Mide Ameliyatı İçin Kaç Kilo Olmak Lazım

Obezite ve aşırı kiloya bağlı sağlık sorunlarının tedavisinde en başarılı yöntemlerin başında mide ameliyatı gelmektedir. Ancak cerrahi yöntemlerin devreye alınabilmesi için hastaların belli kriterlere uygun olması gerekmektedir. Bu kriterlerin başında vücut kitle indeksi gelir. Obezite cerrahisi ile ilgili bilgi almak isteyen hastalar da bu nedenle en çok “mide ameliyatı için kaç kilo olmak lazım” sorusunun cevabını merak etmektedir.
İçerikler
Mide küçültme ameliyatı nedir?
Mide küçültme ameliyatı, hastanın daha az yemek yiyerek tok hissetmesini sağlamayı amaçlayan cerrahi işleme verilen isimdir. Tüp mide ameliyatı ya da gastrik sleeve olarak da adlandırılmaktadır.
Laparoskopik yöntemle obezite cerrahı tarafından gerçekleştirilen operasyonda midenin en az yüzde 80’i çıkarılır. Yani mide cerrahi müdahale ile hacmen küçültülmüş olur. Organın fonksiyonlarında ise herhangi bir bozukluk oluşmaz.
Aynı zamanda iştah ile ilişkili olan ghrelin hormonu salgılayan bölge de büyük oranda alındığı için artık hasta açlık hissetmez. Az besin tüketerek doyan hastalar kısa süre içinde kilo vermeye başlar.
Mide küçültme ameliyatı kilo kaybının yanı sıra kilo kaynaklı birçok hastalığın da tedavi edilmesini sağlamaktadır.
Tüp mide ameliyatı kimlere yapılabilir?
Obezite cerrahisi, aşırı kilonun ve buna bağlı olarak gelişen rahatsızlıkların tedavisinde uygulanan bir yöntemdir. Dolayısıyla estetik kaygılarla zayıflamak isteyen kişiler için önerilmemektedir.
Ameliyat olmak isteyen hastaların öncelikle doktor kontrolünde diyet, spor ve ilaç tedavisi gibi yöntemleri denemeleri gerekmektedir. Ameliyat dışı yöntemlerden sonuç alamayan hastalarda ise vücut kitle indeksi değerlerine bakılmaktadır.
Vücut kitle indeksi, kişinin kilosunun boyunun karesine bölünmesi (kg/m2) ile elde edilen rakamdır.
Mide küçültme ameliyatı için morbid obez hastalar (vücut kitle indeksi 40 ve üstü), obezite hastaları (Vücut kitle indeksi 30-39.9 arası) ile aşırı kilo nedeniyle tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, ileri derecede uyku apnesi gibi rahatsızlıkları olanlar uygundur.
Bu kriterlere uyan hastalar ameliyata alınmadan önce kapsamlı tetkik ve incelemelerden geçirilmektedir. Bu tetkikler sonunda ameliyat kararını cerrah vermektedir.
Hastalar ameliyattan ne kadar sonra iyileşir?
Laparoskopik tüp mide ameliyatı sonrası iyileşme süreci hızlı bir şekilde gelişmektedir. Hastalar genellikle farklı bir sağlık sorunları olmadıkça, hastaneden 3. gün taburcu edilmektedir.
İlk günler mide ağrısı normaldir. Böyle durumlara karşı hastaya doktoru tarafından ağrı kesici ilaç reçete edilmektedir.
Hastalar, ağır fiziksel aktiviteden kaçındıkları halde 10 gün içinde günlük rutinlerine ve iş yaşamlarına geri dönebilmektedir.
Ameliyat sonrası beslenme nasıl olmalıdır?
Mide ameliyatı sonrası hastalara diyetisyen tarafından ilk 2 ay uygulayacakları özel bir beslenme programı hazırlanır. Bu programa göre hastalar ilk haftalarda sadece sıvı gıda tüketmeli; 2. haftadan sonra ise önce püre halinde gıdalara geçilmeli, ardından katı gıdaya geçiş yapılmalıdır.
Hastaların bu diyete sıkı bir şekilde uymaları gerekmektedir.
Normal beslenme düzenine geçildikten sonra da hastaların sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam felsefesini benimsemeleri çok önemlidir. Çünkü ameliyat ne kadar başarılı olursa olsun; hasta yaşam alışkanlıklarında gerekli değişiklikleri yapmadığı takdirde istenilen sonuç elde edilemeyebilir.
Mide ameliyatından sonra ne kadar kilo verilir?
Ameliyat sonrası kilo verme süreci hemen başlar. Hastalar genellikle fazla kilolarının yaklaşık olarak onda birini ilk ay verebilmektedir. Takip eden aylarda da kilo kaybı her hastaya göre değişmekle birlikte yaklaşık yüzde 8 olarak devam etmektedir.
Hastalar 1 yıl boyunca düzenli olarak kilo kaybetmeyi sürdürür. Tüp mide ameliyatı sonrasında fazla kiloların en az yüzde 50’si verilmektedir. Bazı hastalarda bu oran yüzde 80’leri aşabilir.
Ameliyat sonrası yeniden kilo alınır mı?
Yeme bozukluğu sorunu olan hastalar, ameliyat sonrası sağlıklı beslenme düzenine uymadıkları ve doktor kontrollerini de ihmal ettikleri takdirde yeniden kilo alma riski ile karşı karşıya kalmaktadır.
Bu nedenle ameliyat olmak isteyen hastaların beslenme ve yaşam alışkanlıklarında ciddi değişiklikler yapmaya istekli olmaları tercih edilmektedir.
Ameliyat süreci ve sonrası kadar öncesi de büyük önem taşımaktadır. Ameliyat için uygun olarak değerlendirilen hastaların mutlaka sağlık öyküleri detaylı bir şekilde öğrenilmeli, kilo alımının ardında varsa psikolojik sorunlar bunlar ortaya çıkarılarak uzmanlarca tedavi edilmelidir. Ameliyattan önceki süreç doğru ve hassas şekilde ele alındığında; hasta da ameliyat sonrası gerekli yaşam değişikliklerini uyguladığında kilo alma sorunu ortaya çıkmamaktadır.
Her türlü kurala uyduğu halde kilo alan hastalar için ise öncelikle yeni bir diyet ve egzersiz programı belirlenmekte veya revizyon ameliyatı seçeneği sunulmaktadır.