Mide ameliyatı obezite ve aşırı kilo kaynaklı hastalıkların tedavisinde uygulanan etkin yöntemlerin başında gelmektedir. Mide ameliyatı olmak isteyen hastaların en sık yönelttikleri soruların başında ameliyatın nasıl yapıldığı ve risk taşıyıp taşımadığı gelir. “Mide ameliyatı kaç saat sürer” sorusu ise merak edilen bir başka konu başlığıdır.

Obezite cerrahisi, hastaların daha az yemek yiyerek tok hissetmelerini ve böylece kilo vermelerini sağlamak amacıyla uygulanmaktadır. En popüler obezite cerrahisi yöntemleri; tüp mide ameliyatı, gastrik bypass ve mide kelepçesidir.

Tüm ameliyatlar midenin küçültülmesini temel alır ancak gastrik bypass yönteminde buna ek olarak bağırsaklara da müdahale edilmektedir.

Son yıllarda giderek daha çok yaygınlaşan yöntem ise tüp mide ameliyatıdır. Bunun nedeni ameliyatın komplikasyon riskinin daha düşük, başarı oranının ise yüksek olmasıdır.

İçerikler

Tüp mide ameliyatı nedir?

Gastrik sleeve ya da mide küçültme ameliyatı olarak da bilinen bu yöntem ile midenin büyük bölümü alınmaktadır. Geride tüp şeklini andıran hacmen küçültülmüş bir mide bırakılır. Normal fonksiyonlarını korumayı sürdüren küçük mide artık çok daha az yiyecekle dolmakta, böylece hastanın doymak için tükettiği besin miktarı ciddi oranda azalmaktadır.

Midenin iştah hormonu salgılayan bölümü de çıkartıldığı için hasta artık sık sık açlık hissetmez, böylece kolay ve hızlı şekilde kilo vermeye başlar.

Tüp mide ameliyatı uzman bir obezite cerrahı tarafından genellikle laparoskopik yöntemle hastaya genel anestezi verilerek gerçekleştirilmektedir.

Genelde hastalar ameliyatın ardından normal odaya alınmaktadır. Obezite dışında farklı hastalıkları olan hastalar ise ilk gün yoğun bakım odasında tutulabilmektedir.

Peki, mide ameliyatı kaç saat sürer ve hastalar ne kadar zaman sonra taburcu olabilirler?

Ameliyat yaklaşık olarak 45 dakika ila 1 saat arasında sürmektedir. Ancak ameliyat öncesi hazırlık aşaması da düşünüldüğünde yaklaşık 2 saatlik bir süre söz konusudur.

Tüp mide ameliyatı sonrası hastalar genellikle 3 gün içinde taburcu olabilmektedir.

Kimler mide ameliyatı olabilir?

Mide ameliyatı olmak isteyen hastalarda öncelikle vücut kitle indeksi değerlerine bakılmaktadır. Vücut kitle indeksi (VKİ) 40 ve üstünde olan morbid obez hastalar ile VKİ’si 30-39.9 olan ve obezite nedeniyle başta şeker hastalığı (tip 2 diyabet) olmak üzere ciddi sağlık problemleri bulunan hastalar ameliyat için uygundur.

Ancak bu hastaların da ameliyattan önce cerrahi olmayan yöntemlerle kilo vermeyi denemiş ancak başarı elde edememiş olmaları gerekmektedir. Kriterlere uygun hastalar kapsamlı tetkiklerden geçirildikten sonra ameliyata alınmaktadır.

18-65 yaş aralığından küçük veya büyük hastaların ameliyat kararı ise farklı değerlendirmelere göre cerrah tarafından verilmektedir.

Mide ameliyatı sonrası ne kadar sürede iyileşir?

Mide küçültme ameliyatı nedir, nasıl yapılır ve mide ameliyatı kaç saat sürer sorularına cevap verdikten sonra şimdi ise ameliyat sonrası iyileşme sürecinin hangi adımlarla gerçekleştiğini inceleyelim.

