Dünya üzerinde giderek yayılmakta olan ve beraberinde yandaş birçok hastalığı getiren obezite çağımızın hastalığıdır. Obezite vücuda ihtiyacından fazla alınan kalorilerin yağ olarak depolanması sonucu ortaya çıkan aşırı kilo problemidir. VKİ ile belirlenen obezitede en üst sınır morbid obezitedir.  Ölümcül sonuçlar doğurabilen bu hastalıkta özellikle süper obezite olarak da adlandırılan morbid obezite sebepler belirtiler ve komplikasyonlar kişi için yaşamsal olup, bu açıdan incelenmesi önemlidir.

Vücut Kitle İndeksi Nedir?

Her kilolu kişi obez değildir. Bunu belirlemek için Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerdiği ve sıklıkla kullanılan vücut kitle indeksi (VKİ) kullanılmaktadır. Kişinin kg cinsinde kilosunun boyunun metre cinsinden karesine bölünmesiyle bulunmaktadır. Çıkan sonuca göre kişi kategorilendirilir.

VKİ Hesaplamasına Göre;

< 18 zayıf

19-24 normal

25-30 Fazla Kilolu

30-40 Obez

40 ve üzeri ise Morbid Obez (Süper Obez) olarak kategorilendirilmektedir.

Vücutta yağ oranının artmasıyla birlikte VKİ de artar. VKİ’ nin artışı da sağlık problemleri riskini artırmaktadır.

VKİ 40 ve üzeri olan kişilerde görülen ve sağlığı tehdit eden morbid obezite sebepler belirtiler ve komplikasyonlar hakkında bilinçlenme,  koruyucu ve önleyici tedbirler alınmasına yardımcı olacaktır.

Morbid Obezite Sebepleri Nelerdir?

Morbid obezite hastalığının birçok sebebi bulunmaktadır.

Beslenme

Kilo almanın en büyük sebeplerinden biri sağlıksız beslenme alışkanlıklarıdır. Hazır, işlenmiş, yüksek kalorili gıdaların aşırı tüketimi vücutta yağ depolanmasına sebep olmaktadır.

Hareketsiz Bir Yaşam Tarzı

Vücuttaki yağ depolanması alınan kalorinin yakılamamasıdır. Fiziksel aktivite kalori yakımını artırır ve hızlandırır. Ancak hareketsiz bir yaşam tarzı ile kalori yakımının azalması ve yağ depolanması sonucu kilo problemine sebep olabilmektedir.

Genetik Yatkınlık

Aile öyküsünde obezite hastalığı olan kişilerin obez olma olasılığı çok yüksektir. Bu yüzden kişide genetik yatkınlık varsa obezite riski de artmaktadır.

Endokrinoloji ile ilgili Rahatsızlıklar

Vücutta salgılanan hormonlarda yaşanan problemler metabolizmayı ve vücudun fonksiyonlarını sağlıklı yerine getirmesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu problemler kilo alımına sebep olabilmektedir.

Leptin Direnci

Tokluk hormonu olan leptinin salgılanmasında yaşanan problemler kilo alımına yol açabilmektedir. Beynin leptine duyarsızlaşması sonucu oluşan leptin direnci kişide tokluk hissinin geç yaşanmasına sebep olurken besinlerden alınan enerjinin yakılmasını da engellemektedir.

Hipotiroidi

Tiroid hormonu az salgılandığında kişinin metabolizmasında yavaşlama ve buna bağlı olarak kilo alma meydana gelebilmektedir. Hipotiroidi olan kişilerin obezite hastası olma düzeyleri de yüksektir.

Böbreküstü bezi Problemleri

Kortizol böbrek üstünden salgılanan bir stres hormonudur. Bu hormon fazla salgılandığında Cushing Sendromu ortaya çıkar. Bu sendromda obezite riskini arttırmaktadır.

Polikistik Over Sendromu

Kadınlarda yumurtalıklarda görülen bu hastalık diğer hormonların da sağlıklı bir şekilde salgılanmasına engel olur. Bu da kişide kilo artışına ve obeziteye sebep olabilmektedir.,

Endokrin Pankreas Sistemindeki Problemler

Endokrin pankreas sistemde meydana gelen problemler insülin direnci, reaktif hipoglisemi, tip 2 diyabet gibi hastalıklara yol açabilmektedir. Bu hastalıklar da obezitenin oluşmasını kolaylaştırmaktadır.

Bunun yanında uyku apnesi gibi hastalıklar, ilaç kullanımı, düzensiz uyku, psikolojik problemler vb. nedenler de morbid obezite hastalığına neden olabilmektedir.

Morbid Obezite Belirtileri Nelerdir?

