Dünya hızla değişiyor ve bu değişim beslenme alışkanlıklarımızı doğrudan etkiliyor. Özellikle son yıllarda çağımızın hastalıklarından biri olarak değerlendirilen aşırı kilo problemi obezite, sağlıksız beslenme ve hareketsiz bir yaşamın sonucu olarak dünyada giderek artan ve ölümcül sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır. Günümüzde beraberinde getirdiği yandaş hastalıkları ile sadece aşırı kilo problemi değil ciddi bir sağlık sorunu olan obezite hastalığının tedavisinde farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Öncelikle diyet, egzersiz, ilaç gibi medikal yöntemler denenmekte ancak bu yöntemlerden sonuç alınamadığında obezite cerrahi yöntemleri diğer adıyla bariatrik cerrahi yöntemleri uygulanmaktadır. Mide hacminin küçültülüp, daha az gıda alımını sağlayarak kişinin zayıflamasını amaçlayan bu yöntemler ile hızlı ve etkili sonuç almak mümkündür.
Obezite Cerrahisi Yöntemleri Nelerdir?
- Tüp Mide Ameliyatı(gastrik sleeve)
- Gastrik Bypass
- Mide
Tüp mide ameliyatı ve gastric bypass cerrahi bir uygulama olup, mide balonu endoskopik yöntem ile ağızdan mideye balon yerleştirilen ve cerrahi olmayan bir işlemdir. Kişi kendisine uygun olan cerrahi yönteme doktoru ile birlikte karar verebilmektedir.
Mide Balonu
Bu yöntem;
- VKİ 25 -35 arası olan,
- Yandaş hastalıkları nedeniyle ameliyatları risk taşıyan,
- Ameliyat olmak istemeyen,
- Diyet ve egzersizle kilo verememiş,
- Hastanın kilo kaybını sağlayarak ameliyat öncesi riskleri azaltmak ve ameliyatın gerçekleşmesi için özellikle morbid obez hastalarında uygulanmaktadır.
Kişinin midesine endoskopik yöntem ile balon yerleştirilerek yapılan işlem ortalama 15-20 dk. sürmektedir. Ameliyatsız gerçekleştirilen bu işlemde hasta ortalama 1 saat içinde taburcu edilmektedir. Midenin balonu sindirmeye çalışmasından dolayı 2-3 gün midede ağrı ve kramp görülebilir. Bu süreçte mide koruyucu ilaçlar ve ağrı kesiciler ile hasta desteklenir. Ameliyatsız bir uygulama olduğu için kişi ertesi gün işine gidebilir, günlük rutinlerini gerçekleştirebilir. Sadece 2-3 hafta ağır egzersiz yapmaktan kaçınmalıdır.
Mide balonu ile fazla kiloların ortalama %20’si verilebilmektedir. Kişinin diyet ve egzersiz yapması, metabolik hız gibi etkenler bu oranı etkilemektedir.
Tüp Mide Ameliyatı
Tüp mide ameliyatı midenin büyük bir kısmının (yaklaşık %75-80) alınarak hacminin küçültülmesi işlemdir. Mide tüp şeklini aldığı için tüp mide ameliyatı olarak adlandırılan bu yöntem laparoskopik bir işlemdir.
Gastrik Bypass
Midenin büyük bir kısmı bypass edilip elde edilen küçük midenin ince bağırsağa dikilmesi ile gerçekleştirilen laparoskopik bir işlemdir.
Mide Ameliyatından Sonra Kaç Kilo Verilir?
Tüp mide ameliyatı ile 12-18 ay içerisinde fazla kiloların %80’ine yakınını vermek mümkündür..
Gastrik bypass ile kişi ilk yıl fazla kilolarının %80’ine yakınını verirken 2. yılda ideal kilosuna ulaşabilmektedir.
Ancak burada yine kişinin yaşam tarzı, ameliyat süreci, sonrasında yaşanabilecek komplikasyonlar gibi etkenler bu oranı değiştirebilmektedir
Mide Ameliyatı Sonrası Kişi Ne Kadar Sürede İyileşir?
Tüp mide ameliyatından 4 gün sonra hasta taburcu edilmektedir.
Gastrik bypass işleminden sonra kişi ortalama 3-4 gün içerisinde taburcu olur.
Mide küçültme ameliyatlarından sonra hastalarda ortalama 10 gün içerisinde iyileşme gerçekleşmektedir.
Mide Ameliyatından Kaç Gün Sonra İşe Gidilir?
Mide küçültme ameliyatından sonra masa başı işinde çalışanlar ortalama 2 hafta içinde, sahada ve ağır işlerde çalışanlar ise ortalama 1 ay sonra işe başlayabilirler. Yine bu zaman aralığı kişiden kişiye göre değişebilmektedir.
Obezite cerrahi yöntemlerinde süreç ve elde edilen sonuçların kişiden kişiye değişiklik gösterebildiği unutulmamalıdır. Metabolik hız, yaş, cinsiyet gibi etki edilemeyen değişkenlerin yanında diyet, egzersiz gibi sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek en iyi sonuçları almanızı sağlayacaktır.
- Tüp mide ameliyatı - 26 Haziran 2024
- Zayıflatan yiyecekler - 16 Şubat 2024
- Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme - 16 Şubat 2024