Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

 

Tüp Mide Ameliyatı Hakkında

Tüp mide ameliyatı gerekli midir?

Tüp mide ameliyatı diyet ve egzersizin sonuç vermediği durumlarda obez kişilerin daha sağlıklı ve kaliteli yaşaması için gereklidir. Aynı zamanda obezitenin ölümcül risklerinin tedavisinde de önemlidir.

Tüp mide ameliyatının faydaları nelerdir?

Tüp mide ameliyatı kişinin yaşamını olumsuz etkileyen ve ölümcül sonuçlar doğurabilen obeziteyi tedavi eder. Bunun yanında obezitenin yandaş hastalıklarını da tedavi ederek kişiye sağlıklı ve daha uzun bir yaşam sağlar. Bunun yanında hem psikolojik hem de bedensel iyileşme sağlar.

Tüp mide ameliyatı kilo vermede neden etkilidir?

Tüp mide ameliyatı ile midenin büyük bir kısmı alındığı için kişi çok daha az yemek yer ve erkenden doyar. Bu da kişinin hızlı bir şekilde kilo vermesini sağlar.

Tüp mide ameliyatının sindirim sistemi ile ilişkisi nedir?

Tüp mide ameliyatı uygun koşullar, uzman doktor ve donanımlı bir sağlık merkezinde yapıldığında başarılı sonuçlar verir. Sindirim sistemine herhangi bir zarar vermez.

Tüp mide ameliyatı ne kadar sürer?

Tüp mide ameliyatları ortalama 45 dakika sürer.

Tüp mide ameliyatı kimlere yapılır?

Tüp mide ameliyatı belli bir kilonun üzerinde uygulanır. Bu hesaplamada boy ölçüsü ve kilo birlikte değerlendirilir. Ayrıca şeker hastalığı tansiyon gibi diğer yandaş hastalıklar da değerlendirmede etkilidir. Bu konuda kişiye özel değerlendirme yapmak gerekir.

Kimler tüp mide ameliyatı olamaz?

Tüp mide ameliyatı belli bir kilonun üzerinde uygulanır. Bu hesaplamada boy ölçüsü ve kilo birlikte değerlendirilir. Ayrıca şeker hastalığı tansiyon gibi diğer yandaş hastalıklar da değerlendirmede etkilidir. Ancak küçük yaş aralığı, şizofreni, tip 1 diyabet gibi bazı hastalıklar ameliyat için engeldir. Bu konuda kişiye özel değerlendirme yapmak gerekir.

Vücut kitle indeksi nedir?

Kişinin kilogram cinsinden vücut kitlesinin, metre cinsinden vücut uzunluğunun karesine bölünmesiyle hesaplanabilir.

Örnek:   Boy: 1,60 m

                 Kilo:50

Vücut Kitle İndeksi:  50/1,60×1,60

Bu hesaplama bize yağ oranı ve vücuttaki yağlanma hakkında fikir verir.

Tüp mide ameliyatı olabilmek için vücut kitle indeksi kaç olmalı?

Vücut kitle indeksi sınırı 35’tir. Ancak vücut kitle indeksi  30’un üzerinde olup tip 2, metabolik sendrom vb. yandaş hastalıkları olanlar ve daha önce zayıflama denemeleri başarısız olanlar tüp mide ameliyatı olabilirler.

Tüp mide ameliyatı sonrası oluşabilecek sorunlar nelerdir?

Ameliyattan sonra bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler, yetersiz zayıflama, yetersiz sıvı veya tuz alımına bağlı sorunlar, zayıflamayı takiben safra kesesinde taş-çamur oluşumu, ameliyat yerlerinde fıtık gelişimi, psikolojik sorunlar ve depresyon, bazı vitamin ve minerallerde eksiklik gibi sorunlar oluşabilir. Bu nedenle ameliyat sonrası takip önem kazanır.

Tüp mide ameliyatı sonrası komplikasyonlar nelerdir?

