Dünyada giderek artan ve ölümcül sonuçlar doğurabilen obezite hastalığında bariatrik cerrahi tedavide hayat kurtarıcı bir yöntem olmaktadır. Bu yöntem obezite ile birlikte tip 2 diyabet, kanser, metabolik sendrom, inme gibi yandaş hastalıkların tedavisine de yardımcı olabilmektedir.
Bariatrik Cerrahi Nedir?
Vücut harcayacağından fazla enerji alır ve bu enerjiyi yakamazsa bu enerji vücutta yağ olarak depolanmaya başlar. Bu fazla yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan obezite hastalığı birçok yandaş hastalığın yanında yaşam süresini kısaltmaktadır. Obezite hastalarında ilaç, diyet, egzersiz gibi yöntemler işe yaramadığında bariatrik diğer adıyla obezite cerrahisi yöntemleri uygulanmaktadır. Bariatrik cerrahi yöntemlerinde hastanın sindirim sistemine cerrahi müdahale yapılmaktadır.
Bu yöntemler:
- Tüp mide ameliyatı
- Gastrik bypass
- Mide balonu
Yapılan operasyonlarda mide hacminin küçültülerek kişinin daha az gıda alımı yapması ve bu şekilde zayıflaması hedeflenmektedir. Sindirim sistemine uygulanan bu yöntemler sonrasında hastanın beslenme düzeninde değişiklikler meydana gelmektedir. Tedavi olmak isteyen hastaların merak ettiği en önemli konu operasyon sonrası beslenme düzenidir.
Bariatrik cerrahi sonrası beslenme nasıl olmalıdır?
İşte bariatrik cerrahi ile tedavi olan hastaların tedavi sonrasındaki beslenme düzeni:
Mide hacmi küçüldüğü ve cerrahi bir operasyon geçirildiği için ameliyat sonrasında kişi hemen eski yeme düzenine dönememektedir. Beslenme belirli dönemlere ayrılarak kademeli bir şekilde normal beslenme düzenine geçilmektedir.
Beslenme Dönemleri
1.Sıvı Diyeti (İlk 2 Hafta)
- Operasyondan sonraki ilk iki haftayı kapsamaktadır.
- Berrak sıvı ve sıvı olmak üzere ikiye ayrılır.
- Berrak Sıvı Diyeti: Operasyondan sonraki ilk üç gün uygulanır. Et suyu, tanesiz komposto, su, açık çay, ev yapımı ayran, tavuk suyu gibi sıvıların tüketimi tercih edilir.
- Sıvı Diyeti: Operasyondan sonra 4. Günden itibaren başlar. Berrak sıvıda tüketilenlere ek olarak tarhana, domates gibi tanesiz çorbalar (ezogelin ve mercimek hariç), çok az şeker konularak yapılmış tatlılar, sebze suları, meyvenin etli kısmını içinde bulunduran meyve suları ve süt ürünlerinin laktozsuz ve az yağlı olanları tüketilebilir. Hastanın kas kaybı yaşamaması için sıvı gıdalar ile protein takviyesinde de bulunulur.
- Bu süreçte kesinlikle katı gıdalar alınmamalıdır. Ayrıca gazlı, asitli, şekerli, baharatlı vb. gıdalar tüketilmemelidir.
- Sulu Yumuşak Diyet (3. Ve 4. Hafta)
- Sıvı döneminden sonraki dönemde uygulanır. Ameliyattan sonra 3. ve 4. haftayı kapsar.
- Sıvı gıdalara ek olarak rafadan yumurta, yağsız süt ürünleri (lor, peynir, yoğurt vb), meyve ve sebze püresi (asit içermeyenleri), yağsız balık püresi vb. besinler tüketilmektedir.
- Kas kaybını önlemek için yine vücudun ihtiyacı olan protein desteği gıdalarla yapılmalıdır.
- Sıvı ve püreler birlikte tüketilmemelidir. Püre tüketiminden en az 30 dk. önce ve sonra sıvı tüketimi yapılmalıdır.
- Katı, kalorisi yüksek, asitli, baharatlı gıdalar tüketilmemelidir.
- Katı Gıdalara Geçiş (2 ay)
- Ameliyat sonrası haftadan itibaren başlar. Bu dönem 2 ay sürer.
- Hasta artık katı besin grubuna geçiş yapabilir.
- Gıda toleransı kişiye göre değişiklik gösterdiği için aynı anda birden fazla çeşitte besin tüketilmemelidir.
- Gıdalar yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenmelidir.
- Porsiyonlar küçük olmalı ve tokluk hissi yaşandığında yemek yeme bırakılmalıdır.
- Kas kaybını önlemek için yüksek protein içeren yiyecekler tüketilmelidir.
- Gıdalar kızartma vb. şekilde hazırlanmamalı buğulama, ızgara gibi daha sağlıklı şekilde pişirilmelidir.
- Aşırı yağlı, karbonhidratlı, yüksek kalorili gıdaların tüketilmemesine dikkat edilmelidir.
- Yemekten en az 30 dk. önce ve sonrasında sıvı tüketimi yapılmalıdır.
Yukarıda bahsedilen dönemlerde ameliyat sonrası beslenme düzeni, hem cerrahi işlem gören organların hassas olması hem de alışması açısından büyük önem taşımaktadır. Ancak ameliyattan sonra kilo verme ve uzun süreli olarak verilen kiloyu korumak için sadece ameliyat yeterli değildir. Sonrasında sağlıklı bir beslenme programı ve hareketli bir yaşam tarzı benimsenmelidir. Diyet bariatrik cerrahinin tedavinin sürekliliği açısından önemlidir.
Bariatrik Cerrahi Sonrası Kişi Yaşamı Boyunca Diyet Yapmak Zorunda Mı?
Ameliyat tedavi için büyük bir adımdır. Ancak kalıcı ve etkili bir başarı için tek başına yeterli değildir. Kişi; hedeflenen kiloyu verebilmesi ve tekrar almaması için eski sağlıksız beslenme alışkanlıklarını tamamen değiştirmelidir. Bu hem kilo vermesine hem de sağlıklı bir yaşam sürmesi açısından gereklidir. Kişinin yaşam boyu sağlıklı beslenmesi bunun için de doktorunun verdiği diyet programına uyması gerekmektedir. Kısacası diyet ve bariatrik cerrahi beraber uygulandığında kalıcı sonuçlar alınabilmektedir. Bununla birlikte mutlaka fiziksel aktivitelerin olduğu hareketli bir yaşam tarzını da benimsenmelidir. Bu sebeple doktorun sadece ameliyat sürecinde değil öncesi ve sonrasında da kişiye destek vermesi ve yönlendirmesi büyük önem taşır. Ayrıca bypass gibi yöntemlerde vitamin ve mineral eksikliği yaşanabildiği için kişi ömür boyu takviyeye ihtiyaç duyabilmektedir.
Tufan Ergenç Obezite Kliniğimizde bariatrik cerrahide son yıllarda en çok tercih edilen tüp mide ameliyatları ile hastalarımızı sağlıklarına kavuşturuyoruz. Deneyimli ve profesyonel bir ekiple donanımlı bir sağlık merkezinde tedavi olan hastalarımız kilo verirken yaşam kaliteleri de artmaktadır. Op. Dr. Tufan Ergenç tüm tedavi sürecinde hastalarına destek ve rehber olmaktadır. Bu da kişilerin daha kolay ve başarılı bir tedavi süreci geçirmelerini sağlamaktadır.
- Tüp mide ameliyatı - 26 Haziran 2024
- Zayıflatan yiyecekler - 16 Şubat 2024
- Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme - 16 Şubat 2024