Çağımızın hastalığı obezite dünya genelinde ciddi bir sağlık sorunu olmaya devam ediyor. Vücut yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirebilmek için enerjiye ihtiyaç duyar. Ancak ihtiyacından fazla alınan kalori vücutta yağ olarak depolanır. Depolanan bu yağ belirli bir oranı geçerse obezite hastalığı ortaya çıkar. Kişinin obez olup olmadığı vücut kitle indeksi (VKİ) hesaplanarak bulunur. VKİ 30 ve üzeri olması durumunda kişi obezite hastası olarak değerlendirilir.
Obezitede aşırı kilo ile beraber birçok yandaş hastalığı da beraberinde getirmektedir. Tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlar doğurabilen obezite sağlık açısından büyük risk oluşturmaktadır.
İşte obezitenin sağlık riskleri:
Yaşam Süresini Kısaltır:
Yapılan birçok araştırma obezitenin insan yaşamını ortalama 10-15 yıl kadar kısalttığını ortaya koymuştur. Bunun en büyük sebebi aşırı kilonun ve yandaş hastalıkların vücudun yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirmesine engel olmasıdır. Buna bağlı olarak obezite hastalarında daha erken yaşta ölüm riski yüksektir.
Kalp ve Damar Hastalıklarının Zeminini Hazırlar:
Vücutta biriken aşırı yağ, yüksek kolesterol gibi sebepler kalp-damar problemlerinin görülme oranını artırmaktadır. Vücuttaki yağ oranı arttıkça kalp krizi riski de artmaktadır. Ayrıca fazla kilo toplardamarlarda kanın geri dönüşünde problemlerin yaşanmasına, lenf yollarındaki akışın bozulmasına sebep olabilmektedir Bu da toplardamarda pıhtı, lenfoma gibi hastalıkların ortaya çıkma riskini arttırmaktadır.
Kanser Riskini Arttırır:
Çağımızın diğer yaygın hastalığı kanserin de obezite ile birlikte görülme oranı artmaktadır. Vücuttaki yağ oranının artışı ile doğru orantılı olarak artan kanserin görülme sıklığında artış gözlemlenmiştir. Obezite özellikle yemek borusu kanseri, mide kanseri, kolon kanseri, endometrial kanser, safra kesesi kanseri, böbrek kanseri, malign melanom, rektal kanser, lösemi, non-Hodgkin lenfoma, tiroit kanseri ve meme kanseri gibi birçok kanser çeşidini de beraberinde getirebilmektedir.
Karaciğer Yağlanmasına Sebep olur:
Karaciğer vücudumuzda yaşamsal öneme sahip organlardan birisidir. Obezite ile birlikte karaciğerde ortaya çıkan yağlanma tedavi edilmediğinde siroz, karaciğer yetmezliği gibi çok ciddi sağlık problemleri doğurabilmektedir. Ayrıca obezite ile birlikte çıkan insülin direnci, dislipidemi, iltihap gibi durumlarda hastalığın daha ciddi boyutlara ulaşmasına sebep olabilmektedir.
Uyku Apnesi :
Gece uyku sırasında nefes almanın durması sonucu ortaya çıkan bu hastalık obezite ile birlikte daha sık görülmektedir. Uyku bozukluğuna bağlı yaşam kalitesinin düşmesi, metabolizmanın bozulması, kalp- damar hastalıkları, ani ölümler gibi sonuçları olan uyku apnesinin vücuttaki yağ oranındaki artış ile görülme riski de artmaktadır. Ayrıca uyku apnesi hastalarının ortalama %75-80’inin obezite hastası olduğu gözlemlenmiştir. En önemli risk faktörünün obezite olduğu da belirlenmiştir.
Tip 2 Diyabet
Obezite ile birlikte artan yağ oranı insülin direncine yol açmaktadır. Buda tip 2 diyabete zemin hazırlamaktadır. Yapılan araştırmalarda tip 2 diyabet hastalarının ortalama % 80’inin obez olduğu görülmüştür.
