Obezite Merkezi

Obezite merkezi, obezite hastalığı ile mücadelede tüm tedavi yöntemlerinin etkin şekilde uygulandığı; genel cerrahi başta olmak üzere diyet ve beslenme, gastronomi, psikoloji gibi farklı uzmanlık alanlarının yer aldığı özel klinikler ve hastane bölümleri için kullanılan bir tabirdir.
İçerikler
Obezite nedir ve nasıl teşhis edilir?
Obezite, normalin üzerinde aşırı kilo ve vücuttaki yağ oranının aşırı seviyelerde olması ile ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Günlük tüketilen enerji miktarının, alınan kalori miktarının çok altında olması nedeniyle zamanla gelişir. Obezite yaşam kalitesini düşüren birçok ciddi hastalığa da neden olmaktadır.
Obezitenin teşhis edilmesinde hekimler farklı tetkik ve incelemelere başvurmaktadır. Hekim öncelikle bir genel muayene gerçekleştirir ve hastanın sağlık öyküsünü öğrenir. Daha sonra vücut kitle indeksi hesaplanır, bel çevresinin ölçümü alınır, çeşitli kan tahlilleri yapılır ve kilo ile bağlantısı olan diğer sağlık sorunlarına bakılır. Tüm bu değerlendirmelerden sonra obezite tanısı konulmaktadır.
Obezite nasıl tedavi edilmektedir?
Obezite tedavisinde tek bir yöntem söz konusu değildir. Tedavi sürecinde ilk olarak hastanın beslenme ve yaşam alışkanlıklarının yeniden düzenlenmesi ele alınır. Hekim ve diyetisyen kontrolünde sağlıklı bir diyet (düşük kalorili, şeker ve yağ oranlarının azaltıldığı, işlenmiş gıda içermeyen vb.) programı uygulanır, kilo alımına yol açan zararlı alışkanlıkların giderilmesi sağlanır. Buna ek olarak günlük aktivite planı çıkartılarak hastanın buna uyması istenir.
Hastanın genel sağlık durumu da göz önünde bulundurularak hekim kontrolünde kilo vermeyi sağlayacak bir ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir.
Bunun yanı sıra mide balonu gibi yöntemler de bazı hastalarda denenebilmektedir.
Tüm bu tedavi yöntemlerinden yanıt alınamadığı takdirde ise bu kez obezite cerrahisi devreye girer.
Obezite cerrahisi nedir?
Kilo kaybına yönelik tüm ameliyat yöntemleri obezite cerrahisi başlığı altına değerlendirilmektedir. Günümüzde obeziteyi ve obeziteye bağlı hastalıkları tedavi etmede en etkin yol, cerrahi yöntemlerdir. Obezite cerrahisinde temel hedef, hastanın daha az yiyecekle doymasının sağlanması ve bu şekilde kilo verebilmesidir.
Başlıca kilo kaybı ameliyatları şu şekilde sıralanmaktadır:
Tüp mide ameliyatı (gastrik sleeve): Laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen bu ameliyatta midenin büyük bir kısmı alınır. Mide hacmen küçültülerek hastanın kolayca kilo vermesi sağlanır.
Gastrik bypass ameliyatı: Bu yöntemde hem mide küçültülür hem de bağırsaklarda değişiklik yapılarak, kilo kaybı hedeflenir.
Mide kelepçesi ameliyatı: Mide bir silikon bant ile iki bölüme ayrılır. Yiyeceklerin ilk olarak küçültülen bölüme gelmesi sağlanır.
Bu ameliyatlar, alanında uzman cerrahlar tarafından obezite merkezi, obezite klinikleri ve çeşitli hastanelerde gerçekleştirilmektedir.
Kimler obezite cerrahisinden faydalanabilir?
Obezite ameliyatı olacak hastaların, ameliyat dışı yöntemlerden fayda sağlayamamış olmaları gerekmektedir. 18-65 yaş arası hastaların vücut kitle indeksi değerleri ameliyat için en önemli kriterlerin başında gelmektedir.
Vücut kitle indeksi (VKİ) 40 ve üzerinde olan ileri derecedeki obezite hastaları ameliyat olabilmektedir. Bunun yanı sıra VKİ’si 30-39.9 arasında olan obez hastaları da yine cerrahi yöntemlerden faydalanabilmektedir.
Ayrıca aşırı kiloya bağlı olarak tip 2 diyabet (şeker hastalığı), uyku apnesi, yüksek tansiyon gibi ciddi rahatsızlıkları olanlar da obezite cerrahisi ile tedavi olabilmektedir.
Ameliyat öncesi ve sonrası süreç nasıl işler?
Donanımlı bir obezite merkezi, ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası tüm süreçlerde hizmet vermektedir. Hasta öncelikle randevu alarak obezite merkezine gelir. Burada obezite cerrahı ile bir araya gelerek detaylı bilgi alır.
Ameliyat için gerekli kriterlere sahip olan hastalar kapsamlı bir check up’tan geçirilmektedir. Bu süreçte gerekli tüm tetkik ve incelemeler yapılır. Bazı durumlarda hastanın bir kardiyoloji ve göğüs hastalıkları uzmanı tarafından da muayene edilmesi istenebilmektedir.
Yapılan tüm test, tetkik ve inceleme sonuçlarını cerrah değerlendirerek ameliyat için gün verir.
Hasta ameliyata hazırlanır. Laparoskopik tüp mide ameliyatı yöntemi 45 dakika ila 1.5 saat arasında sürmektedir. Bu ameliyatın ardından hastalar genellikle 3 gün hastanede kalır, sonrasında taburcu edilir.
Hastalara ameliyatı takiben yaklaşık 2 ay uygulayacakları özel bir diyet hazırlanır. İlk haftalarda sadece sıvı gıda tüketilir, kademeli olarak ikinci haftandan sonra katı gıdaya geçiş yapılır. Ancak hastalar hedefledikleri kiloya inmek ve bunu kalıcı hale getirmek için bu diyet programı bittikten sonra da artık sağlıklı beslenme ve düzenli aktiviteyi rutin yaşamlarının bir parçası haline getirmelidir.
Hastalar tarafından en çok sorulan sorulardan bir tanesi de ne zaman kilo vermeye başlayacaklarıdır. Ameliyat sonrasında hastalar hemen kilo kaybetmeye başlar. İlk ay fazla kilonun yaklaşık olarak yüzde 10 kadarı kaybedilir. Sonrasında da kilo kaybı her ay belli oranlarda devam eder. Tüp mide ameliyatı sonrası fazla kiloların yüzde 50-80 kadarı ilk bir yıl içinde verilebilmektedir.