Ameliyat sonrası ilk 3 hafta önemlidir ve komplikasyonların çoğu bu sürede yaşanabilir. Kısa vadede yaşanabilecek komplikasyonlar, zımba hattından sızma-kaçak, hayati tehlike riski (%0,2-0,5), ameliyat sahasından kanama (%1), cilt kesi enfeksiyonu, karın içinde enfeksiyon, bacak damarlarında pıhtı oluşması-tromboemboli (%1), akciğer enfeksiyonu ve solunum problemleri, anormal kalp ritmi, idrar yolu enfeksiyonu, kabızlık, protein alımı yetersizliğine bağlı hafif saç dökülmesi izlenebilir.

Tüp mide ameliyatı sonrası nadiren görülse de, B vitamini, demir, folik asit ve D vitamini eksikliği gelişebilir.

Tüp mide ameliyatının riskleri nelerdir?

Tüp mide ameliyatı düşük-orta riskli bir ameliyattır. Tüp mide ameliyatında her ameliyatta olduğu gibi komplikasyonlar yaşanabilir. Tüp mide ameliyatından sonra görülebilen en ciddi komplikasyon midenin kalan kısmından karın boşluğuna sızma-kaçak oluşmasıdır. Erken dönemde kesilen mide hattından mide içine veya karın içine kanama ihtimali az da olsa vardır. Yine ameliyat sonrası tromboemboli, akciğer enfeksiyonu ve yara yeri enfeksiyonu oluşabilecek diğer risklerdir. İlk 1 aylık süreçte vitamin ve mineral eksikleri görülebilmektedir.

Tüp mide ameliyatı tehlikeli midir?

Tüp mide ameliyatında her ameliyatta olduğu gibi bazı tehlikeler görülebilir. Bunlar ameliyata bağlı komplikasyonlar ve takip eksikliğinden kaynaklanabilir. Ama bu oranlar birçok ameliyata göre oldukça düşüktür. Deneyimli merkezlerde tehlike sıfıra yakındır.

Tüp mide ameliyatının zararları nelerdir?

Tüp mide ameliyatının uzun vadede bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Tüp mide ameliyatı olan hastalar beslenme açısından profesyonel bir ekip tarafından dikkatle takip edilmelidir.

Tüp mide ameliyatında ölüm oranı nedir?

Ameliyata bağlı hayati tehlike riski Binde 3 (%0,2 – %0,5) civarında bildirilmektedir. Ölüm oranı ise Binde 1 dir. Bu durum birçok ameliyat türüne göre oldukça düşük bir orandır. Burada en önemli etkenlerden biri de ameliyatı yapan cerrahın deneyimli ve uzman olup olmadığıdır. Deneyimli merkezlerde bu oran sıfırdır.

Tüp mide ameliyatı sonrası kaçak olur mu?

Tüp mide ameliyatı sonrası farklı sebeplerden dolayı kaçak meydana gelebilir. Kaçak hakkında lütfen ayrıntılı bilgi için alt metinleri okuyunuz.

Tüp mide ameliyatı sırasında ve sonrasında kaçak testi yapılıyor mu ve nasıl yapılıyor?

Ameliyat sırasında bide içine metilen mavisi gönderilerek basınç oluşturulur ve hat gözle kontrol edilir. Bir sorun olup olmadığı bu test sonucunda ortaya çıkacaktır. Ancak ameliyat sonrasında yara iyileşmesini kontrol etmek amacıyla tekrar radyolojik görüntüleme yapılır.

Tüp mide ameliyatı sonrası eğer olursa kaçak tedavisi nasıl yapılır?

Tüp mide ameliyatı sonrası kaçak tedavisi bariatrik cerrahide uzmanlaşmış doktorlar tarafından yapılmalıdır. Kaçak ameliyat sonrası ilk üç hafta için geçerli bir risktir ve daha sonra gelişme şansı yoktur. Tüp mide sonrası kaçak tedavisi hastanın genel durumu, sepsis tablosunda olup olmaması, kaçak miktarı, kaçağın oluştuğu zaman gibi kriterlere göre şekillenir. Erken teşhis ve tedaviye erken başlanması oldukça önemlidir. Kaçak geliştiğinde hastanın yeniden ameliyat edilmesi, drenaj yapılması, endoskopik stent takılması, nazojejunal tüp ile beslenme, antibiyotik tedavisi gibi yöntemlerin biri yada birkaçı uygulanabilir.

