Çağımızın hastalığı obezite insan sağlığını ölümcül boyutlarda tehdit etmektedir. Vücudun ihtiyacından fazla kalori (enerji) alınması ve alınan bu kalorilerin yağ olarak depolanması sonucu kilo problemi ortaya çıkar. Depolanan bu yağ miktarı belirli bir oranı geçerse kişide obezite hastalığı ortaya çıkmaktadır. Kilo problemlerinin tedavisinde ilaç, diyet, spor gibi yöntemler kullanılmaktadır. Ancak obezite hastalarında bu yöntemlerle süreklilik ve kalıcılık sağlanamamakta, başarılı sonuçlar elde edilemeyebilmektedir. Bu durumda obezite cerrahisi yöntemleri uygulanarak tedaviden başarılı ve kalıcı sonuçlar alınmaktadır.
Obezite cerrahisinde, obez hastalarının tedavisi için sindirim sistemine cerrahi müdahaleler yapılmaktadır.
Obezite cerrahi yöntemleri:
- Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide Ameliyatı)
- Gastrik Bypass
- Mide Balonudur.
Son yıllarda obezite cerrahisinde tüp mide ameliyatı dünyada olduğu gibi ülkemizde de en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Bunun sebebi ise tedavide yüksek oranda kalıcı ve başarılı sonuçlar alınması ve risklerinin daha düşük olmasıdır.
Sleeve Gastrektomi Nedir?
Mide yapısı itibari ile genişlemeye müsait bir organdır. Bu genişleme daha fazla gıda alımına ve daha geç tokluk hissine sebep olur. Bu da kişinin kilo almasına yol açmaktadır. Sleeve gastrektomi ile obezite hastalarının midelerinin %75-80’lik bir kısmı alınarak mide küçültme işlemi yapılır. Bu işlem sırasında kişinin midesinde bulunan iştah hormonu salgılayan fundus kısmı da çıkarılır. Kişi küçülen mide hacmi ve azalan iştah ile daha az gıda alımı yapar. Böylece kişi hızlı ve etkili bir şekilde kilo verir. Morbid obezite hastalarını bypass ameliyatına hazırlamak için ilk ameliyat olarak yapılan bu yöntem ile hastalarda başarılı sonuçlar alınmasıyla tedavi için tek ameliyat olarak gerçekleştirilmeye başlanmıştır.
Sleeve Gastrektomi Nasıl Yapılır?
Bu cerrahi işlem laparoskopik (kapalı) olarak gerçekleştirilir. Vücuda birkaç küçük kesi yapılır. Bu kesilerden laparoskop denilen ışıklandırılmış özel kamera sistemiyle midenin görüntüsü bir monitöre aktarılır. Bu görüntülere bakılarak kesiden stapler denilen aletle midenin büyük bir kısmı kesilir ve çıkarılır. Yine stapler ile kesilen yerler metal zımba ile zımbalanır. Gerek duyulursa ek dikişler atılır.
Sleeve Gastrektomi Avantajları Nelerdir?
Sleeve gastrektomi laparoskopik olduğu için daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme süreci ile hastanın tedavisi sürecinin daha kolay olmasını sağlamaktadır.
Bununla birlikte tüp mide ameliyatının avantajları şunlardır:
- Emilim bozucu bir ameliyat olmadığı için ameliyat sonrası vitamin, mineral, protein vb. eksikliği ve buna bağlı oluşabilecek problemlerin görülme oranı çok düşüktür.
- Operasyonla sadece midenin hacmi küçültüldüğü için her besin türünden azar azar tüketilebilmektedir.
- Mide kapakçığına (pilor) müdahale edilmediği için besinlerin mideden çıkma süresi daha uzundur. Bu da uzun süre tokluk hissi yaratır.
- Mide-bağırsak bağlantısına dokunulmadığı için sindirim sisteminin doğal yapısı bozulmaz.
- Vücuda herhangi yabancı bir madde yerleştirilmemektedir.
- Fundus kısmının çıkarılması ve ghrelin adlı iştah hormonunun azalmasıyla daha az yeme isteği duyulur.
- İyileşme süreci daha az ağrılı ve daha hızlıdır.
- Ameliyat sonrası ilk 1 yıl içinde kilo verme oranı çok yüksektir.
- Morbid obezite hastalarının tedavisinde ilk ameliyat olarak başarılı ve etkili sonuçlar alınmaktadır.
- Gerekli durumlarda bypass, duodenal switch gibi diğer yöntemlere dönüştürülebilmektedir.
Bunlarla birlikte sleeve gastrektominin diğer ameliyatlara göre daha fazla tercih edilmesinin sebebi ameliyat süreci ve sonrası yaşanabilecek sağlık problemi risklerinin diğer yöntemlere göre daha düşük olmasıdır.
