Obezite Cerrahisi bilgi bankası Türkiye’de Tüp Mide Ameliyatını gerçekleştiren En Deneyimli ekip tarafından oluşturulmuştur.Mide Küçültme Ameliyatı hakkında ayrıntılı bilgiler içerir.
İletişim: 0532 013 7577
Neden Obezite Cerrahisi
Obezite cerrahisi yıllarca yağ yüküne maruz kalmış ve kiloları nedeniyle hayatı kısıtlanan pek çok insan için umut ışığı olmuştur. Aslında neden obezite cerrahisi sorusu obez olan insanlar için anlamsızdır. Obez bir bedenle yaşamak ve obezitenin neden olduğu hastalıklarla tek başına savaşmak neredeyse imkansızdır. Obezite cerrahisi ile hastalar diyet ve sporla asla başaramadıkları kilo verimini hızla ve kolayca sağlarlar. Hayata yeniden bağlanırlar ve çok daha sağlıklı olurlar.
Obezite Cerrahisi Kimler için Uygun
Uzun yıllar yalnızca morbid obez insanlar için uygulanan obezite cerrahisi ameliyatları zaman içinde daha düşük kilolu kişilere yada hipertansiyon, diyabet gibi hastalıkları bulanan düşük kilolu insanlara da uygulanmaya başlanmıştır.
Normalde obezite cerrahisi vücut kitle indeksi 40 ve üzerinde olan yada diyabet gibi ek hastalığı olan kişilerde vücut kitle indeksinin 35 ve üzerinde olması halinde uygulanmakta iken, uygulama kriterleri zaman içinde değişmiştir. Peki Obezite cerrahisi kimlere uygulanır ?
Burada esas olan kişinin ameliyata olan motivasyonu ve ameliyat sonrası yaşayacağı süreç hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmasıdır. Yıllar boyu diyet ve spor yaparak yaşamış ancak normal kiloya ulaşamamış fazla kilolu insanlar obezite cerrahisinden faydalanabilmektedir. Fakat belli bir kilonun altında örneğin 28 vücut kitle indeksi olan bir kişiye bu ameliyatlar kesinlikle uygulanmamalıdır.
Obezite Cerrahisi Nasıl Yapılır?
Obezite cerrahisi laparoskopik (kapalı) olarak yapılır. Hastalar tam anestezi alırlar yani ameliyat hasta uyutularak gerçekleştirilir. Karın cildinde açılan küçük deliklerden girilir, yapılacak ameliyat çeşidine göre özel olarak üretilmiş aletlerle operasyon tamamlanır. Ameliyat sırasında hastaya özel bir sıvı verilerek kaçak olup olmadığı kontrol edilir. Daha sonra cilt estetik olarak dikilerek hasta uyandırılır. Ameliyat günü dahil üç gün hastanede kalan hasta dördüncü gün evine gönderilir.
Obezite Cerrahisi Kimlere Uygulanmaz
Obezite cerrahisi kriterleri arasında ameliyat edilmemesi gereken hasta grupları belirlenmiştir. Bunlar arasında;
- gelişimini tamamlamamış çocuklar
- yaşlı ve kardiyak performansı düşük bireyler
- şizofreni gibi psikiyatrik rahatsızlığı olanlar
- ameliyatın yükünü kaldıramayacak ölçüde kilolu süper obez sınıfındakiler
- obez olmayıp yalnızca fazla kilolu olanlar
sayılabilir.
Obezite Cerrahisi Yan Etkileri Nelerdir?
Obezite cerrahisi için uygulama alanı bulmuş pek çok yöntem mevcut olup, bu ameliyatların uzun dönemde bilinen hayati öneme sahip olumsuz bir yan etkileri yoktur. Yalnızca besin emilimini bozan gastrik by-pass yada duodenal switch gibi ameliyatlardan sonra çeşitli vitamin ve mineral eksiklikleri izlenebilir. Bu nedenle bu tür operasyonları geçiren hastaların hassasiyetle takip edilmeleri gerekir. Yine emilim bozucu operasyonlar yerine mide küçültme ameliyatı gibi daha fizyolojik kısıtlayıcı yöntemler obezite cerrahisi için öncelikli olarak tercih edilmelidir.