Tüp mide ameliyatı kansere sebep olur mu ya da kanser riskini arttırır mı?

Obezite ameliyatı kanser yapmaz. Obezite ameliyatı kanser riskini de arttırmaz. Aksine kanser riskini düşürür. Obeziteye bağlı kanser türlerinin tedavisinde yardımcı ve önleyicidir. Uzun dönemde obezitenin sebep olduğu kanser türlerini tedavi edici ve önleyicidir.

Yandaş Hastalıklarınız Varsa

Astım, tansiyon gibi hastalıklar tüp mide ameliyatına engel olur mu?

Bu hastalıklar ameliyat için bir engel değildir. Tam aksine bunlar obezitenin neden olduğu hastalıklardır. Ameliyat ile birlikte de iyileşme görülür.

Tüp mide ameliyatı hangi yandaş hastalıkları tedavi eder?

Ameliyat, uyku apnesi, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, inme riski, karaciğer hastalıkları, bazı kanser türlerini, eklem ağrıları, kalp krizi gibi yandaş hastalıkları tedavi eder.

Tüp mide ameliyatı şeker hastalığını tedavi edebilir mi?

Ameliyat sonrasında şeker hastalarında iyileşme gözlemlenmiştir. Pek çok hasta insülin ve diğer şeker ilaçlarını kullanmayı bırakabilir.

Tüp mide ameliyatı tip 2 diyabet için bir tedavi midir?

Obezite tüp mide ameliyatı ile ortadan kaldırılırken buna bağlı olarak tip 2 diyabete bağlı olan hasarlar da ortadan kalkmış olur. Tip 2 diyabette kilo kaybıyla birlikte iyileşme görülür.

Tüp mide ameliyatının şeker hastalığını sona erdirmesinin sebebi nedir?

Ameliyat ile bağırsaktan salınan GLP-1 adında hormonun salgılanmasında da artış görülür. Bu artış pankreasta insülin salgısını arttırır. Ayrıca GLP-1 hormonu karaciğer, kaslar ve yağ dokusunda insülin direncini ortadan kaldırdığı için hastaların ameliyat sonrasında kısa sürede daha kilo vermeden şeker düzenlemesinin yapılabildiği ve şeker hastalığından kurtulabildiği gözlemlenmiştir. Ayrıca doğru ve dengeli beslenme ile şeker hastalığı düzelir.

Tüp mide ameliyatı ile uyku apnesi düzelir mi?

Ameliyat sonrasında uyku apnesi hızlı bir şekilde düzelir. Ayrıca diğer akciğer hastalıklarında belirgin iyileşme izlenir.

Tüp mide ameliyatı sonrası uykusuzluk yaşar mıyım?

Ameliyat uyku apnesi sorununu ortadan kaldırıldığı için daha rahat ve kaliteli bir uyku uyursunuz. Uykusuzluk sorunu yaşanmaz.

Tüp Mide Ameliyatından Sonraki Süreç

Tüp mide ameliyatı sonrası açlık durumu nasıl olur?

Ameliyatla açlık hormonu üreten mide fundus bölümü çıkarıldığı için açlık hissi ilk aylarda hissedilmez. Ancak 9. aydan 2. yıla kadar olan sürede açlık hissi geri gelmektedir.

Tüp mide ameliyat sonrası sürekli diyet uygulanır mı?

Ameliyat sonrası ilk ay sıvıdan katıya geçilen özel bir diyet uygulanır.  Daha sonra kişinin hayatında sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanması gerekmektedir. Yüksek kalorili gıdalar ve sağlıksız besinler tekrar kilo alımına sebep olacağından kişi sağlıklı bir beslenme programı ile yaşamını sürdürmelidir. Bu nedenle ameliyat sonrası destek alınabilmelidir. Özellikle kalori hesaplaması yapılmış ve sporla desteklenen beslenme programı başarıyı artıracaktır.

