Obezite dünya genelinde giderek artan ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalıktır. Obezite, aşırı kilo probleminin yanında tip 2 diyabet, metabolik sendrom, kalp-damar hastalıkları gibi yandaş hastalıkları da beraberinde getirmektedir. Obez sayısındaki artışın en önemli nedenleri arasında değişen yaşam koşulları gelmektedir. Bunların başında ise beslenme alışkanlıkları gelmektedir. Beslenme alışkanlıklarında tüketimi giderek artan hazır gıdalar ve obezite arasında ilişki olduğu düşünülmektedir.
Obezite vücudun ihtiyacı olan kaloriden fazlasının vücutta yağ olarak depolanması sonucu ortaya çıkan aşırı kilo problemidir. Genetik, hastalıklar, beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı gibi etkenler obeziteye sebep olabilmektedir. Ancak son yıllarda dünya genelinde obez sayısının artmasında değişen beslenme alışkanlıklarının da etkili olduğu düşünülmektedir.
Hazır gıdalar ve obezite ilişkisini anlamak için ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’nde bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada işlenmiş ve hazır gıda tüketenlerin işlenmemiş gıda tüketenlere göre günde ortalama 500 kalori fazla tükettikleri gözlemlenmiştir. Buna bağlı olarak 2 haftada ortalama 1 kilo alındığı görülmüştür.Çalışmada bir gruba işlenmiş gıdalar verilirken diğer yarısına meyve, sebze, tahıl gibi işlenmemiş gıdalar verilmiştir. İki gruba da verilen yiyeceklerin şeker, yağ, karbonhidrat, protein ve sodyum gibi bileşenleri eşitlenmiştir. Çalışma sonucunda işlenmiş gıda tüketiminin insanların daha fazla yemesine neden olduğu sonucuna varılmıştır.
Farklı bir grupla yapılan çalışmada; bir gruba işlenmiş gıdaların yer aldığı tipik bir öğle yemeği, diğer gruba işlenmemiş gıdaların bulunduğu tavuk göğüslü ıspanak salatası, elma dilimleri, bulgur, ay çekirdeği ve üzüm verilmiştir. Her iki beslenme şekli de aynı miktarda kalori, şeker, lif, yağ ve karbonhidrat barındırmaktadır. Araştırmaya katılan kişiler istedikleri kadar yiyecek tüketebiliyorlardı. İki haftanın ardından gruplardaki katılımcılar değiştirilmiştir. Yeni katılımcılarda da işlenmiş gıda tüketenlerin daha fazla yedikleri gözlemlenmiştir.
Yapılan araştırma sonuçlarında işlenmiş gıdaların aynı besin değerine bağlı işlenmemiş yiyeceklere göre daha çok ve hızlı yeme isteği uyandırdığı sonucuna varılmıştır.
İşlenmiş gıdaların üretimi sırasında monosodyum glutamat, çin tuzu gibi farklı bileşenler ve trans yağlar kullanılmaktadır. Kullanılan bu bileşenlerin, paketleme ve pazarlama tekniklerinin daha fazla yeme isteği uyandırdığı düşünülmektedir. Ayrıca içeriğinde kullanılan bileşenler sinir ve sindirim sisteminde problemlere, kanser gibi hastalıklara neden olabilmektedir.
Hazır gıdalar daha fazla gıda tüketimi ve buna bağlı olarak da obezite riskini artırmaktadır. Ayrıca yüksek kalori içeren işlenmiş gıdalar daha fazla ve sağlıksız kalori alınmasına neden olabilmektedir. Alınan bu kaloriler de vücutta yağ olarak depolanıp obeziteye sebep olabilmektedir.
Günümüzde değişen yaşam şartları daha hızlı ve daha hareketsiz bir yaşam tarzı ortaya çıkarmıştır. Yemek hazırlamak yerine hızlı bir şekilde işlenmiş gıdaların tüketim kolaylığı, hareketsiz yaşam şartları obezitenin artmasına neden olmuştur. Bununla birlikte sağlıklı besin tüketiminin hızlı tüketime göre daha maliyetli olması da kişileri fast food yiyeceklere yönlendirebilmektedir. Ancak sağlıklı bir vücudun en önemli kriterlerinden biri sağlıklı beslenmedir.
Sağlıklı beslenme alışkanlıkları içinde mümkün olduğunca işlenmemiş, mevsiminde yetişen ve doğal gıdalarla beslenmeye dikkat etmelisiniz. Hazır gıda tüketiminden uzak durmak sadece obeziteden değil kanser, kalp-damar hastalıkları, sinir ve sindirim sistemi hastalıkları gibi birçok sağlık probleminden korunmamızı sağlayacaktır.
- Tüp mide ameliyatı - 26 Haziran 2024
- Zayıflatan yiyecekler - 16 Şubat 2024
- Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme - 16 Şubat 2024