İnsanın yaşamını sürdürmesi ve enerji ihtiyacını karşılaması için vücuduna besin alması gereklidir. Bu besinlerin sindirilme sürecine de metabolizma denir. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı eğer bu süreçte problem yaşanırsa ortaya metabolik hastalıklar çıkabilmektedir. Bu hastalıkların tedavisinde cerrahi yöntemlerin uygulanmasına da metabolik cerrahi denir. Genellikle diyabet cerrahisi, şeker ameliyatı gibi adlarla bilinse de başta tip 2 diyabet ve metabolik hastalıklar olmak üzere mide ve bağırsaklara yapılan cerrahi müdahaleleri kapsayan metabolik cerrahi, obezite cerrahisinden doğmuş bir daldır.
Obezite, vücudun ihtiyacından fazla enerji (kalori) alınması ve alınan bu kalorilerin yağ olarak depolanması sonucu ortaya çıkan aşırı kiloya bağlı bir hastalıktır. Obezite aşırı kilonun yanında beraberinde getirdiği diyabet, metabolik sendrom, uyku apnesi, felç gibi yandaş hastalıklar ile sağlığı tehdit eden bir hastalıktır. Obezite tedavisinde genellikle diyet, spor, ilaç gibi medikal yöntemlerden kalıcı ve etkili sonuçlar alınamayabilmektedir. Bu durumda obezite cerrahisi yöntemleri uygulanarak başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir..
Obezite tedavi yöntemleri;
- Tüp Mide Ameliyatı (sleeve gastrektomi),
- Gastrik Bypass Ameliyatı,
- Mide Balonudur.
Obezite hastalarının tedavisinde uygulanan obezite cerrahisi yöntemleri ile hastalar hızlı ve etkili bir şekilde kilo vermektedir. Bununla birlikte obezite ameliyatları sonrası hastalarda başta tip 2 diyabet olmak üzere metabolik hastalıklarda iyileşme gerçekleştiği gözlemlenmiştir. Bu da metabolik cerrahi dalını ortaya çıkarmıştır.
Metabolik Cerrahi Yöntemleri Nelerdir?
Tüp Mide Ameliyatı
Son yıllarda dünya genelinde en fazla tercih edilen yöntemlerden biri olan tüp mide ameliyatı obezite hastalarına tedavi amaçlı uygulanmaktadır. Midenin yaklaşık %75-80’i çıkarılır. Çıkarılan kısım içerisinde ayrıca iştah hormonun salgılandığı fundus kısmı da bulunur. Ameliyat ile birlikte azalan mide hacmi ve iştah ile birlikte daha az gıda alımı yapılır. Böylece hasta hızlı ve etkili bir şekilde kilo verebilir. Kilo vermeye başlayan hastalarda metabolik sendrom, diyabet gibi hastalıklarda da iyileşme gözlemlenir.
İleal İnterpozisyon
Bu yöntemdeki temel amaç insülin direncine sebep olan hormonları devre dışı bırakmaktır. Ayrıca insülin duyarlılığını artıran hormon seviyelerini de yükseltmek amaçlanmaktadır. Öncelikle tüp mide ameliyatı yapılır. Onikiparmak bağırsağı ayrılır. Ardından ince bağırsağın ilk bölümü ile son bölümünün yeri değiştirilir. Son bölümü kesilip mideye dikilerek ince bağırsak bağlantısı yeniden düzenlenir. Böylece midede sindirime uğrayan besinler onikiparmak bağırsağından geçmeden direkt ince bağırsağın son kısmına geçer ve hormonal dengeler değiştirilip insülin duyarlılığı artırılmış olur.
Transit Bipartisyon
Bu yöntemde de önce tüp mide ameliyatı yapılır. Ardından ince bağırsağın son bölümü kesilir. Mideye yapılan ikinci bir çıkışa kesilen son bölümün üst kısmı bağlanır. Bağırsağın alt kısmı ise ince bağırsağa daha alttan bağlanır. Böylece midede sindirilen gıdaların bir kısmı doğa yollarla onikiparmak bağırsağından geçerken bir kısmı da yapılan yeni çıkıştan direkt ince bağırsağa geçerek hızlı bir şekilde tokluk hissi oluşması sağlanır.
