekniğin uygulanması gelir. Tüm yöntemleri denemiş bir ekip olarak, biz ikinci bir dikiş hattı ile mevcut dikişleri desteklemenin en doğru ameliyat yöntemi olduğu kanaatindeyiz. Dünyadaki genel yaklaşım da bu yöndedir.
Bunun dışında ameliyat sonlandırılmadan hastanın midesine yerleştirilen ince bir boru yardımı ile mide içine mavi sıvı verilmesi ve dikiş hattından çıkışın gözle kontrol edilmesi gerekir. Bu şekilde ameliyat güvenle sonlandırılabilir.
Ameliyat günü ağızdan herhangi bir besin almayan hastaya, ameliyatın ertesi günü tekrar kaçak testi yapılmalıdır. Peki Tüp Mide Ameliyatı (Mide Küçültme Ameliyatı) Kaçak Testi Nasıl Yapılır?
Videoda da izlendiği gibi hastaya ağızdan suyla karıştırılmış kontrast madde içirilir. Bu maddenin mide lümeninden geçişi izlenir. Kontrast maddenin bağırsaklara kadar ilerlediği görülmelidir. Aksi takdirde bir diğer komplikasyon olan darlık söz konusu olabilir.
Kontrast maddenin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi ve mide dışına çıkmaması kaçak olmadığı anlamına gelir, sonrasında hastalar ağızdan sıvı almaya başlayabilirler.
Ağızdan sıvı alımında küçük yudumlarla tüketim önemlidir. Özellikle ilk on gün sıvı ağırlıklı ve küçük hacimli beslenme yapılmalıdır. Bu noktada diyetisyen takibi ve belli bir beslenme programı uygulanması önem arz eder.
Obezite cerrahisi sonrası kaçak gelişimi önemli ve hayati bir komplikasyondur. Bu nedenle bu cerrahi yöntemin emin ellerde yapılması gerekir.
Sağlıkla Kalın
Op.Dr. Tufan Ergenç
Tüp mide ameliyatı

Tüp Mide Ameliyatı (Mide Küçültme Ameliyatı) Kaçak Testi Nasıl Yapılır?