Hastalara, hekim tarafından taburcu olmadan önce olası komplikasyonlar hakkında bilgilendirilme yapılmakta ve bunları nasıl önleyecekleri ile ilgili talimatlar verilmektedir. Hangi aktivitelerin yapılabileceği, ameliyat sonrası beslenme gibi konularda hastaların talimatlara uyması, iyileşme sürecini de kısaltmaktadır.

Mide ameliyatları sonrası genellikle hastalar 2 hafta içinde çalışma hayatına dönmektedir. Ancak ağır fiziksel aktivite gerektiren işlerden ilk aylarda kaçınılması gerekmektedir.

İlk birkaç ayın ardından tam iyileşme sağlanmaktadır. Bu noktadan sonra da yine beslenme düzenine dikkat edilmeli ve günlük fiziksel aktivite de uzmanların önerdiği şekilde yapılmalıdır.

Mide ameliyatı sonrası kaç kilo verilir?

Mide ameliyatı sonrası kilo verme süreci hastadan hastaya değişmektedir. Hastanın tüp mide ameliyatı öncesi vücut kitle indeksi ve diğer hastalıkları kilo verme sürecinde etkilidir. Ancak verilen kilo oranını etkileyen en önemli unsurlar hastanın ameliyat sonrasında hekim ve diyetisyen tarafından verilen talimat ve programlara uyup uymadığı, kontrollerine düzenli devam edip etmediğidir.

Genellikle hastalar ameliyattan sonra ilk ayda fazla kilolarının yaklaşık olarak yüzde 10’unu kaybetmektir. Kilo kaybı düzenli olarak uzun vadede devam eder. Tüp mide ameliyatı sayesinde hastalar, gerekli diyet ve yaşam değişikliklerine uydukları takdirde bir yıl içince fazla kilolarının yüzde 50 ila 80’ini verebilmektedir.

Tüp mide ameliyatı sonrası kaçak riski ne kadar sürer?

Genel cerrahi yöntemlerinin hepsi belli başlı riskler içermektedir. Bu nedenle de tüp mide ameliyatının da nadir olmakla birlikte çeşitli riskleri bulunmaktadır.

Ameliyat sonrası kaçak riski, tüp mide operasyonunda karşılaşılabilecek en ciddi komplikasyondur.

Kaçak riski yüzde 1-2 oranında olmakla birlikte, ameliyatı gerçekleştiren cerrahın deneyimi, hastanenin ve ameliyatta kullanılan alet ve cihazların donanımı bu riski azaltan unsurladır.

Kaçak; ameliyatta zımbalanan mideden, mide içeriğinin veya mide asidinin karın içine sızması olarak tanımlanmaktadır. Bu durum enfeksiyona yol açmakta, erken önlem alınmadığı takdirde ise sepsis riski meydana gelmektedir.

Tüp mide ameliyatı sonrası kaçak riski bakımından ilk hafta en kritik dönemdir. Kaçaklar genellikle 5. gün ile 8. gün arasında meydana gelmektedir. 10. günden sonra ise risk olasılığı daha da azalmaktadır.

Kaçak belirtileri ise ateş, karında ağrı, solunum güçlüğü olarak sıralanmaktadır.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Dr. Ergenç, 20 yıllık tecrübesiyle bugüne kadar sıfır komplikasyon ve %100 memnun hasta oranı ile binlerce başarılı ameliyat gerçekleştirmiştir.

2021 yılında dünyaca bilinen kurum SRC tarafından metabolik ve bariatrik cerrahi alanında Master Surgeon (Usta Cerrah) ünvanını kazanmıştır. Aynı zamanda dünyaca bilinen Obezite Topluluğunun (The Obesity Society) ve Amerikan Metabolik ve Bariatrik Topluluğunun (American Society for Metabolic & Bariatric Surgery) üyesidir.
Op. Dr. Tufan ERGENÇ
Latest posts by Op. Dr. Tufan ERGENÇ (see all)