Tüp mide ameliyatından sonra ne zaman kilo vermeye başlarım ve ne kadar hızlı kilo verebilirim?

Tüp mide ameliyatı ile ilk aydan itibaren kilo vermeye başlarsınız. Diyet ve diğer yöntemlere nazaran hızla ideal kiloya ulaşılır. Ameliyat sonrası ilk 18 ay hızlı bir kilo verme yaşanır. Ancak en hızlı kilo verme süreci ilk 6 ayda yaşarsınız. Daha sonra kilo verme ideal kiloya ulaşıncaya kadar devam eder.

Tüp mide ameliyatı sonrası ağrı olur mu?

Laporoskopik (kapalı) bir ameliyat olmasından dolayı yaşam kalitesini düşürecek seviyede bir ağrı olmaz.  Ameliyat sonrası ilk 6-8 saat hafif ve orta şiddette ağrı gözlemlenmesi normaldir; ancak laparoskopik işlemlerde ağrı minimal düzeydedir.

Tüp mide ameliyatı sonrası ağrılar ne kadar sürede geçer?

Ameliyattan sonra ikinc gün ağrılar geçmektedir. Ağrı kesiciler ile ilk gün ağrıları hafifletilir. Bunun yanında ilk hafta bazı kişilerde düşük düzeyde gaz ağrıları olabilir. Yine doktor kontrolünde ağrı kesiciler ile kişinin ağrısı giderilir.

Tüp mide ameliyatı sonrası sigara, kahve ve alkol kullanımı riskli mi?

İlk 10 gün sigara, ilk 1 ay alkol ve kahve kullanımı tavsiye edilmez.

Tüp mide ameliyatı sonrası ne zaman duş alınabilir?

Ameliyat sonrası pansumanlı bölgeyi su geçirmeyecek şekilde kapatılırsa ilk günden itibaren duş alınabilir.

Tüp mide ameliyatı sonrası ne zaman ayağa kalkabilirim?

Ameliyattan 2-4 saat sonra rahatlıkla ayağa kalkabilirsiniz.

Tüp mide ameliyatı sonrası ne zaman çalışmaya başlayabilirim?

Ameliyattan sonra ayağa kalkma süreci çok hızlıdır. Taburcu olduğunuzda masa başında çalışıyorsanız hemen, fiziksel aktivite gerektiren işlerde çalışıyorsanız da 2-3 hafta içinde işinize dönebilirsiniz.

Tüp mide ameliyatı sonrası ne zaman uçağa binilir?

Ameliyat sonrası dördüncü gün uçak ile seyahat edilebilir. İlk bir ay içerisinde iki saati geçen uzun yolculuk yapılacaksa seyahat süresince de pıhtı önleyici (anti-emboli) çorap giyilmesi ya da  kan sulandırıcı iğne yapılması gerekir.

Tüp mide ameliyatı sonrası ne zaman araç kullanılabilir?

Ameliyat sonrası ilk hafta sonrasında araç kullanmakta bir sakınca yoktur.

Tüp mide ameliyatı sonrası ne zaman spora başlanabilir?

Ameliyattan sonra düzenli olarak düşük tempolu yürüyüş yapılabilir. Ortalama bir ay kadar sonra hafif egzersizlere başlanabilir. 45. günden itibaren kademeli olarak ağırlık ve yoğunluk arttırılarak kas güçlendirici egzersizlerle devam edilebilir.

Tüp mide ameliyatı sonrası cinsel ilişki yapılabilir mi?

Ameliyat sonrası 2. haftadan sonra cinsel ilişki yaşamada herhangi bir sakınca yoktur. Ancak karın bölgesine darbe ve çok zorlayıcı hareketlerden kaçınmak gerekir.

Tüp mide ameliyatı sonrası ağırlık kaldırmak riskli mi?

Ameliyat sonrası ilk 15 gün karın içi basıncı artırmamak için ağır kaldırmak sakıncalıdır.  45. günden itibaren ağırlık kaldırmada bir sakınca yoktur.

