Obezite dünya genelinde giderek artan ve insan yaşamını tehdit eden ciddi bir sağlık problemidir. Obezite hastalığı aşırı kiloyla birlikte tip 2 diyabet, inme, uyku apnesi, kalp krizi, bazı kanser türleri gibi yandaş birçok hastalığı da beraberinde getirir. Aşırı kilo alımıyla vücut hacminin artması ve yandaş hastalıklar, vücudumuzu saran derimiz üzerinde de çeşitli cilt hastalıklarına sebep olur ya da bu hastalıkları tetikler.
Cildimizin, vücudu dış etkenlerden koruma, vücut ısısı ve su kaybını önleme, ter ve kan dolaşımını örterek nem dengesini sağlama, dolaşımı düzenleme gibi birçok önemli fonksiyonu vardır. Çeşitli sebeplerden dolayı cildimizin temel fonksiyonlarında bozulmalar meydana gelebilir. Bu bozulmalar ile birlikte cildin hem üst hem de alt tabaksında birçok problem ortaya çıkmakta ya da şiddetlenebilmektedir.
Obezite, cildin fonksiyonlarının bozulmasında başlı başına bir sebep olup, obezite hastaları cilt sorunlarının görülmesinde yüksek risk altındadır.
Obezitenin yol açtığı ve tetiklediği cilt sorunları,
Kırışıklık ve Sivilce Problemleri:
Vücut metabolizmasının bozulması ve yağ salgısının artmasından dolayı sivilce problemleri ortaya çıkar.
Deride , bariyer fonksiyonlarının bozulmasıyla deriden su kaybı artışı ve buna bağlı olarak nem kaybı ortaya çıkar. Cilt nem kaybettiği için kurur ve bu kurumaya bağlı olarak tahriş, kızarıklık, çatlama ve hassasiyet oluşur. Kuru cilt ise daha hızlı kırışır ve yaşlanmanın hızlanmasını arttırır. Bununla birlikte yaralarda zor iyileşme ve kollojen yapısında bozukluklara da sebep olur.
Deri Çatlakları
Vücutta yağ birikmesiyle birlikte vücut hacmi artar. Bu artışla birlikte genişleyen deride derin çatlaklar meydana gelir.
Dolaşım Bozuklukları
Obezite, ciltte mikro dolaşım bozukluklarına sebep olur. Bu dolaşım bozuklukları da tıkanmalara sebep olur. Tıkanıklık ileri boyutlarda olduğu zaman yürüyüşlerde ağrıların ortaya çıkmasına, bacaklarda tüy dökülmelerine sebep olur.
Lenf dolaşımının bozulmasıyla özellikle ayaklarda aşırı şişmeye ve fil ayağı görümüne sebep olan lenfosit oluşur. Ayrıca deride oksitlenme bozukluğuyla birlikte ülserleşme, yara ve enfeksiyonlara sebep olmaktadır.
Obeziteye bağlı dolaşım bozukluğuyla birlikte selülit ve girinti çıkıntı oluşumu da artar.
Obezite, toplardamarlarda meydana gelen dolaşım yetmezliği varis, varis egzamaları ve varis ülseri tetiklemektedir. Varisler bacaklarda ağrıya, deride renk bozukluklarına, enfeksiyon ve tıkanıklıklar sebep olmaktadır.
Mantar, Sedef ve Bakteri Hastalıkları
Obezite deri enfeskiyonlarını tetikleyici etkiye sahiptir. Koltuk altı, kasık gibi ter bezlerinin yoğun olduğu yerlerde, ter bezlerinin tıkanması enfeksiyonları tetikler. Bununla birlikte koltuk altı, meme altı, kasık, gıdı gibi bölgelerde mantar enfeksiyonlarına ve pişiklere de daha sık rastlanır. Sedef hastalığı obezite ile birlikte şiddetlenebilir.
Aşırı terleme
Kilo ile birlikte ter bezleri büyür ve daha fazla çalışır. Bu da aşırı terlemeye ve vücutta kötü kokunun oluşmasına sebep olur. Bununla birlikte ter bezlerinin yoğun olduğu yerlerde köpek memesi denilen, kötü görüntüye sebep olan deri hastalığı ortaya çıkabilir.
Tüylenme ve Saç Dökülmesi
Obezite, vücutta tüylenmeyi arttırırken saç dökülmesini de tetikleyebilmektedir.
Cilt Görünümünde Bozukluklar
Obezite ile birlikte koltuk altı, boyun, kasık gibi bölgelerde deride siyahlaşma kalınlaşma, et benleri, yaralar oluşarak cildin görünümünde bozulmalar olur. Ayrıca derinin kalınlaşması ile birlikte ayaklarda nasır oluşmasını tetikleyerek yürümeyi ve hareketi zorlaştırır.
Obeziteye bağlı cilt problemleri kişinin sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu problemlerin en etkili tedavisi ilk öncelikle kilo vermektedir. Kilo vermeyle birlikte, cilt fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirebilir. Bununla birlikte problemin türüne ve durumuna göre tedavi için ek olarak estetik ve cerrahi müdahale de gerekebilmektedir. Ancak çatlak problemi gibi bazı durumlarda ciltte oluşan problemlerin tamimiyle tedavisi mümkün olmayabilir. Tedavi sürecinde en iyi sonuçları almak için alanında uzman doktorlar ile çalışmalıdır.
- Tüp mide ameliyatı - 26 Haziran 2024
- Zayıflatan yiyecekler - 16 Şubat 2024
- Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme - 16 Şubat 2024