Obezite tedavisinde diyet, ilaç, egzersiz gibi yöntemlerden sonuç alınamadığında mide küçültme ameliyatları ile başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Farklı şekillerde yapılan mide küçültme ameliyatında midenin hacmi küçültülerek alınan gıda miktarı azaltılmakta ve kişinin kilo vermesi sağlanmaktadır. Özellikle son yıllarda, obezite cerrahisinde mide küçültme ameliyatlarından tüp mide ameliyatı en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Midenin büyük bir kısmı alınarak gerçekleştirilen ameliyatta kişinin aldığı gıda miktarı azalmakta ve kişi hızlı bir şekilde kilo vermektedir. Vücutta hızlı bir şekilde kilo verilmesiyle birlikte kişi sağlığına kavuşmakta, yandaş birçok hastalığın da tedavisi sağlanmaktadır. Ancak bu hızlı kilo vermeye vücuttaki deri ayak uyduramayabilir.

Vücudumuzu saran derimiz elastiki bir yapıdadır. Kilo alımıyla birlikte derimizde genişlemeye başlar. Ameliyattan sonra kilo vermeye başladığımızda vücudumuzdaki fazla yağı hızlı bir şekilde atarız ancak derimiz bu hıza yetişemeyebilir. Yağ hızlı bir şekilde vücuttan atılırken derinin altında boşluklar oluşur ve deride sarkık bir görüntü olur. Bunun yanında fazla kilolardan dolayı genişleyen derinin deforme olması ile birlikte bölgesel sarkmalara sebep olabilir. Ayrıca sadece verilen kilo miktarı değil, genetik, sigara kullanma, güneşe maruz kalma, beslenme düzeyi, , esnekliğini sağlayan kollajen ve elastinin yaşla birlikte azalması gibi birçok faktör de deri sarkmalarında rol oynar.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Sarkma

Tüp mide ameliyatından sonra kilo verirken yapılan egzersizler, ameliyat sonrası korse kullanımı, beslenmede protein ve kolojen alımı sarkmaları önlemeye yardımcı olsa da bazı sarkmaların tedavisi için yeterli olmayabilir. Vücutta en sık karın bölgesi, meme bölgesi, sırt bölgesi, kollar ve yüz bölgesinde sarkmalar oluşabilir. Bu sarkmalar hem estetik açıdan hem de ciltte mantar, pişik gibi sağlık problemleri oluşturduğu için kişiyi rahatsız eder. Bu durumda farklı müdahaleler ile bu sarkmalar tedavi edilir.

Vücutta meydana gelen sarkmalar için farklı cihazlar ile dıştan müdahale yapılarak vücut şekillendirme tedavileri yapılabilmektedir. Ancak özellikle yoğun sarkmalarda en iyi sonuç cerrahi yöntemler ile elde edilmektedir. Bu cerrahi yöntemlerin uygulanabilmesi için kişinin, ameliyattan sonra en az 1 yıl ideal kilosunu sabitlemiş olması gereklidir.  Ayrıca kişinin vücudunun vitamin, mineral vb bakımdan hazır olması gereklidir.

Cerrahi operasyonla, altı boşalan ve vücutta fazlalık olan deriler vücuttan çıkarılıp, deri toparlanır. Toparlamak istenilen bölgelerin sayısına göre ameliyatlar yapılır. Yine hastanın durumu göz önünde bulundurularak tek veya birkaç ameliyatla istenilen görünüme ulaşılabilir. Ameliyat sonrası vücutta en fazla sarkma görülen bölgelere uygulanan cerrahi işlemler;

Göğüsler: Kilo kaybı ile birlikte göğüslerde yağ tabakasının azalması, deri deformasyonu gibi sebeplerden dolayı sarkmalar oluşabilir ve meme dikleştirme- meme toparlama ameliyatları ile düzeltilir. Yağ kaybından dolayı hacim kaybetmiş memelere de toparlama ile birlikte meme protezi uygulanabilir.

Karın: Bu bölgede kilo verme ile birlikte derinin altındaki yağ tabakası gittiği için sarkmalar meydana gelir. Ameliyatla altı boşalmış deri kesilerek karın germe işlemi yapılır. Aynı zamanda kum saati görüntüsü için karın, sırt, bel, basen ve popo kaldırma işlemi beraber yapılır.

Popo: Kilo vermeyle birlikte popo kısmında hacim kaybı ve sarkmalar meydana gelir. Bazı hastalarda sadece toparlama yeterli olur. Popo ve basen çevresindeki geniş deriler yukarı çekilir ve fazla kısmı kesilerek çıkartılır. Bazı hastalarda ise yağ kaybına bağlı popoda yassılaşma görülebilir. Bu vakalarda çıkarılan fazla kısım atılmak yerine poponun iç kısmına konulabilir. Bunun yanında implant yerleştirme ve yağ enjeksiyonu uygulaması da yapılabilir.

Bacak- Uyluk: Bacak ve uyluk kısımlarında kilo vermeye bağlı olarak meydana gelen sarkmalar ameliyat ile toparlanır. Ameliyatlarda dikiş yerlerinin çok dikkatli bir şekilde gizlenmesine                                                             ve estetik görünümüne önem verilmelidir.

Kollar:  Kilo vermeyle birlikte özellikle kolların alt kısmında sarkmalar meydana gelir. Bu sarkmalar kol germe ameliyatı ile düzeltilir ve yine dikişlerin estetik görünümüne dikkat edilmelidir.

Yüz – Boyun Germe: Yüz ve boyun sarkmalarında genel olarak germe ve toparlama ameliyatları yapılır. Kilo vermeyle birlikte sarkan deri fazlalığı kesilerek alınır ve deri gerilip toparlanır.

Deri sarkmaları için yapılan ameliyatlar vücudun yeniden şekillenmesini sağlarken gerekli durumlarda revizyon ameliyatları yapılabilmektedir. Ameliyattan sonraki iyileşme sürecinde cerrahi müdahale yapılan bölgede 1-3 ay arası korse giymek gerekir. Yine ameliyat sonrasında kalan fazlalıklar liposakşın yöntemi gibi farklı yöntemler ile giderilebilir.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 4]
Dr. Ergenç, 20 yıllık tecrübesiyle bugüne kadar sıfır komplikasyon ve %100 memnun hasta oranı ile binlerce başarılı ameliyat gerçekleştirmiştir.

2021 yılında dünyaca bilinen kurum SRC tarafından metabolik ve bariatrik cerrahi alanında Master Surgeon (Usta Cerrah) ünvanını kazanmıştır. Aynı zamanda dünyaca bilinen Obezite Topluluğunun (The Obesity Society) ve Amerikan Metabolik ve Bariatrik Topluluğunun (American Society for Metabolic & Bariatric Surgery) üyesidir.
Op. Dr. Tufan ERGENÇ
Latest posts by Op. Dr. Tufan ERGENÇ (see all)