Kapalı Mide Ameliyatı

Günümüzde kilo kaybı ameliyatları başta olmak üzere birçok cerrahi işlem artık kapalı tabir edilen laparoskopik yöntemle yapılmaktadır. Kapalı mide ameliyatı da bu anlamda açık ameliyata göre hasta açısından birçok avantaj sağladığı için tercih edilmektedir.
Laparoskopik cerrahi, daha konforlu ve minimal invazif ameliyat yöntemidir. Bu yöntemle yapılan ameliyatlardan sonra hastalar daha hızlı iyileşebilmekte, iyileşme sürecinde çok daha az ağrı hissetmektedir. Ayrıca laparoskopik cerrahi sayesinde ameliyat süresi kısalmakta ve risk oranı da azalmaktadır.
Obezite cerrahisi alanında başarı oranı en yüksek iki kapalı ameliyat yöntemi ise; sleeve gastrektomi ve gastrik bypass olarak sıralanmaktadır.
İçerikler
Kapalı mide ameliyatı nedir?
Halk arasında tüp mide ameliyatı adıyla bilinen sleeve gastrektomi son yıllarda, gastrik bypass yöntemini geride bırakarak en çok tercih edilen obezite ameliyatı haline geldi.
Laparoskopik tüp mide ameliyatında midenin genişlemeye eğilimli ve iştah hormonu (Ghrelin) salgılayan bölümü çıkartılır. Mide, hacmen küçüldüğü için ameliyat sonrası hasta daha az besinle doyar ve ayrıca eskisi gibi iştah hormonu da salgılanmadığı için sık sık açlık hissetmez. Böylece hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo verebilmektedir.
Kapalı mide ameliyatı nasıl yapılır?
Bir diğer adı da mide küçültme ameliyatı olan bu işlemde öncelikle karın bölgesine milimetrik kesiler açılır. Bu kesilerden birinden mideye laparoskop adı verilen küçük bir optik kamera sokulur, diğer kesilerden ise ameliyat aletleri ile giriş yapılır. Optik kamera yardımı ile cerrah mideyi monitörden görebilmekte ve ameliyatı da bu doğrultuda gerçekleştirmektedir.
Tüp mide ameliyatı sırasında midenin yaklaşık olarak yüzde 75-85’lik kısmı dışarıya çıkartılır. Geride kalan tüp şeklini andıran midenin yemek borusu ve bağırsakla olan devamlılığı korunur. Bağırsakta herhangi bir değişiklik yapılmadığı için tüp mide ameliyatı sonrasında hastada besin emilim bozukluğu da oluşmaz.
Kapalı mide ameliyatı iz bırakır mı?
Mide küçültme ameliyatı laparoskopik yöntemle gerçekleştirildiği için karın üzerinde 5 mm’lik 4 kesi açılmaktadır. Bu kesiler estetik yöntemle kapatılır ve kısa sürede dokunun iyileşmesi mümkün olur. Zamanla kesi izlerinin belirginliği ciddi oranda azalır.
Ameliyattan sonra belli belirsiz bir iz kalabilir ancak rahatsız edici bir görüntü oluşmaz.
Kapalı mide ameliyatı kimlere yapılır?
Kapalı tüp mide ameliyatının gerçekleştirilmesi için hastaların belli kriterlere uygun olmaları gerekmektedir.
Bu kriterlerin başında vücut kitle indeksi gelir. Bilindiği gibi vücut kitle indeksi (VKİ) özellikle obezite hastalığının tanısında kullanılan önemli bir veridir. 35-39.9 VKİ aralığı obezitenin; 40 ve üstü VKİ ise ileri derecede obezitenin yani morbid obezitenin göstergesidir.
Tüp mide ameliyatı da obezitenin tedavisinde kullanılan yöntemlerden bir tanesi olduğu için 35 ve üstü VKİ aralığındaki hastalar ameliyat olabilmektedir.
Bunun dışında VKİ’si 30-35 aralığında olan ve aşırı kiloya bağlı sağlık problemleri yaşayan hastalar da ameliyata uygundur. Çünkü tüp mide ameliyatı ile diyabet (şeker hastalığı), yüksek tansiyon, uyku apnesi gibi kilo kaynaklı ciddi hastalıklar da tedavi edilebilmektedir.
Bunun dışında mide ameliyatı olacak hastaların önce ameliyatsız yöntemlerle kilo vermeyi denemeleri önerilmektedir. Beslenme ve diyet, egzersiz, hekim kontrolünde ilaç tedavisi gibi yöntemler sonuç vermediği takdirde ameliyat gündeme gelmelidir.
Kapalı mide ameliyatının riskleri nelerdir?
Genel cerrahi yöntemlerinin tümü belli riskler içermektedir. Dolayısıyla da diğer tüm ameliyat yöntemlerinde olduğu gibi kapalı mide ameliyatının da belli başlı riskleri mevcuttur.
Mide ameliyatında dikiş veya zımba kaçakları, enfeksiyon, kan pıhtısı atma, kanama, anesteziye olumsuz reaksiyon verme, safra kesesi taşları, damar tıkanması gibi riskler nadiren meydana gelmektedir. Tüp mide ameliyatı sonrası ölüm riski ise çok nadir görülür.
Hastanın gerekli tüm tetkikleri ayrıntılı olarak yapıldığı takdirde ve donanımlı bir sağlık merkezinde, deneyimli bir obezite cerrahı tarafından gerçekleştirilen ameliyatlarda ise risk oranı en aza inmektedir.
Ameliyat sonrası iyileşme süreci nasıldır?
Kapalı mide ameliyatı sonrası hastalar 3. günde hastaneden taburcu olabilmekte; 15 günden sonra ise günlük rutinlerine geri dönebilmektedir. Tam iyileşmenin gerçekleşmesi ise yaklaşık 3 ay sürebilmektedir. İyileşme sürecinin hızlı olabilmesi için hastanın, hekimin önerilerine harfiyen uyması büyük önem taşımaktadır.
Öte yandan bu süreçte hastalar özel bir beslenme programını da takip eder. Hastaneden ayrılmadan önce diyetisyen tarafından hastaya sıvı gıda ağırlıklı bir beslenme programı hazırlanır. İlk 2 ay bu diyet uygulanır; sıvı gıdadan katı gıdalara yavaş ve kademeli olarak geçiş yapılır.
İkinci ayın sonunda ise hastalar normal ve sağlıklı beslenme düzenine geçebilirler.