Polikistik Over Sendromu
Kadınların yumurtalarında küçük kistlerin oluşması sonucu ortaya çıkan bu hastalık obezite ile birlikte daha sık görülmektedir. Obezite hastalarının ortalama %40-60’ında görülen polikistik over sendromu birçok sağlık probleminin yanında doğurganlığı da ciddi oranda olumsuz etkilemektedir.
Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon)
Obezite ile birlikte iyi huylu kolesterol (HDL) oranı düşerken kötü huylu kolesterol (LDL) oranı yükselmektedir. Bu da kan basıncının yükselmesine ve yüksek tansiyon probleminin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Kişilerde VKİ artışı ile birlikte risk de artmaktadır.
Cilt Problemleri
Vücudu koruyan ve bariyer görevi gören cilt yapısı yağlanma ile birlikte bozulabilmektedir. Nem dengesinin bozulması, dolaşım sistemi bozuklukları gibi nedenlerle ciltte kuruma, çatlak, selülit, mantar, sedef, deri enfeksiyonları gibi problemler ortaya çıkabilmektedir.
Metabolik Sendrom
Yüksek trigliserit, yüksek kolesterol, yüksek kan basıncı ve yüksek kan glukozu ile birlikte artmış bel çevresinden en az 3 tanesinin görüldüğü hastalıktır. Kalp krizi, felç, şeker hastalığı gibi hastalıkların görülme riskini arttıran bu hastalığın da obezite ile birlikte görülme oranı artmaktadır.
Yukarıda belirtilen hastalıkların dışında obezite; astım gibi solunum bozuklukları, kemik erimesi (osteoartrit), felç, gebelikte anomaliler, kısırlık, safra kesesi taşı, mide problemleri, kadınlarda menstruasyon düzensizlikleri gibi birçok sağlık problemini tetikleyebilmektedir.
Obezite sadece fizyolojik değil aynı zamanda psikolojik sağlık risklerine de sebep olabilmektedir.
Bunlar;
- Depresyon,
- Düşük benlik saygısı,
- Yeme problemleri,
- Kişilik bozuklukları,
- Sosyal yaşamda problem yaşama gibi sorunlar görülebilmektedir
Obezite, kişinin sağlığında her yönden büyük risk taşımaktadır. Bu yüzden mutlaka tedavi edilmelidir. Obezite tedavisinde genellikle ilaç, diyet, fiziksel egzersiz gibi yöntemlerden kalıcı ve başarılı sonuçlar alınamayabilmektedir. Obezite hastalarının tedavisinde obezite cerrahisi ile etkili ve hızlı sonuçlar alınarak tedavinin sürekliliği sağlanabilmektedir.
Obezite cerrahisi yöntemlerinde kişinin sindirim sistemine cerrahi müdahale yapılmaktadır. Bu şekilde hasta kısa süre içerisinde fazla kilolarının büyük kısmını kaybederek sağlığına kavuşabilmektedir. Kilo kaybı ile birlikte obezitenin sebep olduğu hastalıklarda da büyük oranda iyileşme sağlanmaktadır.
Tufan Ergenç Obezite kliniğinde obezite tedavisinde son yıllarda tüm dünyada en çok tercih edilen obezite cerrahisi yöntemlerinden biri olan tüp mide ameliyatı gerçekleştirilmektedir. Op. Dr. Tufan Ergenç tarafından gerçekleştirilen operasyonlar ile midesinin büyük bir kısmı alınan hastaların hızlı bir şekilde kilo vermesi ve sağlığına tekrar kavuşmaları sağlanmaktadır. Uzman ekip ve donanımlı sağlık merkezinde tedavinin tüm süreçlerinde hastalar desteklenerek en düşük riskle ve en güvenilir şekilde kalıcılığı ve sürekliliği olan tedavi amaçlanmaktadır.
- Tüp mide ameliyatı - 26 Haziran 2024
- Zayıflatan yiyecekler - 16 Şubat 2024
- Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme - 16 Şubat 2024