Mide Küçültme Ameliyatı Kaç Kiloda Yapılır?

Günümüzde çağın hastalığı olarak tanımlanan obezite, vücudumuzda sağlığımızı tehdit edecek düzeyde yağ birikmesi durumudur. Obezite, metabolik sendrom, yüksek tansiyon, tip2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, artrit ve bazı kanser türleri dahil olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açmaktadır. Obezite için diyetisyen kontörlünde beslenme, spor, ilaç kullanma gibi yöntemler denense de bazı kişilerde bu yöntemlerden sonuç alınamadığı için cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır. Hızlı ve etkili bir şekilde kişinin zayıflamasını sağlayan obezite cerrahisi yöntemleri, obezite problemini etkin bir şekilde çözmektedir. Bu yöntemlerden en çok tercih edilen ise tüp mide ameliyatı diğer bir adıyla mide küçültme operasyonlarıdır.
Peki herkes istediğinde mide küçültme ameliyatı (tüp mide ameliyatı) olabilir mi?
Öncelikle, doktor kontrolünde diyet, spor, ilaç ve yaşam tarzını değiştirmelerine rağmen kilo veremeyen kişilerde özellikle yaşamını sağlıklı sürdürebilmeleri için yapılır.
Bunun yanında kişinin vücut kitle indeksi de belirli bir oranın üzerinde olmalıdır. Vücut Kitle İndeksi hesaplaması ise; kişinin vücut ağırlığının, kişinin boyun karesine (metre cinsinden) bölümüdür. Elde ettiğiniz sonuç sizin vücut kitle indeksinizdir. VKE olarak gösterilir.
Örneğin; Boyunuz 1,60cm Kilonuz 65 kg ise 1.60×1.60/65=25 Bu değer kişi için normaldir. Ancak 70 kg ise VKE=70/(1.6X1.6)= 27 olduğunda kişi fazla kilolu kategorisine girer. 80 kg ise VKE= 80/(1.6×1.6) =31 (Obez) ve 105 kg ise VKE=105/(1.6X1.6)= 41(Morbid Obez) olarak kategorilendirilir. Buradan yola çıkılarak vücut kitle indeksi (VKE) 20-25 olanlar Normal 25-30 olanlar hafif şişman, 30-35 arasında olanlar obez, 40 üzerine çıktığında ise morbid obezite olarak sınıflandırılmaktadır.
Vücut kitle indeksi 40 ve üstü olan (morbid obezite) , 30-30.9 olan obez hastaları ve aşırı kilo nedeniyle tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, ileri derecede uyku apnesi, kardiyovasküler hastalıklar gibi rahatsızlıkları olanlar mide küçültme ameliyatı için uygundur. Bu kriterlere uyan kişiler mide küçültme ameliyatı ile ideal kilolarına ulaşarak sağlıklı bir yaşam sürdürebilirler. Mide ameliyatı olacak kişilerde en büyük kaygılardan bir tanesi “Ameliyat sonrası kilo alır mıyım?” kaygısıdır. Bu sorunun cevabı ameliyat sürecine ve sonrasına bağlı. Başarılı bir ameliyat sonrası kişinin kilosunun %50-70’ini verip düzenli bir hayat tarzı ile de bu başarıyı devam ettirmesi beklenir. Eğer mide küçültme ameliyatı sırasında mide olması gereken standarttan daha geniş olarak bırakılmışsa ameliyat sonrası her ne kadar kilo vermek mümkün olsa da istenilen noktaya ulaşılamaz ve sonucunda yeniden kilo alımı başlar. Bu anlamda alanında uzman ve güvenilir doktor tercihi büyük önem taşır. Başarılı bir ameliyat geçirildiyse ikinci etken olan yeme-içme düzeni ve yaşam tarzıdır. Ameliyat sonrası hasta, diyetisyen tarafından verilen beslenme programına uymaz, yüksek şeker ve karbonhidrat içerikli gıda tüketimine devam ederse ( çikolata, yoğun alkol tüketimi, şekerli içecek ve yiyecekler, hamur işleri, paketli gıda, makana vs.) yeniden kilo almaya başlar. Özellikle ameliyat sonrası erken dönemde yeni bir beslenme düzeni/alışkanlığı oturtma kalorisi yüksek gıda alımının mutlaka önüne geçilmelidir. Yeme-içme düzenine dikkat edilse de midenin kendi yapısından dolayı ileriki yıllarda bir miktar genişleme gözlemlenecektir. Ancak sağlıklı bir diyetin yanına spor da eklendiğinde bu genişleme kişide kilo alımının önüne geçecektir.
Kısacası mide ameliyatı uzman bir doktor ve iyi bir merkezde yaptırılıp, ardından doktorun tavsiyeleri doğrultusunda sağlıklı bir diyet ve spor ile desteklenirse ameliyat başarılı sonuçlanır. Kişi tekrar kilo alma durumu ile karşılaşmayacağı gibi hem fiziksel hem de ruhsal olarak sağlıklı bir hayat sürebilir.