Roux-en-Y Gastrik By-Pass
Emilim bozucu bir ameliyat olan bu yöntemde öncelikle midede küçük bir poşu oluşturulur. İnce bağırsağın yaklaşık 40-60 cm kısmı kesilerek alt ucu yukarı çekilip küçük mide poşuna bağlanır. Üst kısmı ise devre dışı bırakılan mideden ince bağırsağa, yeni bağlantı yerinden daha alt kısma bağlanır.
Metabolik Cerrahi Kimlere Uygulanır?
Metabolik cerrahi metabolik hastalıkların tedavisini amaçlayan bir yöntemdir.
Bu uygulamanın yapıldığı kişiler ;
Metabolik hastalıkları olanlar:
Başta tip 2 diyabet olmak üzere metabolik sendrom gibi hastalıkları olan kişilere uygulanmaktadır. Burada amaç kilo vermek değil kişinin metabolik hastalıklarının tedavisidir.
Metabolik cerrahisi ile tip 2 diyabet tedavisinde başarılı sonuçlar elde edilirken tip 1 diyabette işe yaramamaktadır.
Obezite Hastaları:
Obezite hastalarının kilo vermesi için uygulanmaktadır. Hastalar kilo verirken aynı zamanda metabolik hastalıklarda da iyileşme görülmektedir.
Metabolik Cerrahi İşlemini Kimler Uygulayabilir?
Metabolik cerrahi yöntemleri laparoskopik (kapalı) ameliyatlardır. Bu operasyonları yapacak olan doktorların alanında uzman ve deneyimli olması gerekmektedir. Operasyon ve cerrahi müdahaleler genel cerrahi uzmanı tarafından yapılmaktadır. Ancak her ameliyatı her cerrah yapamayabilir. Metabolik cerrahisi yöntemleri her ne kadar kolay görünse de yanlış ve hatalı uygulamalarda ölümcül komplikasyonlarla sonuçlanabilmektedir. Bu yüzden bu ameliyatları metabolik cerrahi uzmanı ve obezite cerrahisi uzmanı olan doktorlar yapabilmektedir. Bu alanlarda uzmanlaşmış ve en az 1000’den fazla bu tür ameliyatları gerçekleştirmiş uzmanlar ile çalışılması sağlık açısından büyük önem taşımaktadır. Ayrıca bu ameliyat her hastane ya da sağlık merkezinde yapılamamaktadır. Bu yüzden özellikle bu operasyonların yapıldığı ve tam donanımlı bir sağlık merkezi seçmeye dikkat etmelisiniz. Bununla birlikte tedavide sadece ameliyat değil öncesi ve ameliyat sonrası da çok önemli süreçlerdir. Tüm süreçlerde bilgilendirip destek olacak uzmanlarla çalışmak kolay bir tedavi süreci geçirmenize yardımcı olacaktır.
Ülkemiz özellikle büyük şehirler metabolik cerrahi alanında hem çok iyi doktorlara hem de sağlık merkezlerine sahip. İzmir de çok başarılı metabolik cerrahi yöntemlerinin uygulandığı şehirlerimizden biridir. Sadece yurt içinden değil yurt dışından da birçok hastanın tercih ettiği İzmir’de alanında uzman doktorlar ve donanımlı merkezler ile hastalar sağlıklarına düşük risk ve yüksek başarılı ameliyatlar ile kavuşabilmektedirler.
İzmir’de bulunan Tufan Ergenç Obezite Kliniği özellikle son yıllarda dünya genelinde en çok tercih edilen tüp mide ameliyatlarını başarıyla gerçekleştirmektedir. Uzun yıllar obezite cerrahisinde çok sayıda başarılı operasyonlara imza atan Op. Dr. Tufan Ergenç tüp mide ameliyatı ile hastalarının sağlıklarını tekrar geri kazmamalarını sağlamaktadır. Tüp mide ameliyatı ile sağlıklı bir şekilde kilo veren hastaların aynı zamanda tip 2 diyabet, metabolik sendrom gibi hastalıklarında da iyileşmeler görülmektedir. Hastalar, profesyonel bir ekiple ile tüm tedavi sürecinde desteklenerek kalıcı ve etkili sonuçlar almaktadırlar.
- Tüp mide ameliyatı - 26 Haziran 2024
- Zayıflatan yiyecekler - 16 Şubat 2024
- Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme - 16 Şubat 2024