Obezite cerrahisi sonrası genel kurallar, yaşanan süreç yada günlük hayatta yaşanan değişiklikler hakkında gerek sosyal medyada gerekse internet ortamında fazlaca yorum ve yanlış bilgiler yer almakta. Bu durum ameliyat öncesi karar verme aşamasındaki pek çok hastayı olumsuz etkileyebilmekte.
Öncelikle belirtmekte fayda var her hasta kendi sürecini yaşar ve her hastanın ameliyat sonrası tepkileri farklı olmaktadır. Ayrıca uygulanan ameliyat tekniği ameliyat sonrası süreci bire bir etkiler. Örneğin tüp mide ameliyatı sonrası aylar boyu kusma yaşadığını belirten bir kişinin ameliyatında mide çapı muhtemelen aşırı şekilde daraltılmıştır. Bu durum bütün tüp mide ameliyatı olanlar yada olacakların tüp mide ameliyatı sonrası aylarca kusacağı anlamına gelmez.
Obezite cerrahisi sonrası genel kurallar ve yanlış bilinen dikkat edilmesi gereken noktalardan kısaca hatırlatalım.
Obezite Cerrahisi Sonrası Sıvı Gıda Tüketim
- Yanlış olarak sıvı beslenmenin bir ay yada ömür boyu süreceği yazılmakta yada söylenmektedir. Bu kesinlikle yanlıştır. Obezite cerrahisi sonrası yalnızca ilk hafta sıvı gıda tüketimi söz konusudur.
- Böbreklerin korunması için ilk yedi gün günlük en az bir litre su tüketilmelidir. İlk haftadan sonra taneli çorbalar ve kısmen kıvamlı besinlere geçilir. Üçüncü haftadan itibaren günde en az bir buçuk litre su tüketilmelidir.
- Özellikle mide küçültme ameliyatı sonrası en az bir yıl katı ve sıvılar birlikte alınmamalıdır. Sıvı alımı ya beslenmeden on beş dakika önce yada beslenmeden en az otuz dakika sonra yapılmalıdır. Aksi takdirde dumping sendromu denilen baygınlık nöbetleri yaşanabilir.
- Obezite cerrahisi sonrası az gıda tüketildiğinden susama hissiniz azalacaktır. Bu nedenle gün içinde yanınızda sürekli su taşıyarak küçük yudumlarla sıvı almalısınız. Aksi takdirde yoğun halsizlik hali yaşamanız mümkündür. Halsizliğin en sık sebebi yetersiz sıvı tüketimidir.
- İlk ay gazlı içecek ve sodalar, alkollü içecekler, katkılı yüksek şekerli meyve suları ve kahve tüketmeyiniz.
Obezite Cerrahisi Sonrası Katı Gıda Tüketimi
- Ameliyat sonrası beslenme süreniz en az yirmi dakika olmalıdır. Özellikle pürelere geçtiğiniz hafta yoğun bir dolgunluk hissi yaşamanız muhtemeldir. Bu nedenle lokma aralarında mutlaka beklemeli, gerekirse masadan kalkıp biraz dolaşıp tekrar denemelisiniz. Aksi takdirde bulantı ve kusma yaşayabilirsiniz.
- Katı besinleri ağzınızda en az yirmibeş kez çiğnemeli ve kıvamını yumuşatmalısınız.
- Dolgunluk hissini yaşadığınız an sizin yeni doyma sınırınızdır. Bu sınırı zorlarsanız bulantı ve kusma yaşamanız muhtemeldir.
- Katı ve sıvıları birlikte almamanız gerektiğini tekrar hatırlatalım.
Obezite Cerrahisi Sonrası Gündelik Hayat
- Hastaneden çıkacağınız gün yada evdeki ilk gün duş yapabilirsiniz. Banyo sırasında dikişleri buzdolabı streçleri yada opsite denilen pansuman malzemesi ile kapatıp su almasını önleyebilirsiniz. Islanma yaşanırsa pansumanı yenilemeniz gerekecektir.
