Obezite vücudun harcayabileceğinden fazla kalorinin, vücutta yağ olarak depolanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bununla birlikte aşırı kilo probleminin yanında tip 2 diyabet, metabolik sendrom, bazı kanser türleri, uyku apnesi gibi birçok hastalığı da beraberinde getirebilmektedir. Ayrıca bazı hastalıkları da tetikleyebilmekte ve semptomlarını şiddetlendirebilmektedir. Bunlardan biri de romatoid artrit denilen eklem hastalığıdır. Obezite romatoid artrit sonuçlarını etkileyebilir ve hastalığın seyrini ağırlaştırılabilir.

Romatoid Artrit Nedir?

Vücudumuzdaki bağışıklık sisteminin temel görevi vücudumuzu mikroplara karşı korumaktır. Ancak eğer bu sistem yeterli ve doğru çalışmazsa vücudumuzun direnci düşer ve mikroplara karşı savunmasız hale gelir. Romatoid artrit hastalığında bağışıklık sistemi doğru çalışmaz. Buna bağlı olarak sistemin kendi dokularına saldırması sonucu eklemlerde iltihap oluşmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi, eklemlerin etrafını saran zarın astarı olan sinovyuma  (eklem kapsülünün içini kaplayan zar) saldırır. Bunun sonucunda ortaya çıkan iltihap sinovyumun kalınlaşmasına ve eklem içindeki kıkırdak ve kemiğe zarar vermesine neden olabilmektedir. Zaman içerisinde, eklemlerin birbirine tutunmasını sağlayan tendonlar ve bağlar güçsüzleşir,  gerginleşir. Eklemler, yavaş yavaş sahip olduğu normal şeklini ve hizasını kaybeder

Romatoid artrit risk faktörleri nelerdir?

  • Yaş: Orta yaş grubunda görülme sıklığı fazladır.
  • Cinsiyet: Östrojen hormonundan dolayı kadınlarda görülme oranı erkeklere göre daha fazladır.
  • Ağız Bakımı: Ağız hijyenin yeterince ve doğru yapılmaması, diş çürükleri hastalığı tetikleyebilmektedir.
  • Enfeksiyon: Vücuttaki bazı enfeksiyonlar hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilmektedir
  • Genetik: Aile geçmişinde hastalık olanların bu hastalığa yakalanma oranları daha yüksektir.
  • Bağırsak bakterileri: Bağırsaklardaki zararlı bakteri sayısının artması hastalığa neden olabilmektedir.
  • Sigara: Genetik yatkınlığı olan sigara kullanıcılarında hastalığın ortaya çıkma riskini artırabilmektedir.
  • Aşırı kilo: Eklemlere aşırı yük binmesi hastalığa zemin hazırlayabilmektedir.

Obezite Romatoid Artrit

Obezitede vücutta aşırı yağ birikir. Bundan dolayı ağırlığımız artar ve vücudumuzu taşıyan eklemlerimize binen yük miktarı da fazlalaşır. Ayrıca genel olarak vücut fonksiyonlarını bozan bir hastalıktır. Sağlıksız beslenme ve yaşam tarzı, yandaş hastalıklar, bağışıklık sisteminin doğru çalışmasını engelleyebilmektedir. Bu nedenlere bağlı olarak hastalık, romatoid artrit sonuçlarını etkileyebilir. Eğer kişide genetik olarak yatkınlık varsa obezite, hastalığın ortaya çıkma olasılığını da artırabilir. Bununla birlikte hastalığın oluşmasına zemin hazırlayabilir.

Beslenmenin Romatoid Artiti Üzerindeki Etkisi

Beslenme romatoid artrit üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Çünkü sağlıksız beslenme alışkanlıklarında tüketilen olan kızartılmış yiyecekler, rafine edilmiş karbonhidratlar, gazlı içecekler, trans yağlar ve işlenmiş gıdaların tüketildiği sağlıksız beslenme alışkanlıkları hastalığı tetiklemeye neden olabilmektedir. Bu gıdalar aynı zamanda obeziteye de neden olabilmektedir. Bu yüzden bu tür gıdalardan uzak durulmalıdır.

Romatoid artrit olan hasta dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmelidir. Doğal, işlenmemiş, protein ağırlıklı, sağlıklı yağlar içeren gıdalar tercih etmelilerdir. Balık, meyve, sebze, işlenmemiş kuruyemiş gibi gıdalar hastalığın semptomlarını azaltmaya ve hastalığın gelişimini engellemeye yardımcı olabilmektedir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Dr. Ergenç, 20 yıllık tecrübesiyle bugüne kadar sıfır komplikasyon ve %100 memnun hasta oranı ile binlerce başarılı ameliyat gerçekleştirmiştir.

2021 yılında dünyaca bilinen kurum SRC tarafından metabolik ve bariatrik cerrahi alanında Master Surgeon (Usta Cerrah) ünvanını kazanmıştır. Aynı zamanda dünyaca bilinen Obezite Topluluğunun (The Obesity Society) ve Amerikan Metabolik ve Bariatrik Topluluğunun (American Society for Metabolic & Bariatric Surgery) üyesidir.
Op. Dr. Tufan ERGENÇ
Latest posts by Op. Dr. Tufan ERGENÇ (see all)