Morbid obezite belirtilerini bilmek hastalığı fark edip önlemek adına önemlidir. VKİ hesaplaması ile belirlenebilen  morbid obezite buna ek olarak farklı belirtiler de gösterebilmektedir.

Morbid obezite belirtileri;

  • Kilo artışı özellikle bel bölgesinde kalınlaşma,
  • Uyku apnesi,
  • Nefes alma ve solunum yollarında problemler,
  • Günlük aktiviteleri yapmada zorlanma,
  • Aşırı terleme,
  • Kolesterolde yükselme,
  • Çoğunlukla yorgun ve halsiz hissetme,
  • Eklem ağrılarında artış,
  • Çarpıntı gibi problemler görülebilmektedir.

 

Morbid Obezite Komplikasyonları Nelerdir?

Morbid obezite aşırı kilo ile birlikte çeşitli komplikasyonlara da sebep olabilmektedir.

Bunlardan bazıları;

  • Kalpdamar hastalıkları,
  • Tip 2 diyabet,
  • Felç,
  • Metabolik sendrom,
  • Eklemlerde ağrı ve iltihaplanma,
  • Bazı kanser türleri,
  • Hipertansiyon,
  • Hiperlipidemi,
  • Polikistik over sendromu,
  • Akciğer embolisi,
  • Mide problemleri,
  • Cilt problemleri
  • Varis, bacak ülseri,
  • Karaciğer yağlanması,
  • Sosyal ve psikolojik problemler,
  • Ölüm riski gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir.

Bunlarla birlikte morbid obezite hastalarının bir kısmı tıbbi bakım ihtiyacı duymaktadır. Aşırı kilodan dolayı hareket etmede problem yaşanması ve sağlık problemleri kişinin günlük ihtiyaçlarını kendi başına karşılamasına engel olabilmektedir. Bu da ikinci bir kişinin bakımına ve yardımına ihtiyaç duymalarına sebep olmaktadır.

Morbid obezite tedavisinde ilaç, spor, diyet gibi yöntemlerden çoğunlukla sonuç alınamayabilmektedir. Hastalarda obezite cerrahi yöntemleri uygulanarak başarılı ve etkili sonuçlar alınabilmektedir.

Obezite cerrahisi kişinin sindirim sistemine uygulanan cerrahi işlemleri kapsar. Farklı yöntemleri olan obezite cerrahisinde hastaya en uygun olanı seçilerek tedavisi yapılır.

Obezite cerrahi yöntemleri;

  • Tüp Mide Ameliyat (sleeve gastrektomi):
  • Gastrik Bypass
  • Mide Balonu

Tüp Mide Ameliyat (sleeve gastrektomi) ve gastrik bypass laparoskopik (kapalı)  yöntemle gerçekleştirilmektedir.  Mide balonu cerrahi işlem uygulanmadan endoskopi yöntemiyle kişinin midesine balon yerleştirilmesi işlemidir.

Obezite cerrahisi genel cerrahi içinde yer almaktadır. Ancak her cerrah obezite cerrahi yöntemlerini uygulayamamaktadır. Obezite cerrahisi alanında uzmanlaşmış birçok ameliyat yapmış ve başarı oranı yüksek bir doktor ile çalışılmalıdır. Riskleri düşük ve etkili bir yöntem olan obezite cerrahisi yanlış kişiler ve yeterli donanıma sahip olmayan yerlerde yapıldığında ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir.

 

Tufan Ergenç Obezite Kliniğimizde en çok tercih edilen obezite cerrahi yöntemlerinden tüp mide ameliyatı  ile özellikle morbid obezite hastalarının tedavisinde etkili sonuçlar elde edilebilmektedir. Morbid obezite tedavisinde ister tek aşamalı ister iki aşamalı tedavi olarak kullanılsın tüp mide ameliyatlarının başarı oranı çok yüksektir. Op. Dr. Tufan Ergenç uzun yıllardır gerçekleştirdiği tüp mide operasyonları ile hastalarının kısa süre içerisinde en az riskle ve güvenli bir şekilde sağlıklarına kavuşmalarını sağlamaktadır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Dr. Ergenç, 20 yıllık tecrübesiyle bugüne kadar sıfır komplikasyon ve %100 memnun hasta oranı ile binlerce başarılı ameliyat gerçekleştirmiştir.

2021 yılında dünyaca bilinen kurum SRC tarafından metabolik ve bariatrik cerrahi alanında Master Surgeon (Usta Cerrah) ünvanını kazanmıştır. Aynı zamanda dünyaca bilinen Obezite Topluluğunun (The Obesity Society) ve Amerikan Metabolik ve Bariatrik Topluluğunun (American Society for Metabolic & Bariatric Surgery) üyesidir.
Op. Dr. Tufan ERGENÇ
Latest posts by Op. Dr. Tufan ERGENÇ (see all)