Obezite Cerrahisi Zararları
Obezite cerrahisi uygun şartlarda ve yeterli deneyimle yapıldığında zararlı bir yöntem değildir. Ameliyat sonrası uzun dönemde bilinen herhangi bir olumsuz etkileri yoktur. Sıklıkla emilim bozucu ameliyatlardan sonra izlenen saç dökülmesi; yakın takip edilen, yeterli vitamin ve mineral desteği verilen hastalarda görülmez.
Morbid Obez Nedir?
Morbid obez, kişinin obezite hesaplama testinde hesaplanan VKİ değerinin 40 ve üzerinde olmasıdır. Yine 35 ve üzerinde şeker hastalığı gibi yandaş hastalık varlığı da kişiyi morbid obez sınıfına sokar. Morbidite herhangi bir hastalığın ölümle sonuçlanma olasılığının tıptaki adıdır. Morbid obez ne demek sorusuna kısaca yaşamı tehdit edecek düzeyde kilolu olma durumu denilebilir. Obez insanlar obezite cerrahisi ile yaşamsal risklerinden kurtularak hem düzgün bir fiziksel görünüme hem de sağlıklı bir bedene sahip olabilirler.
Obezite Tedavisi
Kilo vermek için çeşitli yöntemleri denemiş Obez insanlar obezite cerrahisi ile yeni bir yaşama adım atabilirler. Obezite tedavisi için uygulanan Obezite cerrahisi yöntemleri asıl olarak diyete yardımcı yöntemlerdir. Diyetle başarılamayan kilo verimi tüp mide ameliyatı gibi yöntemlerle çok daha kolay hale gelmektedir. Diyet yaparken aç kalan ve beyin tarafından alınan tedbirlerle tekrar hızla kilo alan kişi, obezite cerrahisi ile düşük besin tüketimi ve erken doyma hissine ulaşmakta, hızla kilo vermektedir. Tabiki obezite cerrahisi bir mucize sayılamaz. Ameliyat sonrası yakın diyetisyen takibi başarıyı yüzde yüze yaklaştıracaktır.
Obezite
Obezite beden yağ miktarının artması, yani vücut yağ oranının diğer dokulara göre yükselmesi anlamına gelir. Yağlar depolanabilirler. Aşırı yağlanma karaciğerden pankreasa, cilt altından damarların içine kadar vücudun hemen her yerini etkiler.
Obezite nedeniyle organlar normal fonksiyonlarını yerine getiremez hale gelir, sonuç olarak obezite nedeniyle başka hastalıklar oluşur. İşte bu nedenle son yıllarda obezite artık bir hastalık olarak kabul edilmektedir.
Obezite Nedir? Nasıl Sınıflandırılır?
Obezite nedir kısaca açıklamak gerekirse ‘’vücuttaki aşırı yağlanmanın aşikar hale gelmesidir’’ denilebilir. Obezite için tek bir değerden söz edilemez ve Obezite kendi arasında seviyelere ayrılır.
Obezite seviyesinin hesaplanmasında bir çok yöntem uygulanabilir. Obezite hesaplanmasında esas olarak yağ oranını hesaplayabilen elektronik tartılar kullanılır. Bu tartılar, vücuttan geçen düşük voltajlı elektriğin dokuda karşılaştığı dirence göre yağ oranını hesaplar. Fakat pratikte bu tartılara ulaşamayan insanlar için vücut kitle indeksi hesaplaması (beden kitle indeksi) kullanılır. Bu hesaplama sayesinde her insan kendi vücut kitle indeksini kolayca hesaplayabilir ve çıkan sonuca göre kendi obezite seviyesi belirleyebilir.
Obezite Hesaplama (Obezite Testi) ve Vücut Kitle İndeksi
Örneğin 170 cm boyundaki bir kişi hesap yaparken boyunu 1,7 m olarak almalı ve
1.7×1.7=2,89 olarak hesaplamalıdır.
