Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
Tüp mide ameliyatı; son yıllarda obezite tedavisi için en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Vücudun harcadığından fazla kalori alınması (kötü beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam tarzı, bazı hastalıklar vb. nedenler) sonucu vücutta aşırı yağ depolanmasına neden olabilmektedir. Bu yağ miktarı belirli bir oranı geçtiğinde ise kişi obezite hastası olmaktadır. Vücuttaki yağ oranı genel olarak vücut kitle indeksi (VKİ) ile ölçülmektedir. VKİ 30 ve üzeri olduğunda kişi obez kategorisine girmektedir. Vücutta oluşan bu aşırı kilo problemi; kalp-damar, tip 2 diyabet, kanser, inme, felç gibi çeşitli sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
Mide küçültme ameliyatında kişinin midesinin yaklaşık %75-80 gibi büyük bir kısmı alınır. Ayrıca midenin alınan kısmı içerisinde iştah hormonunun salgılandığı fundus kısmı da bulunmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte laparoskopik (kapalı) yöntemle gerçekleştirilen bu cerrahi işlem kolay ve sonuçları bakımından etkilidir. Kişiye anestezi verilir ve vücuda mm’lik küçük kesiler atılır. Bu kesilerden birinden kamera diğerinden stapler adlı bir alet sokulur. Kameradan monitöre yansıyan görüntü yardımıyla stapler adlı alet ile midenin belirlenen bölümü kesilip çıkarılır. Yine stapler ile kesilen kısım zımbalanır. Gerek duyulursa ek dikişler de atılabilir. Ardından işlem tamamlandığında ameliyat sonlandırılır.
Tüp mide ameliyatı sonrası kişinin mide hacmi küçüldüğü ve iştahı azaldığı için daha az gıda tüketip daha hızlı tokluk hissi yaşayabilmektedir. Bu şekilde hızlı ve etkili bir şekilde kilo verebilmektedir.
Mide Küçültme Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Mide küçültme ameliyatı en çok tercih edilen yöntemlerden biri olsa da her obez kişiye yapılamamaktadır. Bunun için belirli şartlar aranmaktadır.
Mide küçültme ameliyatı için kişinin taşıması gereken şartlar şunlardır:
- VKİ 40 ve üzeri olması veya VKİ 35 ve üzeri olup yandaş hastalıkların olması,
- 18-65 yaş aralığında olması (Vücut performansına göre bu aralık değişebilmektedir.)
- Ülser, geniş mide fıtığı gibi hastalıkların olmaması ya da tedavi olması,
- Mide ameliyatı sonrası süreci kaldıracak psikolojide olması,
- Alkol, madde gibi bağımlılıklarının olmaması,
- Hormonal bir rahatsızlığın olmaması gerekmektedir.
Tüp Mide Ameliyatının Riski Var mı?
Tüp mide ameliyatı genel olarak kolay bir ameliyat olup düşük riskli gruptadır. Tüp mide ameliyatının riskleri şunlardır:
- Kaçak ve kanama riski gibi hayati komplikasyonların oluşma ihtimali %1’dir. Bu sebeple hasta kontrol altında tutulup oluşabilecek komplikasyonlara anında müdahale
- Kalp, beyin vb. büyük ameliyatlar gibi yüksek riskli olmayıp ölüm riski binde birdir. Ancak uzman olmayan kişi ve tam donanımlı olmayan merkezlerde yapılması bu riski artırmaktadır.
- Tüp mide ameliyatı sonrası verilen diyet ve egzersiz programlarına uyulmadığında, eski kötü beslenme alışkanlıklarına geri dönüldüğünde mide tekrar büyüyebilir.
Obezite tedavisinde tüp mide ameliyatı gerekli midir sorusunun cevabı ise kişinin ve doktorunun kararı ile doğru orantılıdır. Sonuç olarak obezite kişinin yaşam kalitesini düşürüp, yandaş hastalıklara ve ilerlediğinde ölümcül sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır. Yapılan birçok çalışmada obezitenin kişinin yaşam süresini 5 ila 15 yıl arasında kısaltabildiği gözlemlenmiştir. Bu sebeple obezite hastası eğer gerekli şartları sağlıyorsa ve uzman da tüm inceleme ve değerlendirmeleri yapıp tüp mide ameliyatında bir sakınca olmadığına karar verirse tüp mide ameliyatı yapılabilmektedir. Bu operasyon ile kişinin obezite hastalığı tedavi edilerek daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesi sağlanabilmektedir.
Tufan Ergenç Obezite Kliniği’nde obezite tüp mide ameliyatı uygulaması ile hastalar sağlıklarına kavuşabilmektedir. Uzun yıllar bu alanda birçok başarılı ameliyat gerçekleştiren Dr. Tufan Ergenç ve deneyimli ekibi güvenli bir şekilde ve düşük riskle obeziteyi tedavi edebilmektedirler.
- Tüp mide ameliyatı - 26 Haziran 2024
- Zayıflatan yiyecekler - 16 Şubat 2024
- Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme - 16 Şubat 2024