Morbid obezite beslenme, insanın yaşamını sürdürebilmesi için temel gereksinimidir. Yaşamak için vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerin alınması gereklidir. Alınan bu besinlerdeki kalori, vücudun çalışması için yakıt görevi görür ve enerji sağlar. Vücudun ihtiyaç duyduğu kalori miktarı cinsiyet, yaş, yapılan iş, hastalık, hamilelik, boy, cinsiyet gibi birçok değişkenden etkilenir. Kişi eğer vücuduna ihtiyacından fazla kalori alımı yaparsa kullanılmayan bu kaloriler yağa dönüşerek depo edilir. Eğer bu şekilde fazla kalori alımı devam ederse vücutta aşırı miktarda yağ depolanmaya devam eder. Bu da şişmanlık dediğimiz durumu oluşturur. Pek çok insan normalden fazla kilolarıyla sağlıklı bir yaşam sürdürebilmektedir. Ancak eğer vücutta biriktirilen yağ miktarı belirli bir oranı geçerse bu artık ciddi bir sağlık problemine ve hastalığa dönüşür. Bu hastalığa da “obezite” denir.
Morbid obezite
Obezite vücuttaki aşırı yağ depolanmasıyla ortaya çıkar ve tip 2 diyabet, hipertansiyon, kalp rahatsızlıkları, inme, metabolik sendrom, uyku apnesi gibi birçok yandaş hastalığa da sebep olur. Kişinin obez olup olmadığı Dünya Sağlık Örgütünün(WHO) de önerdiği Vücut Kitle İndeksi ile ölçülür. Vücut Kitle İndeksi kilonun, boyun metre cinsinden karesine bölünmesiyle bulunur.
Örnek;
- Kilo :55
- Boy 1,60m
- VKİ: 55/1,60X1,60 =21,4 NORMAL
VKİ;
- 18,5 ve altı= Zayıf
- 18,5-25 Arası=Normal
- 25-30 Arası = Fazla Kilolu
- 30-40 Arası = Obez
- 40 ve üzeri = Morbid Obez(Aşırı Şişman)
Vücut kitle indeksinin 40 ve üzeri olması durumuna morbid obezite denir. Kişi sadece aşırı şişmanlıkla mücadele etmez ayrıca morbid obeziteye bağlı yandaş hastalıklarla da mücadele etmek zorunda kalır. Tedavi edilmezse çoğunlukla ölümcül sonuçlara kadar gidebilir. Dünyada özellikle gelişmiş ülkelerde artarak devam eden bu hastalıkla mücadele etmek ve hastaların tedavisi için ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Morbid obezitenin tedavisinde ilk öncelikle medikal tedavi yöntemleri (ilaç, diyet, egzersiz vb) uygulanır. Ancak bu yöntemler sonuç vermeyebilir. Bu sebeple çoğunlukla obezite cerrahisine başvurulur. Özellikle VKİ 40 ve VKİ 35-40 olup yandaş hastalığı olanlara obezite cerrahisi önerilmektedir. Obezite cerrahisinde sindirim sistemlerine cerrahi müdahale yapılarak tedavi edilir ve çoğunlukla başarılı sonuçlar elde edilir. Morbid obezite için cerrahi yöntemler tedavinin başlangıç aşamasıdır. Hastalar ameliyat ile hızlı bir şekilde kilo vermeye başlar. Ancak hastaların kilo vermeye devam etmesi ve tekrar verdiği kiloları almaması için yaşam tarzını da tamamen değiştirmelidir. Eski sağlıksız alışkanlıklarını bırakıp yerine sağlıklı beslenme ve egzersiz programının olduğu bir yaşam tarzı benimsemelidir.
- Tüp mide ameliyatı - 26 Haziran 2024
- Zayıflatan yiyecekler - 16 Şubat 2024
- Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme - 16 Şubat 2024