Bu kişinin kilosunu 120 kg farz edersek 120’yi boyun karesi olarak hesaplanan 2,89’a bölmeliyiz. Yani doğru hesaplama
120 / 2,89 =41,52 VKİ (vücut kitle indeksi, beden kitle indeksi) olarak yapılmalıdır.
Obezitenin Nedenleri Nelerdir?
Obezite nedenleri arasında bir çok etken sayılabilir. Hastalar çocuk yaşlardan itibaren, doğumdan sonra, geçirdiği bir hastalık yada alınan bir tedavi sonucu obez olduğunu ifade eder. Obezitenin nedenleri arasında;
- genetik etkenler
- ailesel faktörler
- aşırı yeme bozuklukları
- kortizonlu ve benzeri hormonal tedaviler
- düşük metabolizma hızı
- psikiyatrik hastalıklar
- diğer çeşitli ilaç tedavileri
sayılabilir. Yanlış bir bilgi olarak şeker hastalığı obezite yapmaz fakat obezite tip 2 şeker hastalığına neden olabilir. Sebebi ne olursa olsun günümüzde obezite tedavi edilmesi gereken bir hastalık olarak kabul edilmektedir.
Obezitenin Zararları Nelerdir?
Obezitenin zararları başta kişisel beden sağlığı üzerine olmak üzere ekonomik, sosyal ve toplumsal olumsuz etkileri kapsamaktadır. Bu nedenle dünya sağlık örgütü ve sağlık bakanlığı obezitenin önlenmesi için pek çok önlem alarak obeziteye savaş açmıştır. Çünkü obezite ve yandaş hastalıkları her yıl milyonlarca insanı etkilemektedir.
Obezitenin Sonuçları Nelerdir?
Obezitenin sonuçları dramatik şekillerde karşımıza çıkabilir. Obezite nedeniyle oluşan organ bozuklukları bazı hastalık ve bozukluklara neden olur. Bu hastalıkların başlıcaları arasında
- Diyabet (şeker hastalığı)
- Yüksek tansiyon
- Kalp hastalıkları
- Karaciğer bozuklukları
- Bazı kanser türleri
- Eklem ve bel hastalıkları
- Akciğer hastalıkları
- Böbrek fonksiyon bozuklukları ve taşları
- Damar hastalıkları
- Safra kesesi hastalıkları
- Psikolojik ve sosyal bozulmalar
- Uyku bozuklukları
sayılabilir. Esasında Obezitenin zararları saymakla bitmez. Yukarıdaki bozukluklar çok ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Örneğin kalp damarlarındaki yağlanma ani kalp krizi ve ölümlere, beyin damarlarındaki yağlanma ani gelişen felçlere yol aşabilir. Obezite cerrahisi sonrası bu hastalıklarla karşılaşma riski normal kilolu insanlarla aynı seviyeye iner.
Çocuklarda Obezite ve Alınacak Önlemler Nelerdir?
Çocuklarda obezite oranı ürkütücü boyutlara ulaşmıştır. Çeşitli koruyucu maddeler içeren hazır gıdalar ve doğallıktan uzaklaşan besinler çevremizde çok daha fazla Obez çocuk görmemize neden oluyor. Şeker hastalığına yakalanma yaşı çocukluk çağına kadar inmiş durumda. Bu tehlikeli durumu öngörmek ve erken yaşlarda önlem almak sağlık çalışanları ve ebeveynlerin başlıca görevi olmalıdır.
Çocuklarda obezite yaygın olmakla birlikte, belli başlı önlemler alarak bu durumla başa çıkılabilir, alınacak bu önlemler arasında;
- Hazır gıda tüketiminin azaltılması
- Gıdalarda mutlaka tarım bakanlığı onayının aranması
- Çocuklar için düzenli faaliyete bulunabilecekleri spor dalı seçilmesi
- Konsol oyunları ve akıllı telefon saatlerine sınır koyulması
- Sosyal faaliyetlere yönlendirme
sayılabilir. Unutmayalım hepimizin ortak isteği sağlıklı mutlu bir gelecek ..