- Dördüncü gün taburcu olduğunuzda ev içinde yürümeli ve gündelik işlere katılmalısınız. Bu sayede emboli riskiniz azalacaktır. Ameliyat sonrası oturmak yada uzun süre ayakta hareketsiz beklemek olumsuz bir davranıştır. Bunun yerine yürümeli ve uzanmalısınız.
- İlk haftadan sonra dışarı çıkıp yürüyüş yapmalısınız. Bu sayede kilo veriminiz artacak ve bağırsak düzeniniz sağlanacaktır. Ameliyat sonrası rahatlıkla merdiven kullanabilirsiniz.
- Obezite cerrahisi sonrası onuncu günde araç kullanabilirsiniz.
- Ameliyat sonrası birinci haftada denize yada havuzda serinleyebilirsiniz. Yüzmek için on beş gün beklemelisiniz. Düzenli yüzme yapan kişilerde obezite cerrahisi sonrası sarkma problemi en az düzeyde görülmektedir.
- Düzenli spora ameliyatınızdan bir buçuk ay sonra başlayabilirsiniz. Biz hastalarımıza mutlaka plates vb. salon sporları yapmalarını öneriyoruz.
Obezite cerrahisi Sonrası Yaşanabilecek Problemler ve Çözümleri
-
Obezite cerrahisi Sonrası Bulantı ve Kusma
Ameliyat sonrası bulantı ve kusma doyma sınırı ve mide kapasitesini aştığınızda yaşanabilecek problemlerin başında yer alır. Bunun yanında kokulara, az beslenmeye, yetersiz sıvı alımına başlı olarak da gelişebilir. Bir günden fazla devam etmesi halinde ilaçla düzeltilebilir. Eğer ameliyat sonrası il ay içinde iseniz iki saat kadar beslenmeye ara vermeli sonra tekrar denemelisiniz. Yine katılardan pürelere yada pürelerden sıvılara bir kaç günlüğüne geri dönüş yaparak bu şikayetten kurtulabilirsiniz.
-
Obezite cerrahisi Sonrası Ağız tadı değişikliği
Obezite cerrahisi sonrası çok daha az beslenme söz konusu olduğundan, mide bağırsak sisteminde üretilen mukus yapısını çok daha fazla hissetmeniz muhtemeldir. Bu durum bir kaç ay devam eder ve sonrasında kendiliğinden düzelir. Limonlu çay yada bitki çayları tüketerek bu hissi en aza indirebilirsiniz.
-
Obezite cerrahisi Sonrası Düşük sıvı tüketimi ve halsizlik
Yetersiz sıvı tüketimi neticesinde halsizlik, baş dönmesi, çarpıntı, uyku hali hatta baygınlık yaşamanız muhtemeldir. Bu durumda damar yolundan sıvı almanız gerekebilir. Böylesi durumlar yaşamamak için özellikle yaz aylarında susamasanız dahi sürekli küçük yudumlar halinde su tüketmelisiniz. Ayrıca meyve suları yada diğer sıvıların su yerine geçmediği unutulmamalıdır.
-
Obezite cerrahisi Sonrası Dumping Sendromu
Yüksek şeker içeren dondurma, çok şekerli tatlılar gibi gıdaların tüketilmesi yada katı sıvı gıdaların bir arada tüketilmesi dumping sendromu yaratır. Belirtileri arasında karın krampları, bulantı, ishal, yüzde kızarma baygınlık hissi, şuur kaybı, soğuk terleme sayılabilir. Protein ağırlıklı beslenerek ve katı sıvı gıdaları birlikte tüketmeyerek bu sendromdan korunabilir.
-
Obezite Cerrahisi Sonrası Kabızlık
Yetersiz sıvı alımı sonucu özellikle ameliyat öncesi bu konuda sıkıntı yaşayan kişilerde kabızlık görülebilir. Lifli gıda tüketimi, probiyotikli yoğurtlar, kefir ve sıvı tüketimini artırarak gerekirse de ilaçlar yardımıyla bu sorun çözülebilir.
- Tüp Mide Ameliyatı Olanların Yorumları - 3 Nisan 2023
- Mide Küçültme Ameliyatı Riskleri - 31 Ocak 2023
- Mide Küçültme Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler - 30 Ocak 2023