Tüp mide ameliyatı sonrası üşüme neden olur?

Ameliyatla birlikte kişi hızlı bir şekilde kilo verirken vücudundaki yağ oranı da düşer. Vücuttaki yağ soğuğa karşı izolasyon oluşturur. Bunun yanında vücut kütlesi ne kadar fazlaysa o kadar enerji harcanır. Bu enerjide vücudun ısınmasına sebep olur. Kilo verilmesiyle kaybedilen yağ, ameliyat sonrasında vücudun etrafındaki yağın azalmasına ve daha az enerji üretmesine sebep olur. Bu da ameliyat olan kişilerde üşümeye sebep olur. Bu süreç 12-18 ay sonunda normale döner.

Tüp mide ameliyatı sonrası hangi vitaminler takviye edilir?

Ameliyat sonrası midenin küçülmesinden dolayı besin alımı azalır. Bununla birlikte ilk ay belirli vitamin ve minerallerde azalma görülebilir. Özellikle B12 Vitamini, multi vitaminler, kalsiyum, demir alınması gerekebilir. Fakat tüp mide ameliyatı sonrası ömür boyu vitamin kullanmak gerekmez. Yine de alınacak vitaminleri doktor ihtiyaca göre belirler.

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Hayat

Tüp mide ameliyat sonrası kontroller hangi sıklıkta yapılır?

Ameliyattan sonra 1. ay, 2. ay, 3. ay, 6. ay ve 12. Ay ve sonrasında  kan kontrolleri gerçekleştirilir. Diğer takipler online olarak yapılabilir.

Tüp mide ameliyatından sonra tekrar kilo alınır mı?

Kişi, eğer ameliyat sonrası diyet ve egzersiz programına uymazsa, eski beslenme ve sağlıksız yaşam alışkanlıklarını sürdürürse verdiği kiloları geri alabilir. Fakat eski kilosuna dönmesi oldukça zordur.

Tüp mide ameliyatı sonrası mide yeniden büyür mü?

Tüp mide ameliyatı sonrasında midede belirli bir miktar genişleme olması normaldir ve kilo verimin ideal kiloda durması için gereklidir. Ancak midenin aşırı büyümesini önlemek için beslenme programlarına dikkat edilmesi ve diyet programlarını düzenli bir şekilde uygulanması gerekir. Doğru beslenme alışkanlıklarının devam ettirilmesi sayesinde mide büyüse bile zayıf ve sağlıklı olarak yaşama devam edilebilir.

Tüp mide ameliyat sonrası kilo verme ne zaman durur?

Kilo vermedeki hedef kişinin ideal kiloya ulaşmasıdır. Ameliyat sonrası ilk 12-18 ayda kişinin ideal kiloya ulaşması hedeflenir. Yine yapılan egzersiz ve diyet programları, yandaş hastalıklar cinsiyet vb değişkenler bu süreyi değiştirebilir. Kişi ideal kiloya yaklaştıkça kilo verme yavaşlar ve ideal kiloya gelince kilo verimi durur.

Tüp mide ameliyatı sonrası eski kiloya dönüş mümkün müdür?

Ameliyat kişinin hızla kilo vermesini sağlar. Ancak verilen kiloların geri alınmaması için kişinin sağlıklı beslenme ve egzersiz programlarını uygulaması gerekir. Eğer kişi eski sağlıksız alışkanlıklarına dönerse eski klarına kadar olmasa da kilo alması mümkündür.

Tüp mide ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli?

Beslenme ve egzersiz programına mutlaka uyulmalıdır.

Rutin kontroller atlanmamalıdır.

Psikolojik olarak güçlü olmalı, gerekirse destek alınmalıdır.

Doktorun tüm tavsiyelerine uyulmalıdır.

Uzun vadede sağlıklı bir beslenme ve yaşam tarzı alışkanlığı edinilmelidir.

Tüp mide ameliyatında dikiş atılıyor mu?

Ameliyat sırasında vücuda açılan küçük kesikler için estetik dikiş atılmaktadır.