Zayıflama ameliyatları
Obez insanlar zayıflamak için pek çok yöntem denemekte fakat kilo verimi sağlasalar bile verdikleri kiloları koruyamamaktadır. Zayıflama yöntemleri arasında en yaygın kullanılanlar, tabiki çeşitli isimlerle anılan diyet yöntemleri olmakta. Bu noktada kişiye özel olmayan diyet uygulamaları maalesef başarılı olamamaktadır. Bunun yanında spor yaparak da zayıflama mümkün. Akapunktur, zayıflama çayı, zayıflama hapı ve diğer zayıflama ürünleri kullanılabildiği gibi piyasada zayıflama suyu bile mevcuttur. Yani zayıflama milyar dolarlık bir sektördür. Genelde kalıcı kilo verimi sağlayamayan tüm bu yöntemleri denemiş fakat başaramamış hastalarda obezite cerrahisi oldukça etkili olmaktadır.
Obezite ameliyatları ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada uzun yıllardır uygulanmaktadır. Ülkemizde özellikle mide küçültme ameliyatı popüler hale gelmiştir. Obezite cerrahisi konusunda uzmanlaşmış merkezlerde gerçekleştirilen operasyonların riskleri oldukça düşük seviyelerde ve güvenlidir. Obezite ameliyatı olanlar hızla kilo verip hem çok daha sağlıklı olurlar hem de çok daha iyi bir dış görünüşe kavuşurlar.
Obezite Cerrahisi Yöntemleri nelerdir?
Zayıflama amacıyla mide ve barsak sisteminde yapılan değişikleri kapsayan ameliyatlar, genel olarak obezite cerrahisi olarak adlandırılır. Kilo verdiren obezite cerrahisi yöntemleri aynı zamanda halk arasında şeker hastalığı adıyla bilinen diyabet tedavisinde de kullanılabilmektedir. Obezite cerrahisi başlığı altında bir çok ameliyat bulunmaktadır. Obezite cerrahisi türleri için başlıca yöntemler arasında;
- mide küçültme ameliyatı (tüp mide ameliyatı)
- gastrik bypass
- mide katlama ameliyatı
- klasik duodenal switch
- mini gastrik bypass, omega bypass
- SADİ, SADİ-S
- bipartisyonel cerrahi
- ileal interpozisyon
- gastrik band (mide kelepçesi)
- mide balonu sayılabilir.
Obezite Ameliyatı olmaya karar veren kişi ameliyat yöntemi seçiminde mutlaka bir uzman görüşü almalıdır.
Bariatrik cerrahi Nedir?
Baros latincede ağırlık iatros hekim anlamına gelmektedir. Obezite cerrahisi için kullanılan bariatrik cerrahi kelime olarak bu latince köklerden gelir. Yani bariatrik cerrahi kilo verme işiyle uğraşan bilim dalına verilen genel isimdir. Bu nedenle bariatrik cerrahi ile uğraşan bir hekim ameliyatın yanında ameliyat sonrası kilo verme süreci hakkında da ayrıntılı bilgi sahibi olmalıdır.
Obezite cerrahisi tıp dilinde bariatrik cerrahi olarak adlandırılır. Morbid obezite cerrahisi için uygulanan yöntemler tıp dilinde değişik isimlerle adlandırılır. Örneğin mide küçültme yada tüp mide olarak bilinen operasyon tıpta sleeve gastrektomi olarak adlandırılır. Obezite ameliyatı yapan doktorlar bariatrik cerrahi uzmanı ünvanını kullanırlar.
Obezite Cerrahisi Riskleri
Obezite cerrahisi birtakım cerrahi işlemleri içeren genel cerrahi operasyonlarının genel adıdır. Bu operasyonları çok basit uygulamalar olarak göstermek yanlıştır. Obezite cerrahisi yalnızca bu ameliyatları yapan ve yüksek deneyim sahibi cerrahlar tarafından uygulanmalıdır. Mide veya bağırsak sisteminde yapılan değişikleri kapsayan obezite cerrahisi yöntemleri elbette bir takım riskleri içerecektir. Önemli olan komplikasyon yönetimini de yapabilecek deneyimde cerrah seçimidir.
