Mide Ameliyatı Nedir?
Tek başına egzersiz ve diyet, aşırı obezite hastalarını etkili bir şekilde tedavi etmede başarısız olur. Bu tür bireylerin kilo vermelerine yardımcı olmak için mide ameliyatları günümüzde sıklıkla başvurulan prosedürlerdendir. Araştırma sonuçları, mide ameliyatlarının, özellikle ameliyat sonrası sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri ile birleştiğinde, şiddetli obezite hastaları için kiloyla ilgili sağlık sorunlarını azaltabileceğini göstermektedir.
İçerikler
Mide Ameliyatı Neden Yapılır?
Mide küçültme ameliyatı ya da bariatrik cerrahinin temel prensibi gıda alımını kısıtlamak ve mide ve bağırsaklardaki besin emilimini azaltmaktır.
Sindirim süreci, ağızda başlar. Yiyecekler daha sonra sindirim suları ile karıştığı ve parçalandığı mideye ulaşır, böylece besinler ve kaloriler emilebilir. Daha sonra yemek ince bağırsağın ilk kısmına doğru girdikçe sindirim daha hızlı hale gelir ve burada safra ve pankreas suyu ile karışır.
Mide ameliyatı, bu sindirim sürecini değiştirmek veya kesintiye uğratmak için tasarlanmıştır; bu ameliyatlar yardımıyla yiyecekler normal şekilde parçalanmaz ve emilmez. Emilen besin ve kalori miktarındaki azalma, hastaların kilo vermesine ve obezite ile ilgili sağlık risklerini azaltmalarına olanak tanır.
Mide Ameliyatı Türleri Nelerdir?
Mide ameliyatları birkaç şekilde yapılabilir. Ameliyat türlerinin her birinin avantajları ve dezavantajları vardır ve vücut kitle indeksi, yeme alışkanlıkları, obezite ile ilgili sağlık sorunları ve önceki mide ameliyatlarının sayısı gibi çeşitli faktörler hangi prosedürün seçileceğini etkiler. Hasta ve uzman hekim, her ameliyat türünün yararlarını ve risklerini göz önünde bulundurarak en uygun seçeneği tartışmalıdır.
Bir mide ameliyatı, karnın kesilerek açılmasını içeren “açık” bir yaklaşım kullanılarak veya cerrahi aletlerin yarım inçlik küçük kesilerle karın içine yönlendirildiği laparoskopi yoluyla gerçekleştirilebilir. Günümüzde çoğu obezite cerrahisi laparoskopik yöntemle yapılır çünkü bu yaklaşım açık cerrahiye kıyasla daha az kesik gerektirir, nispeten minimal doku hasarına neden olur, daha az post-operatif komplikasyona yol açar ve hastaların hastaneden daha erken taburcu olmasına izin verir.
En sık yapılan mide ameliyatı türleri şunlardır:
-
- Sleeve Gastrektomi (Tüp mide ameliyatı)
- Roux-Y Gastrik Bypass
- Duodenal Switch ile Biliopankreatik Derivasyon
- Ayarlanabilir Gastrik Band (Mide kelepçesi)
Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Mide ameliyatlarının yapılış şekilleri türlerine göre değişiklik gösterir.
- Roux-en-Y gastrik baypas ameliyatı, vücudunuzun emdiği kalori ve yağ miktarını azaltmayı amaçlayan ve midenizi küçülten bir ameliyattır. Prosedürün iki bileşeni vardır. Önce midenin üst kısmı midenin geri kalanından bölünerek yaklaşık 30 mililitre hacimli küçük bir mide kesesi oluşturulur. Daha sonra ince bağırsağın ilk kısmı bölünür ve bölünen ince bağırsağın alt ucu yukarı kaldırılarak yeni oluşturulan küçük mide kesesine bağlanır.
- Tüp mide olarak da bilinen sleeve gastrektomi ameliyatı midenin yaklaşık yüzde 80’inin çıkarılmasıyla gerçekleştirilir. Kalan mide, muzu andıran boru şeklinde bir keseden ibarettir. Bu prosedür, birkaç mekanizma ile çalışır. İlk olarak, yeni mide poşeti normal mideden çok daha küçük bir hacme sahiptir ve tüketilebilecek yiyecek miktarını (ve dolayısıyla kaloriyi) önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olur. Bununla birlikte, ameliyatın açlık, tokluk ve kan şekeri kontrolü gibi bir dizi faktörü etkileyen bağırsak hormonları üzerindeki etkisi de oldukça büyüktür.
- Ayarlanabilir Mide Bandı, midenin üst kısmının etrafına yerleştirilen, bandın üzerinde küçük bir mide poşeti ve bandın altında midenin geri kalanını oluşturan şişirilebilir bir bant içerir. Bu cihazın nasıl çalıştığına dair en genel görüş, daha küçük mide kesesi ile az miktarda yemek yemenin açlığı gidereceği ve tokluk hissini artıracağına yöneliktir. Doygunluk hissi, kese ile mide bandı tarafından oluşturulan midenin geri kalanı arasındaki açıklığın boyutuna bağlıdır. Mide açıklığının boyutu, bandın deri altına yerleştirilen bir porttan enjekte edilen steril salin ile doldurulmasıyla ayarlanabilir.
- Duodenal Switch ile Biliopankreatik Derivasyon, iki bileşenli bir prosedürdür. İlk olarak, tüp mide ameliyatına çok benzer şekilde midenin bir kısmının çıkarılmasıyla daha küçük, tüp şeklinde bir mide kesesi oluşturulur. Daha sonra ince bağırsağın büyük bir kısmı baypas edilir. Onikiparmak bağırsağı veya ince bağırsağın ilk kısmı midenin çıkışından hemen sonra bölünür. Distal (son kısım) ince bağırsağın bir bölümü daha sonra kaldırılır ve yeni oluşturulan midenin çıkışına bağlanır, böylece hasta yemek yediğinde yiyecek yeni oluşturulmuş bir tüp mide poşetinden geçer ve doğrudan son bölüme boşalır.
- Tüp mide ameliyatı - 26 Haziran 2024
- Zayıflatan yiyecekler - 16 Şubat 2024
- Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme - 16 Şubat 2024