Tüp mide ameliyatından sonra dikişler ne zaman alınır?

Ameliyatta açılan kesikler için estetik dikiş kullanılır. Estetik dikişler alınmaz, beden tarafından emilir ve kaybolur. Bu sebeple ameliyat sonrası dikiş alma gibi bir durum yoktur.

Tüp mide ameliyatı sonrası dikişler ne zaman iyileşir?

Ameliyat sonrası iyileşme kişiden kişiye değişebilir. Bir hafta içinde yaralar tamamen kapanır. Ancak 3-6 ay arasında dikiş izleri kaybolur.

Tüp mide ameliyatı sonrası iz kalır mı?

Tüp mide kapalı bir ameliyat olarak gerçekleşir. Karın cildine açılan milimetrik kesiler yapılır ve estetik yöntemle kapatılır. Bu yüzden kişide rahatsız edici bir görüntü kalmaz.

Tüp mide ameliyatı izleri nasıl geçer?

Tüp mide ameliyatı kapalı (laparoskopik) bir ameliyat olduğu için kişinin vücudunda iz bırakmaz. İyileşme sürecini hızlandıran kremler verilebilir. Sadece çok hassas cilde sahip olanlarda rahatsız etmeyecek düzeyde iz kalabilir.

Tüp mide ameliyatında kullanılan zımbalar zamanla atacak mı?

Ameliyatta kullanılan zımbalar titanyum staplerler olup, çok incedir ve vücutta kalır. Vücut iyileşme dokusu ile bunları tamamen sarar. Vücuda herhangi bir zararları yoktur ve havalimanı gibi güvenlik kapılarında ötmezler.

Tüp mide ameliyatında kullanılan zımbalar vücudumda sorun oluşturur mu?

Titanyumdan yapılan zımbalar tamamen biyouyumlu bir metaldir ve herhangi bir sorun oluşturmaz.

Tüp mide ameliyatı sonrası sarkma olur mu?

Ameliyat sonrası hızlı kilo verilmeye başlandığı için deri sarkmaları meydana gelebilir. Bu sebeple ameliyat sonrası yapılacak spor ve egzersizler sarkmaları en aza indirmede oldukça etkilidir.

Tüp mide ameliyatı sonrası hangi egzersizler yapılmalı?

Tüp mide sonrası erken dönem günlük yürüyüşler ve serinleme amacıyla yüzme yapılabilir. 30. Günden itibaren tempolu yürüyüşler, 45. günden sonra ağır fizik egzersizleri yapılabilir.

Tüp mide ameliyatı sonrası kilo verme neden durur?

Kişi ne kadar fazla kilolu ise o kadar fazla kilo kaybeder. İdeal kiloya yaklaşıldıkça kilo verme yavaşlar ve sonrasında durur. Bu süreç  12-18 ay içerisinde gerçekleşir. Ayrıca kişinin sağlıksız ve yüksek kalorili beslenmesi de kilo vermeyi durdurur.  Alkol yüksek şekerli yiyecek ve içecekler, sedanter yaşam tüp mide ameliyatı sonrası kilo vermeyi durduran sebepler arasında sayılabilir.

Tüp mide ameliyatı olan kadınlar hamile kalabilir mi?

Ameliyat sonrasında kadınlar hamile kalabilir. Tüp mide ameliyatı hormonal düzenlenme sağlar ve doğurganlık oranını artırır.

Gebelik tüp mide ameliyatından ne kadar süre sonra mümkündür?
Ameliyat sonrasında kadınların çocuk sahibi olabilmesi için en az 18 ay geçmesi önerilir.
Bebeği olan anneler ne zaman tüp mide ameliyatı olabilir?

Bebeği olan anneler emzirme dönemi bitiminde, eğer bebek süt emmiyorsa doğumdan iki ay sonra ameliyat olabilirler.

Tüp mide ameliyatı sonrası bebek zarar görebilir mi?

Ameliyat sonrası 18 ay sonra hamile kalınabilir ve bebek zarar görmez. Bebekte vitamin ve mineral eksikliği yaşanmaz.