Obezite Cerrahisi Komplikasyonları
Obezite cerrahisi komplikasyonları esasında herhangi bir ameliyattan sonra oluşabilecek risklerle benzerdir. Obezite cerrahisi komplikasyonları arasında;
- kaçak (sızıntı) gelişmesi
- kanama
- emboli
- anesteziye bağlı komplikayonlar
sayılabilir. Bu komplikasyonlardan en sık karşılaşılan ve hayati seyreden komplikasyon kaçak gelişimidir. Bir diğer komplikasyon olan emboli gelişimi de nadir görülmesine rağmen hayati bir komplikasyondur. Bu komplikasyonları ayrı ayrı incelemek gerekir.
Obezite Cerrahisi Sonrası Kaçak
Her obezite cerrahisi yöntemi kendine has aşamalar içerir. Obezite cerrahisi sonrası kaçak her tip obezite ameliyatı sonrası izlenebilir. Örneğin mide küçültme ameliyatında bağırsak sisteminde işlem yapılmaz fakat kesilen mide hattından kaçak meydana gelebilmektedir. Aynı zamanda Mide küçültme ameliyatı riskleri arasında en dramatiği kaçak gelişimidir.
Mide hattından kaçak oluşumunu önlemek için mutlaka önlem alınmalıdır. Bunun için metal zımba hattı güçlendirici kullanılabileceği gibi, bu hat tamamen dikilebilir. Kaçak oluşumunu önleyecek en iyi uygulama budur.
Kaçaklar genelde ilk on günde oluşur. Kaçak oluştuğunda hastada ateş, karın ağrısı, sol omuz ağrısı, çarpıntı, huzursuzluk gibi belirtiler gelişir.
Kaçak geliştiğinde karın içine yayılan içerik temizlenmelidir. Bu işlem yeni bir ameliyatla yada ameliyatsız olarak radyoloji eşliğinde yapılabilir. Bunun dışında burundan bağırsak içine beslenme için ince bir hortum gönderilerek kaçak iyileşmesi hızlandırılmalıdır. Tüm bu süreçte hasta ve doktor sıkı işbirliği içinde olmalıdırlar. Kaçaklar yakın takip ve uygun yaklaşım ile tedavi edilebilir.
Obezite Cerrahisi Sonrası Kanama
Bir diğer obezite cerrahisi komplikasyonu ameliyat sonrası kanama gelişimidir. Ameliyat sonrası yerleştirilen dren kaçaktan ziyade kanamanın tespit edilmesi içindir. Kanama genelde ilk 48 saat içinde
görülür. Müdahale edilmeden kendiliğinden geçebileceği gibi, kanama odağının işlem yapılarak durdurulması gerekebilir. Obezite cerrahisi sonrası kanama genelde emboliden korunmak için verilen kan sulandırıcılar nedeniyle oluşmaktadır.
Obezite Cerrahisi Sonrası Emboli
Emboli bacaklarda oluşan pıhtının koparak akciğer beyin gibi organlara sıçramasıdır. Her tür ameliyattan sonra görülebilen emboli ciddi bir komplikasyondur. Esasında obezite cerrahisi sonrası emboli nadir görülür, örneğin plastik cerrahi yada ortopedi operasyonlarından sonra emboli çok daha sık izlenir.
Obezite cerrahisi sonrası emboli olmaması için bazı önlemler alınmalıdır. Bu önlemler arasında;
- ameliyat öncesinde kan sulandırıcı heparin yapılması
- ameliyat sırasında bacaklara aralıklı basınç yapan JOBS aleti takılması
- ameliyat sonrası hastanın yoğun bakıma alınmaması
- ameliyat sonrası hastanın erkenden ayağa kaldırılması
- ameliyat sonrası kan sulandırıcı heparin kullandırılması
gibi önlemler sayılabilir. Bu önlemler alınmazsa obez hastalarda ameliyat sonrası emboli riski yükselir.