İşte obezite cerrahisi yöntemleri ve komplikasyonları:
Mide Balonu
Bu işlem cerrahi bir operasyon olmayıp VKİ(vücut kitle indeksi) 25-30 arası olan ve diyet ile kilo veremeyenler, obezite cerrahisine uygun olmayanlar yada obezite cerrahisi olmak için kilo vermesi gerekenlere uygulanan bir yöntemdir. Genellikle obezite tedavisi için tek başına uygulanmamaktadır.
Mide balonunda;
- Vücuda yabancı madde yerleştirilmesi sonucu oluşabilecek reaksiyonlar,
- Balonun patlaması
- Balonun sönmesi riskleri bulunmaktadır.
Mide Bandı (Mide Kelepçesi)
Obezite tedavisinde geçmiş yıllarda çok rağbet gören ancak komplikasyonları sebebiyle artık çok fazla tercih edilmeyen yöntemlerden biri de mide bandıdır (mide kelepçesi). Mideye silikon bir bant takılarak gıda alımının azaltılması amaçlanmaktadır.
Mide kelepçesinde;
- Bandın kayması
- Bandın mide duvarını aşındırması ve migrasyon (mide duvarının aşınması ve delinmesi sonucu bandın mide içine kaçması)oluşma riski
- Migrasyona bağlı vücutta enfeksiyon oluşması,
- Bandın takıldığı yerde enfeksiyon riskinin oluşması,
- Gastrit ve ülser oluşma riskinin yüksek olması,
- Bandın operasyon sırasında şişirilmesi durumunda ikinci bir operasyon gerekliliği veya fazla şişirilmesi durumunda kusmaya sebep olması,
- Portun ters dönmesi,
- Hastaların %30’una yakınında 2. Operasyona ihtiyaç duyulması riskleri bulunmaktadır.
Obezite cerrahi yönetmelerinden tedavi edilecek hedef kitle açısından gastrik bypass ve sleeve gastrektomi komplikasyonları karşılaştırması daha doğru olur.
İşte iki cerrahi yöntemde yaşanabilecek riskler;
Sleeve Gastrektomi |
Gastrik Bypass Ameliyatı
|
● Midede kaçak riski, ● İlk ayda reflü şikayeti, ● Safra Kesesi taşı riski, ● Dikiş atılan yarada kanama riski, ● Diyete uyulmadığında midenin tekrar genişlemesi riski
|
● Midede kaçak riski, ● Dikiş atılan yarada kanama riski, ● Pilorun devre dışı bırakılmasından dolayı yiyeceklerin mideyi çok hızlı terk etmesi sonucu çeşitli sindirim problemlerinin yaşanması riski (Dumping sendromu), ● Bağırsak tıkanması, bağırsak düğümlenmeleri, ishal gibi bağırsaklarda problemlerin yaşanması, ● Bağırsaklara müdahale edildiği için vitamin, protein, mineral gibi temel bileşenlerin emiliminde azalma, ● Emilim bozucu bir operasyon olduğu için kemik erimesi, anemi gibi vitamin, mineral eksikliklerine bağlı ciddi problemler, ● Sürekli vitamin, mineral vb. takviye kullanılması, ● Çok daha zor ve karmaşık bir operasyon olmasından dolayı çeşitli problemlerin ortaya çıkma riskinin artması, ● Vücut Kitle İndeksi (VKİ)> 50 olanlarda uygulanamaması
|
Obezite cerrahisi genel cerrahinin bir dalıdır. Ancak her cerrah bu ameliyatı yapamaz. Son yıllarda ölüm gibi üzücü sonuçlara varan komplikasyonların sebebi kolay bir operasyon olarak görüldüğü için obezite cerrahisi alanında uzman olmayan doktorlar tarafından yapılmasıdır. Bu yüzden çalışacağınız doktoru seçme konusunda oldukça hassas davranmalı ve çok iyi bir araştırma yapmalısınız. Özellikle obezite cerrahisinde uzman ve deneyimli cerrahlar ile çalışmak riskleri en aza indirirken başarı oranını da artıracaktır. Ayrıca tedavi sadece ameliyatı kapsamamaktadır. Ameliyat öncesi ve sonrası da tedavi için en az operasyon kadar önemlidir.
Tufan Ergenç Obezite Kliniği yurt içi ve yurt dışından birçok obezite hastasını sağlığına kavuşturmaktadır. 2000’den fazla sleeve gastrektomi (tüp mide ameliyatı) ile başarılı sonuçlara imza atan Dr. Tufan Ergenç’in deneyim ve uzmanlığı tüp mide ameliyatında tercih edilmesinin en büyük nedenlerinden biridir. Operasyonun her aşamasında hastalarını yakından takip ederek sadece komplikasyon risklerini önlemekle kalmayıp kalıcı ve sürekli bir tedavi olanağı sağlamaktadır.
- Tüp mide ameliyatı - 26 Haziran 2024
- Zayıflatan yiyecekler - 16 Şubat 2024
- Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme - 16 Şubat 2024