Dünya hızla değişmeye devam ediyor. Bu değişim yaşam tarzımızı ve alışkanlıklarımızı da etkiliyor. Beslenme bu değişimden en çok etkilenen alışkanlıklardan biri. Günümüzde yaşadığımız tempoya yetişebilmek için değiştirdiğimiz yemek alışkanlıklarımız daha fazla kilo almamıza neden olabilmektedir. Özellikle yeme şeklimizin kilo üzerindeki etkisi tartışılırken “Hızlı yemek daha fazla kilo almanızı sağlar mı ?” sorusu da bu anlamda sıkça sorulan sorular arasındadır. Bunun nedeni son yıllarda yaşadığımız hayatın temposuna yetişmek için yemek yemeye daha az zaman ayırıp bu aktiviteyi en kısa sürede bitirmeye çalışıyoruz.
Peki, Hızlı Yemek Daha Fazla Kilo Almanızı Sağlar Mı?
İnsülin Direnci
Hızlı yemek yenildiğinde insülin hormonu da hızlı bir şekilde artmaktadır. İnsülin hormonundaki bu ani değişiklikler tip 2 diyabet ve metabolik sendrom gibi hastalıklar ile ilişkilidir. İnsülin aynı zamanda vücuda alınan besinleri yağa çevirmeyi sağlayan bir hormondur. Yemek yenildiğinde bu hormonun artışı alınan besinlerin yağa çevrilme oranını artırabilmektedir. Bu da vücuttaki yağ oranını artırarak kilo almamıza sebep olabilmektedir. Yapılan birçok çalışmada hızlı yemek yiyen kişilerde tip 2 diyabet ve metabolik sendrom gibi hastalıkların görülme sıklığının yavaş yiyenlere göre daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir.
Sindirim Problemleri
Sindirim ağızda çiğnemeyle başlar. Hızlı yemek yenildiğinde genellikle alınan besin tam çiğnenmeden ve büyük lokmalar halinde tüketilebilmektedir. Bu da mideye büyük ve tam parçalanmamış şekilde gitmesine neden olabilmektedir. Ayrıca midede şişkinlik, yanma, ağrı gibi rahatsızlıklara neden olurken sindirim sisteminde de problemlere yol açabilmektedir.
Tokluk Hissi
Vücudumuzda açlık ve tokluk hormonları salgılanmaktadır. Açlık hormonu ghrelin salgılanmasıyla acıkırız ve yemek yeriz. Yemek yemeye başladıktan 20 dk. sonra ghrelin baskılanarak tokluk hormonu leptin salgılanmaya başlar. Bu durum beynimize sinyal göndererek tokluk hissini yaşamamızı sağlar. Ancak bu süre içerisinde hızlı bir şekilde yemek yemek tokluk hissini yaşayana kadar çok fazla kalori almamıza sebep olabilmektedir. Bu da kilo alma riskini artırabilmektedir. Yapılan birçok araştırmada hızlı yemek yiyen kişilerin yemeyenlere göre daha fazla kilo aldığı gözlemlenmiştir.
Nasıl Sağlıklı Yeme Alışkanlıkları Kazanılır?
Yemek yerken kilo kontrolünü sağlayabilmek için sağlıklı yeme alışkanlıkları kazanmak çok önemlidir.
Çiğnemek
Yemek yerken hızı azaltmanın ve daha yavaş yemenin ilk kuralı yeterince çiğnemektir. Besinleri ağzımıza aldıktan sonra en az püre haline gelene kadar çiğnenmelidir. Yapılan bir araştırmada besinlerin 40 defa çiğneyen kişilerde 15 defa çiğneyenlere göre daha erken tokluk hissi ve daha geç acıkma yaşandığı gözlemlenmiştir. Ayrıca besinler yeterince çiğnendiğinde daha küçük parçalara ayrılarak sindirimi kolaylaştırır. Eğer besinleri yeterince çiğneme alışkanlığınız yoksa bu alışkanlığı kazanmak için alıştırmalar yapabilirsiniz. Lokmaları ağzınıza aldıktan sonra kaç kere çiğnediğinizi sayıp yeterli sayıya ulaştığınızda yutabilirsiniz. Bir süre sonra bu davranışın alışkanlık haline geldiğini görebilirsiniz.
Yemek İçin Yeterince Süre
Günlük yaşantımızın çok hızlı aktığı bu çağda yemek için mutlaka yeterince vakit ayırmalısınız. Ayaküstü, atıştırma, kısıtlı zaman hızlı yemenize neden olabilmektedir. Bu yüzden mutlaka yemek için kendinize en az 20-30 dk ayırarak acele etmeden yemeğinizi tamamlamalısınız.
Sadece Yemek Yemek
Yemek yerken televizyon izlemek, telefonla konuşmak gibi alışkanlıklar yemek hızını da artırmaktadır. Çünkü dikkat diğer yapılan işe verildiğinden ne kadar çiğnendiği, ne yenildiği tam olarak takip edilemediği gibi yemek yeme hızınızı da artırabilmektedir. Yemeğinizi masada sakin bir şekilde yemeye dikkat etmelisiniz.
Yavaşlayın
Yemek yerken yavaşlamak için yeterince çiğnemek yavaşlamanız için yardımcı olacaktır. Bununla birlikte lokmanızı ağzınıza aldıktan sonra çatal ve kaşığınızı bırakabilirsiniz. Lokmanızı yeterince çiğneyip yuttuktan sonra tekrar elinize almanız da bu konuda size yardımcı olacaktır.
Fast-food ve Hızlı Tüketim Yiyeceklerden Uzak Durun
Günümüzde obezitenin artmasındaki en önemli nedenlerden biri olan fast food tüketimi hızlı yeme alışkanlıklarının da en önemli sebebi. Adından da anlaşılacağı gibi bu tarz besinleri hızlı bir şekilde tüketilmesi için üretilmektedir. Özellikle yemek yerken zamandan tasarruf sağlamanıza yardımcı gibi görünen ve hızlı yemek yemenize neden olabilen bu yiyecekler çok yüksek kalori içerebilmektedir. Bu tarz gıdalar vücutta yağ oranının artmasına ve kilo almaya neden olabilmektedir. Ayrıca yedikten kısa süre içerisinde de tekrar açlık hissetmenize ve gün içerisinde daha fazla kalori almanıza neden olabilmektedir. Beslenme alışkanlıklarınızda mümkün olduğunca bu tarz yiyeceklerden uzak durarak daha sağlıklı besinler tercih etmeye özen göstermelisiniz.
Çok Acıkmadan Yemek
Çok fazla aç kaldığımızda açlık hissiyle daha hızlı ve fazla yemek yeme isteği duyabiliriz. Bu yüzden mümkün olduğunca öğün aralarında ve çok uzun süre aç kalmamaya dikkat etmelisiniz. Her öğünde yeterli yemek yemeli ve acıktığınızda ara öğün olarak düşük kalorili sağlıklı atıştırmalıklarla desteklemelisiniz.
Hızlı yemek daha fazla kilo almanızı sağlar mı sorusunun cevabı evettir. Bu da kişinin obezite olma riskini artırabilmektedir. Obezite aşırı kilo problemi olup, beraberinde getirdiği yandaş hastalıklarla ölümcül sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır. Dünyada hızla artan obezitenin en önemli nedenleri arasında yanlış beslenme alışkanlıkları gelmektedir. Bu yüzden beslenme tarzının sağlık açısından büyük önem taşımaktadır.
- Tüp mide ameliyatı - 26 Haziran 2024
- Zayıflatan yiyecekler - 16 Şubat 2024
- Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme - 16 Şubat 2024