Laparoskopik Obezite Cerrahisi
Obezite cerrahisi laparoskopi yöntemlerinin gelişmesi neticesinde hızla yaygınlaşmıştır. Laparoskopi obezite cerrahisinin olmazsa olmazıdır. Laparoskopik cerrahide karın cildinde yaklaşık 0,5-1 santimetrelik küçük delikler açılır ve ameliyat bu deliklerden karın içine sokulan aletler yardımıyla yapılır. Bu nedenle obezite cerrahisi laparoskopi tecrübesi yüksek kişiler tarafından gerçekleştirilmelidir. Açık ameliyatlara nazaran Laparoskopik obezite cerrahisi sonrası hastalar hızla normalleşirler. Ağrı ve yara yeri problemleri çok daha az yaşanır. Açık ameliyatlardan sonra görülen akciğer bozuklukları izlenmez.
Obezite Cerrahisi Sonrası Kilo Alımı
Obezite cerrahisi sonrası kilo almak mümkündür. Obezite cerrahisi sonrası kilo alımı yaşanmasına neden olan faktörlerin başlıcaları;
- yanlış ameliyat tekniği uygulanması
- yanlış cerrahi yöntem seçimi
- ameliyat sonrası döneme uyumsuzluk
- kilo verimi sonrası eski alışkanlıklara geri dönme
- eksik diyetisyen ve doktor takibi
sayılabilir. Bu nedenlerle ameliyat öncesi hekim ve hasta dikkatli bir görüşme yapmalı, hastanın motivasyonu ölçülmeli, ameliyat sonrası dönem hakkında bilgilendirilmelidir. Tabiki doğru cerrah seçilerek ve doğru ameliyat yöntemi uygulanarak ameliyat sonrası başarı yüzde yüze çıkarılabilmektedir.
Obezite Cerrahisi Sonrası
Obezite cerrahisi sonrası hastaneden ayrılan kişi artık yeni bir mide ile normal hayatına devam edecektir. Bu süreçte özellikle ilk yedi gün sıvı beslenme önem arzeder. İlk haftanın devamında hastalar için taneli besinler, yarı katılar (püreler) ve katılara geçiş aşamalarını içeren diyet programı uygulanır. Bu süreç ve sonrası için mutlak diyetisyen desteği alınmalıdır. Bazı hastalar ameliyat sonrasında düşük beslenme profilinden kaynaklanan mutsuzluk hali ve psikolog gereksinimi yaşayabilmektedir. Z
aman dilimi olarak üç ay olarak belirtilebilecek uyum sürecini atlatan hastalarda sonradan her hangi bir problem yaşanmaz. Zaman zaman sosyal medyada yer alan uzun dönem kusma gibi şikayetler yanlış cerrahi teknik uygulanması nedeniyle oluşmaktadır.
Obezite cerrahisi fiyatları
Obezite ameliyatı fiyatı için çeşitli rakamlar mevcuttur. Deneyimsiz merkezlerde bu ameliyatlar ücretsiz olarak da yapılabilmektedir. Obezite cerrahisi fiyatları özel sektörde 6000 TL ile 60000 TL arasında değişmektedir. Fiyatların bu denli değişken olmasında;
- cerrahi deneyim
- kullanılan malzeme kalitesi
- ameliyatın gerçekleştiği hastanenin kalitesi
- operasyon sonrası diyetisyen, psikolog desteği verilmesi
gibi faktörler rol oynar. Obezite cerrahisi hakkında medyada çıkan olumsuz haberler uygun olmayan şartlarda gerçekleştirilen operasyonlar nedeniyle oluşmaktadır. Bu nedenle fiyattan çok yukarıda maddelenen konulara dikkat edilerek ameliyata karar verilmesi gerekir.
Op.Dr.Tufan Ergenç
Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı
İLETİŞİM: 05320137577
Obezite cerrahisi hayattır..
- Tüp Mide Ameliyatı Olanların Yorumları - 3 Nisan 2023
- Mide Küçültme Ameliyatı Riskleri - 31 Ocak 2023
- Mide Küçültme Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler - 30 Ocak 2023