Mide ameliyatı özellikle kilo problemi yaşayan hastaların diyet, spor ve ilaçlar ile istenilen sonucu alamadıklarında başvurulan cerrahi bir yöntemdir. Ameliyat sonrası midenin küçülmesiyle birlikte alınan gıda miktarı ve buna bağlı olarak kalori miktarı da azalacağı için kişi zayıflamaya başlar. Ayrıca mide- bağırsak sisteminde kan şekeri ve açlık tokluk kontrolünü sağlayan hormonlar üzerinde de olumlu yönde büyük değişimler meydana gelir.
Mide ameliyatları, midenin, hastanın durumuna göre belirli bir kısmının cerrahi işlem ile çıkarılmasına dayanır. Gelişen teknolojiler sayesinde karın duvarını kesmeden laparoskopik yöntem kullanılarak küçük delikler ile vücuda özel aletler kullanılarak girilip ameliyat gerçekleştirilmektedir.
Mide küçültme ameliyatları üçe ayrılmaktadır.
- Tüp Mide Ameliyatı (sleeve gastrektomi)
- Mide Kelepçesi
- Gastrik Bypass
Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve gastrektomi): Midenin yaklaşık %75-80’lik kısmının çıkarılması ve kalan kısmın bağırsaklara bağlanması şeklinde gerçekleştirilir. Mide ameliyat sonrası boru gibi küçük kalır ve kişi çok az yemekle bile doygunluk hissi yaşar. Bu sayede açlık hissi azalır ve alınan kalori miktarı da düşer. Laparoskopik yöntemle yapılabilen bu ameliyat ile açlık hormonu üretilen kısım çıkarıldığı için kişi yemek sonrasında açlık hissetmez.
Gastrik Bypass ameliyatı: Midenin bir kısmı devre dışı bırakılarak kalan kısmı doğrudan ince bağırsağa bağlanır. Devre dışı kalan mide ise on iki parmak bağırsağı ile birleştirir. Bu ameliyat sonucunda midenin devre dışı bırakılan kısmı işlevini kaybeder. Besinler yeni oluşturulan küçük mide ve ona bağlı bağırsak kısmına gider.
Mide Kelepçesi: Yemek borusu ile mide arasında bir yere bant yerleştirilmektedir. Mide iki ayrı bölüme ayrılır ve kişi yemek yediğinde üst bölüm dolduğu için tokluk hissi oluşur. Bu da kişinin daha az yemesini sağlayarak zayıflamasını sağlar.
Mide ameliyatları aşırı kilolu (obez) kişilerde diyet, ilaç ve egzersiz gibi yöntemler denenmesine rağmen sonuç alınamadığı durumlarda yapılır. Obezite özellikle son yıllarda tüm dünya genelinde insan sağlığı için büyük bir tehlike haline gelmiştir. Kişi sadece kilolarıyla değil aynı zamanda kilolarının sebep olduğu tip 2 diyabet, metabolik sendrom, bazı kanser türleri, uyku apnesi gibi birçok hastalıkla da mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Obezite kişilerin yaşam süresini de kısaltan, tedavisi olan ancak ölümcül sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır. Kişilere öncelikle medikal tedavi yöntemleri ilaç, spor, egzersiz, psikolojik destek uygulanır. Ancak kişide bu yöntemler işe yaramaz ve kilo vermezse mide küçültme ameliyatı yapılır.
Mide küçültme ameliyatları zaman zaman estetik kaygı ile yapılan operasyonlar olarak algılanabilmektedir. Ancak bu ameliyatlar kişinin sağlıklı ve kaliteli bir hayat sürmesini sağlamanın yanında yaşam süresini de en az 10- 15 yıl uzamasını da sağlar. Bunu yanında mide küçültme ameliyatları aynı zamanda metabolik cerrahi olup tip 2 diyabetin iyileşme sürecinde de başarılı sonuçlar vermektedir.
Obezite hastalığı olan herkes mide küçültme ameliyatı olamaz. Kişinin mide küçültme ameliyatı için belirli koşulları taşıyor olması gerekmektedir. Bunlar;
- Kişinin vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olmalı ya da VKİ 35-40 arasında olup çeşitli yandaş hastalıkları ( yüksek tansiyon, şeker hastalığı, uyku apnesi, eklem rahatsızlıkları, reflü hastalığı vb. ) olmalıdır.
- Kişi 3 yıldan beri kilo problemi yaşamalı ve son 1 yıldır ilaç, egzersiz ve diyet programı yapıp ancak sonuç alamamış olması gerekmektedir.
- Kişinin hormonlarıyla ilgili bir rahatsızlığı olmamalıdır.
- Kişinin yaşının 18-65 arası olması beklenmektedir. Ancak 18 in altı ve 65 in üzerinde kişinin sağlık durumuna göre değerlendirme yapılarak ameliyat durumuna karar verilebilmektedir.
- Alkol ya da madde bağımlılığı gibi bağımlılıkların olmaması gerekir.
- Ameliyat süreci ve sonrasındaki riskleri alıp, ameliyat sonrası doktorunun yönlendirme ve takip şartlarına uyabilecek, beslenme programını uygulayabilecek psikolojide olmalıdır. Hastada endokrinolojik (hormonal) hastalıklar bulunmamalıdır.
- Hasta hamilelik düşünüyorsa en az 24 ay sonraya ertelemesi tavsiye edilir.
Mide küçültme ameliyatları genel cerrahi uzmanları tarafından yapılmaktadır. Ancak kişiler ameliyat olmaya karar verdiklerinde ve gerekli koşulları sağladığında doktor seçiminde özellikle obezite cerrahisi alanında uzmanlaşmış olmalarına dikkat etmelilerdir. Mide küçültme ameliyatları her hastanede ve sağlık merkezinde yapılamamaktadır. Yine bu sebeple kişi sağlık merkezi seçiminde de iyi araştırma yapmalıdır. Mide küçültme ameliyatları son yıllarda hem hızlı sonuç vermesi hem de güvenilir olması bakımından çok fazla tercih edilmektedir. Ülkemizde de mide küçültme ameliyatları yapılan sağlık merkezleri ve bu ameliyatları yapan uzman doktorlarımız bulunmaktadır. İzmir’de bu anlamda ilk sıralarda yer alıp, uzman doktorlar tarafından yapılan ameliyatlar ile obezite hastalarının daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdürmeleri sağlanmaktadır.
- Tüp mide ameliyatı - 26 Haziran 2024
- Zayıflatan yiyecekler - 16 Şubat 2024
- Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme - 16 Şubat 2024